hai assalammualaikum

Mask Kunyit Melembutkan Kulit - Selalu nak kulit nampak bersih, suci dan murni kan..haha..kalau boleh nak flawless je..nak gebuss je..taknak ada cacat cela dekat wajah ni. Siap buat facial muka bagai..hehee..kalau yang banyak duit buat selalu okla..kalau yang tak banyak duit..macam nad ni macam mana....hehee..Bila tak facial, muka nampak tak bermaya, tak lembap je kan..Pastu tempek la mask beli dekat giant. Dah pakai pastu buang..hahhaa..gitu la..rasa membazir je..Pastu pikir nak jimat sekrang..nah nad buat mask dekat rumah je..hahaha..jimat dan selamat. Bahan-bahan dia pun mesti korang ada dekat rumah. 

Nad dah cuba dah buat mask kunyit ni dekat muka..ohh kau..memang bestt oo...lembutt je lepas pakai..jerawat pun kecut weeii.....Kunyit!!!!...yela kunyit..ala kunyit yang buat ikan goreng tu..yang jenis serbuk tu..hah itula bahan utama dia..Selain melazatkan makanan, kunyit ni banyak kebaikann die dekat wajah kita..Kunyit dapat menhaluskan, melembut dan melembapkan kulit, meghilangkan jerawat, dan dapat menghilangkan garisan pada wajah..hah!! dah tau dah kelebihan die..jom la try..senang je nak sediakan dia..

Kunyit ni bukan letak kunyit dengan air je.hehe..tapi dicampur dengan madu dan yogurt. Madu dengan yogurt juga banyak kebaikannya..sesuai dengan wajah kita..Mask ni boleh buat dalam seminggu 3 kali.

Cara nak membuat Mask Kunyit






Tiga bahan
1) Serbuk Kunyit
2) Madu
3) Yogurt

- Maaf ye..yogurt dekat rumah dah habis..jadi tunjukla botol mayonis..hhahaha...ok i dah betulkan..sekian...hehe

- Campurkan ketiga-tiga bahan tersebut dan gaul sekali. Jangan sampai cair tau,bagi die kenyal-kenyal gitu...Kalau cair dah tepek kat muka dah meleleh..tak best..kalau kenyal-kenyal gitu ok..tepek kat muka pun sedap, tak rasa jatuh ke ape..sejuk je masa pakai..




- Lepas tu, kau tunggu la sampai dia keriang. Dalam 30 minit gitu..time tu kau bolehla..layan lagu..tengok tv..berlari ke..hahaha...

- Dah kering kau basuh la.. Cuci bersih-bersih bagi tanggal semua dan pastikan masa kau lap muka takda warna kuning. Kalau kat tuala ada warna kuning lagi, maknanya kau tak cuci bersih..huhuhu..



- Jangan risau,muka kau takkan jadi kuning..hahahha....Lembut dan lembap gituu...Ok selamat mencuba.

- Jimat kan..leh buat stok selama sebulan...hahhaa...




Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. mask kunyit ni memang indian selalu amalkan kan?

    ReplyDelete
  2. waaaa.. boleh lah fyna try nanti. jimat pun jimat kan.

    ReplyDelete
  3. nini..memg best..hehe

    kak farah..ahak org india selalu buat..

    fyna..hehe..try2

    ReplyDelete
  4. boleh cuba:)
    tetap cute walaupun sedang bermask:)

    ReplyDelete
  5. Yogurt....
    Tapi macam botol mayonis je..

    ReplyDelete
  6. konfius jap..letak yogurt ke mayonis? dlm gmbr cam myonis..huhu

    http://bilaakutravel.blogspot.com/2014/11/dream-trip-to-macau.html

    ReplyDelete
  7. a'ah la Nad.. yogurt ke mayonis? :)

    ReplyDelete
  8. Hahaha..maaf yogurt dah habis..tu letak botol mayonis..hahah..yang betulnya yogurt ok..hehee..maaf2

    ReplyDelete
  9. Klu baby nk bsikkan selsema tepek kunyit. Kuning abis idung. Hihihi

    ReplyDelete
  10. dulu takut2 nk cuba sbb risau muka kuning lepas buat mask tu sbb penah muka org kekuningan. hehe.
    lepas ni nak cuba jugak la :)

    ReplyDelete
  11. Boleh try ni...jimat sikit duit yang dah tak berapa nak ada ni..

    ReplyDelete
  12. ingtkan mayonis haha terkejut

    ReplyDelete