hai assalammualaikum

Ayam Rebus Makanan sesuai Untuk Kucing Cirit Birit - Semalam nad ada cerita Mona di bawa ke klinik disebabkan sakit cirit birit. Doktor ada bagi dia ubat pil, dia terus lena dan senyap. Mayb dia punya sakit dah kurang. Esoknya nad tengok  die berak hitam cair, siap macam ada cacing lagi. Alhamdulillah..tengok lepas tu dia dah tak bising dan tak berak. 

Doktor tu pesan, makanan sesuai untuk die time cirit birit ni ialah ayam rebus. Kalau kat kampung memang kucing-kucing nad semua bagi makanan ikan rebus dengan nasi. Tak bagi friskies pun. Tapi dekat bandar ni, jejaka mafia bagi kucing-kucing makan friskies..Jadi nad ikut nasohat doktor bagi Mona makan ayam rebus.


First sekali..amik ayam , masuk dalam kuali. Dalam kuali tu bubuh air banyak dan rebus.


Dah agak-agak lembut, masak, amik ayam tu masukkan dalam lesung batu nak tumbuh dia..


Pastu ayam rebus tadi nad campur dengan nasi. Ok siap..

Mona makan dengan kenyangnya..
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. Rajinnyer nad...bunda pun baru tahu ni....

    ReplyDelete
  2. Median kucing nad, lma lya x bw cne

    ReplyDelete
  3. Ehh bukan median...kesian kucing Nad skt

    ReplyDelete
  4. ermm baiknya tuan kucing nie ^_^

    ReplyDelete
  5. bagusnya nad. boleh lah fyna cuba nanti kalau kucing fyna cirit birit.

    ReplyDelete
  6. Mmg confirm abis Mona makan ni kan.. sedap tu ayam.. :) :)

    ReplyDelete
  7. oh ilmu baru pepetang ni.baru tau, sebelum ni boboy bantai semua.dah gemuk terus malas :P

    ReplyDelete
  8. Owh baru tau walau pon pcl tak minat bela kucing tapi ini satu info baru, boleh share dgn adik ipar pcl gembala kucing :)tq Nad.

    ReplyDelete
  9. mudahnya nak sediakan! nanti abe kie buatkan la utk kucing yg anak bela tu..

    ReplyDelete
  10. bagus2 .. mmg ni mknn yg terbaik..hihi

    ReplyDelete
  11. Doktor kucing saya tak bagi makan nasi nanti bulu tak cantik, tak kembang.

    ReplyDelete
  12. oh kena pakai ayam rebus ya untuk kucing cirit birit

    ReplyDelete
  13. Ok..thank petua eh.. Bagus tuk cat lovers

    ReplyDelete
  14. Wow, nice info...boleh guna cara ni..:)

    ReplyDelete
  15. ida mmg bagi kucing makan ikan rebus, ayam rebus. mmg elok untuk semua kucing hehehehhe

    ReplyDelete
  16. Sis pun dah biasa berikan ikan rebus campur nasi . Selang selikan dgn frieskis

    ReplyDelete