2015
hai assalammualaikum


2015 Bakal Melabuhkan Tirainya - Sudah penghujung 2015, sekejapnya dah setahun. Masa berlalu begitu pantas. Semakin sekejap masa, semakin meningkat umur..huhuhu..rasa nak patah balik je waktu jadi kanak-kanak lagi..hahhaa..biasalah kan, kitaran hidup, kalau masa belajar nak kerja, masa kerja nak belajar. Lupakan yang dulu teruskan kehidupan.

Sebut pasal 2015, banyak kenangan manis dan pahit. Manis jela nad cerita, pahit toksahla..biar daku ke yang tau..hehehe..manisnya 2015 bila disahkan mengandung, dan selamat melahirkan baby comel di dunia..macam tak sangka dah jadi mommy ni. Badan dahla kecik, comel lagi tu..haha..setelah setahun perkahwinan, ada juga zuriat terindah dalam keluarga nad..alhamdulillah.

Kenangan manis sebagai blogger. Banyak aktiviti nad join. Dan rezeki sebagai blogger bila dapat job dan mereka percaya dengan blog ceriterasigadisbiru ni. Bertahun berusaha menaikkan nama blog, akhirnya orang kenal. Tak lupa juga mereka yang beri job kepada nad. Lepas ni akan terus majukan blog walaupun dah jadi mommy ni..kuat22..

Banyak yang dicapai 2015 ni, tapi belum sepenuhnya. Akan terus berusaha masuk 2016 nanti..oo yeahhh..

Selamat tahun baru korang..
hai assalammualaikum

Anizon Inner Neck - Masalah nad bila tak pakai inner, muka nampak bulat dan shawl bergerak sana sini. Sebab tu nad suka pakai inner sebab muka nampak bujur, kemas dan selesa. Sebelum ni nad pakai inner separuh muka, lepas tu apa nad buat untuk nampak tajam, nad koyakkan belakang sikit..huhuhu..lagi satu nad tak suka inner yang ada awning, tak best keras-keras depan tu.

Nad selalu layan youtube, tengok cara pakai shawl dan tertarik bila diaorang pakai inner neck, inner yang tutup leher tu. Kalau pakai inner neck, pakai shawl gitu aje pun takpe sebab dah tutup leher dan dada sikit. Dulu nad penah beli, tapi, lembik dan tak selesa. Lepas tu nad survey dekat instagram, tekan hastag #innerneck dan nad tertarik dengan inner neck ni. Nad pergi ke instagram dia, tengok lawa-lawa semua inner neck dia dan menetapi citarasa nad. Tanpa buang masa nad whatssup penjual tu dan terus rasa nak beli..hehhe...nak tau inne neck apa..hah...Anizon Inner Neck. Tengok model pakai pun dah terus tertarik.


Anizon inner neck pasti memenuhi citarasa korang. Sebab nad pakai pun anizon inner neck ni memang best. Anizon Inner neck pasti melengkapkan lagi penampilan yang cantik dan kemas ketika berhijab. Ok baru tau selama ni tengok artis lawa je pakai inner neck. Rupanya diaorang pakai anizon inner neck. Antaranya ialah Dato Siti Nurhaliza, Shila Hamzah, dan ramai lagi

Antara Kelebihan Anizon Inner Neck:
- rekaan penutup dagu untuk mematuhi syariah muslimah.
- mudah dibawa solat
- fabrik kapas yang menyerap peluh. Selesa untuk rambut.
- memberi ilusi wajah yang lebih bujur kerana bahagian hadapan wajah yang Tidak Lembik dan Tidak melekat.
- fabrik yang bergetah untuk sesuai dengan apa sahaja rupa bentuk



Bestnya inner neck ni, nad pakai je terus terbentuk dekat muka, tajam je atas tu..tak lembik. Tak payah digosok, nad terus pakai je..hhehe..selesa je dekat kepala. Tak gerak sana sini. Lagi satu inner neck ni tutup dagu. Memang puas hati..


Hah ni masa check up fariza 2 bulan..nad pakai inner neck ni dengan shawl jarang. Shawl ni nad tak pakai sebab jarang. Jadi nad pakai inner neck nak tutup semua tu..selamat dah..

Nad beli 2 inner neck iaitu warna hitam dan peppermint green. Dapat free shawl dengan 2 brooch..hah..apa lagi cepat grab..



Anizon inner ade dua jenis..satu tutup leher, satu lagi jenis pendek.

Nak cuba inner neck anizon ni..boleh layari
Facebook: Rubie gallery
Instagram: Rubie Gallery

hai assalammualaikum

Tamatlah Akulah Balqis - Tamat sudah cerita Akulah Balqis, happy ending. Balqis ada dua keluarga. Memang best cerita ni, sesekali cerita macam ni kan bagus, ni tak asyik pasal percintaan je..walaupun nad jarang tengok cerita Akulah Balqis sebab mak tututp tv, tak bagi tengok tv time maghriv, tapi jalan ceritanya nad tau sikit-sikitla..hehe..yang tak bestnya iklan kecantikan tu, ala maria farida tu.." manjaaaa kasih".. seksa nengok..hahaha..


Ok cerita bab drama ni, tak bagusnya bila Milda dan Adi sorokkan balqis dari ibu bapanya. Lor kan tak baik tu, kalau cakap elok-elok, baik-baik mesti mak bapak balqis ok. Bagusnya mak bapak balqis tak berdendam pun, last-last diaorang sendiri tak kisah balqis tinggal dengan milda dan adi..bagusnyaa..bagusnya lagi bila ada seorang kawan tomboy yang baru kenal tolong yamin dan seri..haha..ala pelakon yang berlakon dalam cerita mok cun tu..susah kat kl nak cari orang baikacam tu..memang bahagia tamatnya, dua-dua dapat. 

Menampilkan barisan pelakon hebat seperti Puteri Balqis, Aeril Zafrel, Nabila Huda, dan Nazim Othman, drama ini dilihat bakal mencetuskan fenomena tersendiri. Ia turut dibantu oleh Nadia Brian, Puteri Aishah, Nabilah Dally, Fazlina Ahmad Daud, Amai Kamarudin, Anne Abdullah, Mohd Benladin, Balkisyh Semundur Khan, Zulkifli Ismail, dan Aziza Kazan


Sinopsis drama Akulah Balqis di Tv3

Akulah Balqis yang meneruskan kehidupan tanpa bimbingan kedua orang tua yang lalai dengan tanggungjawab untuk membesarkannya. Balqis perlu mengorbankan zaman kanak-kanaknya untuk meneruskan hidup. 

Ibu bapanya, Yamin dan Seri terlalu sibuk mencari pekerjaan setelah syarikat tempat bekerja Yamin jatuh muflis. Seri juga mula bekerja untuk membantu Yamin dan mengabaikan Balqis. Balqis terpaksa berhenti sekolah kerana tiada siapa yang boleh menghantarnya.

Tertekan dengan desakan hidup, Yamin mula terlibat dengan dadah selepas berkawan dengan Zali, seorang pemuzik di kelab malam. Wang kerja sambilan Yamin mula tidak mencukupi akibat ketagihan dadah.
Ketagihan Yamin akhirnya turut mempengaruhi Seri yang kemudiannya menyebabkan mereka dimasukkan ke dalam Pusat Pemulihan Dadah menyebabkan Balkis hilang tempat bergantung. 

Zali kemudian menghantar Balqis ke rumah kebajikan masyarakat. Akibat tidak selesa tinggal di situ, Balqis melarikan diri dan terpaksa merempat di jalanan.  

Suatu hari, Milda, seorang model terkenal secara tidak sengaja terlanggar Balqis. Balqis di bawa pulang oleh suami Milda, Adi, yang kasihan dengan nasib kanak-kanak itu. Milda mula merasa tidak selesa dengan kehadiran Balqis dalam keluarga mereka, berlainan dengan Adi yang menjaga Balqis seperti anaknya sendiri.

Adi memang sudah lama menginginkan zuriat sendiri tetapi tidak bagi Milda. Setiap kali Milda dan Adi bertengkar, pasti Balqis akan mencari jalan supaya Adi dan Milda berbaik. Kerana itu juga, hati Milda semakin lembut dengan kebaikan Balqis dan mula menerima Balqis.

Hubungan mereka bertiga semakin rapat, namun pada suatu hari Yamin dan Seri muncul untuk meminta anak mereka kembali. Oleh kerana sudah terlalu sayangkan Balqis, Adi dan Milda cuba melarikan Balqis dari ditemui ibu bapa kandung budak itu.
hai assalammualaikum

Serum Jerawat Daniskin - Sebut je pasal jerawat, mesti jiwa tak tenteram. Hari-hari nak tengok cermin je, sama ada jerawat dah hilang atau tak. Hati ni pulak rasa nak picit-picit je jerawat tu bagi hilang cepat, sebab rasa rimas bila ada jerawat ni. Bila ada jerawat ni, nak keluar pun malas. Hah! Lagi dah ada anak ni, mandi pun tak sampai 5 minit, kadang cuci muka gitu-gitu je, kadang pulak tak cuci muka sebelum tidur, sebab si kecik dah merengek je. Macam mana jerawat tak tumbuh..haishh..


Jerawat ni tak boleh dibiarkan lama-lama, kene rawat dia, kalau tak merebak la dia. Jadi nad nak kenalkan satu produk ni khas untuk hilangkan jerawat. Nad hanya sapu pada jerawat, alhamdulillah jerawat kering dan kecut, lama- lama hilang. Syokk ooo..Produk yang nad guna Serum Jerawat Daniskin.

Serum Jerawat Daniskin ni dirumus khas menghilangkan jerawat sepantas 24jam. Disamping itu, mampu menghilangkan kesan gelap pada bekas jerawat, Terutama jerawat di muka. Serum Jerawat Daniskin mempunyai rupa botol yang menarik dan berbentuk krim, pekat, berwarna putih dan tidak melekit pada wajah kerana ia 100%  diperbuat dari air.

Bahan utama dalam serum ini adalah Acne Busters Complex iaitu yang pertama di malaysia mengunakan bahan semulajadi dan diadun dgn teknologi terkini. (Rujuk laman web untuk tahu lebih lanjut).


Bagaimana sebenarnya serum ini bekerja pada jerawat?




Serum ini dicipta khas untuk percepatkan jerawat menjadi masak. Ia dapat kurangkan jerawat anda daripada menjadi bengkak terlalu lama. Bila dah bernanah pada jerawat, jerawat takkan membengkak,

Teruskan memakai Serum Jerawat Daniskin sehingga ia pecah dan kering dan sembuh sendiri. Anda boleh picit TETAPI dengan cara yang betul.

Amaran keras: Jangan picit jerawat anda jika belum masak, kerana jerawat anda akan menjadi bengkak. Bila dah reda kemerahannya, dan kelihatan mata, baru boleh picit.

Untuk kesan terbaik, picit di malam hari dan sapukan Serum Jerawat Daniskin untuk penyembuhan.

Diingatkan sekali lagi, angan picit atau usik dengan jari, Ini akan menyebabkan tersebarnya bakteria jerawat dan akan melambakkan jerawat untuk tumbuh kebahagian lain.

Sesuai digunakan untuk siapa??
Jangan risau, serum ni sesuai digunakan oleh lelaki dan wanita pada semua peringkat umur yang mempunyai masalah jerawat yang baru tumbuh, jerawat batu serta parut jerawat. Serum ini juga membantu mengurangkan kesan parut jerawat lama dan menghasilkan sel-sel kulit baru. Tapi fokus utama serum ini untuk jerawat. Serum ini tiada bahan merbahaya seperti Mercury dan Hydroqui


Ni testimoni nad sendiri. Dapat je serum, malam tu terus nad pakai dan setelah 6 hari pakai, jerawat dah mula kering dan kecut. Hanya tinggal kesan sahaja. Jangan risau, Serum jerawat Daniskin ni juga mampu hilangkan bekas jerawat. Serum ni dalam botol, tapi dia bukan dalam bentuk cecair, tapi seperti krim. Bila sapu dekat muka yang berjerawat akan rasa sejuk je. Serum Jerawat Daniskin akan mula menyerap ke kawasan yang masalah dan bekerja. Ia tidak melekit.Senang dicuci.

Berapa lama serum ini boleh nampak kesan?
Bergantung kepada setiap kulit manusia. InsyaAllah Serum Jerawat Daniskin akan percepatkan menyembuhkan jerawat tu.  Untuk kulit berjerawat biasa mengambil masa masa 1-2 hari. Untuk kulit berjerawat teruk mengambil masa 3-5 hari untuk pulih.

Bagaimana cara pemakaiannya?


Bersihkan tangan terlebih dahulu. Digalakkan Cuci muka dengan air suam  kerana ia membuatkan liang roma dikulit muka kita terbuka dan serum  lebih mudah meresap ke wajah dan kesannya akan menjadi lebih cepat. Picit Serum Jerawat Daniskin sedikit sahaja ke bahagian jari tangan dan sapukan ke kawasan jerawat. Lakukan 2 kali sehari iaitu sebelum anda memakai make up dan sebelum masuk tidur.

Kalau korang nak pakai selalu pun takpe sebab ia melembutkan kulit, memutihkan dan melindungi kulit dari sinar uv.

Ada kesan sampingan ke serum jerawat daniskin?
Insyaallah tidak ada kesan sampingan. Tapi sesetengah orang ni kadang ada alahan, Kalau korang takut, cuba sapu dulu di belakang cuping telinga untuk mengetahui kesan nye ataupun sapu kepada satu jerawat dahulu. Kalau takde apa-apa kesan gatal atau ruam bolehlah terus pakai. 

Kalau takut ada tumbuh jerawat cuba teruskan lagi untuk sehari kerana berdasarkan pengalaman dan penguna mereka, akan ada pertambahan jerawat sedikit kerana serum jerawat daniskin sedang mengeluarkan bakteria jahat di kawasan yang mengalami bakteria yang menyorok didalam muka anda dengan cepat.

Setiap orang kulit berbeza-beza. Meh tengok testimoni lain.




Harga asal Serum Jerawat Daniskin: RM75 ( tidak termasuk postage). Penambahan RM 5.00 untuk Semenanjung Sabah/Sarawak.

Sebotol mengandungi 15 ml. Purata penggunaan 1 botol serum jerawat daniskin adalah 2 bulan atau lebih. Bergantung pada pemakaian seseorang dan luas kawasan yang bermasalah digunakan.

PROMOSI, PROMOSI, PROMOSI!!!
Hah!! Ni nak bagitau, diaorang tengah buat promosi, harga promosi untuk sekotak adalah RM 60 (Termasuk postage). Murah kan..kalau korang beli pasti puas hati.


Kalau nak tau lebih lanjut boleh layari
Facebook: www.facebook.com/daniskinofficial
Instagram: www.instagram.com/daniskinofficial
Website: www.daniskin.my
Contact: +60162777158 -  Hanie


.



.



.


hai assalammualaikum

Makanan Untuk Orang Berpantang - Bab berpantang la paling lemah..yela kite ni dahla kaki bedal semua makanan..hhaha..bila dah kene berpantang, fuh tercabar iman ni. Time tengah berpantang la mak masak yang sedap-sedap.

Kenapa perlu berpantang??
Berpantang ni perlu selepas mengandung dan seterusnya bersalin. Oleh itu, badan kita ni perlu diperbetul, dijaga dan dicegah sama ada luaran atau dalaman supaya tubuh kembali seperti sediakala.

Berpantang perlu untuk pemulihan disebabkan
- kehilangan darah semasa bersalin
- pengecutan rahim
- keseimbangan hormon
- ketegangan urat saraf
- kehilangan tenaga

Nad baru tau lama jugak tempoh berpantang ni..hahaha..ingat bila baby dah sebulan boleh dah makan apa sahaja..huhuhu..rupanya berpantang ni berbulan-bulan kau..meh tengokntempoh berpantang

Jadi, untuk kembali cergas, sihat dan bertenaga, pemakanan yang betul perlu dititikberatkan. Pantang larang makanan selepas bersalin perlu diamalkan, jangan main bedal je..nanti bentan pulak..dah satu hal. 


Meh tengok jenis makanan dan minuman orang berpantang. Terima kasih kakak senior bagi gambar ni. Sekurangnya bila nad tinggal kl nanti taula nak masak ape. YANG PENTING AIS TAK BOLEH MINUM UNTUK SELAMANYA..

Yela dekat kl takde siapa nak jaga dah..kene jaga diri sendiri. Kalau rasa nak bedal semua makanan, mengandung la lagi..hahaha..




hai assalammualaikum

Pembersih Muka Dashing Untuk Lelaki Aktif - Lelaki yang aktif memang perlukan penjagaan yang sempurna untuk dirinya agar kekal tampil bergaya dan berkeyakinan diri, tidak kira aktif semasa bekerja atau bersukan. Dengan adanya pencuci muka dashing ni, tak ada yang mampu menghalang lelaki daripada melakukan sesuatu.

Penjagaan diri bukan sahaja dari segi kesihatan, malah kebersihan diri juga sangat penting. Bagi lelaki yang aktif, penjagaan kulit muka amat penting supaya kelihatan bersih dan bersinar. Seperti husband nad, selain bekerja sebagai jurugambar, dia juga aktif bersukan..tidak kira tempat dengan habuk disana sini, kulit mr mafia memang berminyak, bila jumpa client nampakla mukanya yang berminyak tu. Jadi memerlukan pembersih muka yang khusus supaya muka sentiasa dalam keadaan segar dan selesa semasa bekerja.


Dashing jenama penjagaan peribadi lelaki nombor satu Malaysia, Dashing telah bekerjasama dengan Machester City Football Club, pasukan paling pantas berkembang dalam liga premier bagi nenghasilkan beberapa produk dan pengalaman menakjubkan untuk semua pencinta sukan di Malaysia. Hero-hero zaman sekarang merupakan lagenda dalam arena sukan yang mempunyai tarikan gaya tersendiri dan sangat menjaga penampilan diri. Antaranya ialah Sergio Aguero, Vincent Kompany, Samir Nasri dan David Silva.


Dashing memperkenalkan rangkaian pembersih muka baharu yang diinpirasi dan disokong oleh Machester City Football Club. Rangkaian pembersih muka ini dicipta khusus untuk cuaca dan kulit orang Asia. Kandungannya pula dipilih dengan terperinci bagi menangani masalah kulit yang biasa dihadapi lelaki dan walaupun ia memiliki tindakbalas yang efektif, namun ia tetap lembut pada kulit.

Pembersih muka Dashing boleh didapati dalam pek100g pada harga  RM 10.90 dan 50g pada harga RM6.90.

Terdiri daripada lima produk yang direka untuk melawan masalah kulit yang biasa dihadapi lelaki




ICY FRESH: Dashing Icy Fresh mengandungi Ice Glacier Water (air ais glasier) untuk kesegaran segera dan hidrasi kulit. Ia memberikan kesegaran berpanjangan dan sensasi kesejukan kepada kulit dengan melegakan haba berlebihan secara pantas. Atasi kekeringan dan kick it cool seperti David Silva.




OIL CLEAR: Dashing Oil Clear diformulasi dengan kandungan rahsia arang buluh yang menyingkirkan kotoran & minyak berlebihan daripada kulit menjadikan wajah bebas minyak dengan berkesan. Memberikan perlindungan terkuat daripada minyak seperti pertahanan tengah, Vincent Kompany.



EXTRA WHITE: Dapatkan kulit putih dan serlahkan diri bak penyerang, Samir Nasri. Diformulasi bersama tumbuh-tumbuhan pergunungan Alp Switzerland, Dashing Extra White memberikan anda kulit lebih ringan, cerah & tona sekata. Ia turut dilengkapi perlindungan UV bagi mengelakkan bintik-bintik gelap.




ACNE FREE: ‘Tiada siapa lebih mahir menggelecek & menjaringkan gol setangkas Sergio Aguero!’ Hapuskan akne bersama Dashing Acne Free yang diformulasi istimewa dengan Zink & Lempung (tanah liat) bagi melawan akne penyebab bakteria. Ia turut menjadikan kulit licin dan sihat dari luaran sekali gus memberi pembersihan pantas kepada kulit!




WHITENING SCRUB: Siapa kata lelaki tidak dapat memiliki kulit berseri? Dashing Whitening Scrub diformulasi dengan garam laut yang membersih jauh ke dalam dan membantu proses pengelupasan bagi memberikan tona kulit lebih sekata. Ia membantu membuka liang pori, menyingkirkan kekotoran dan bintik hitam. Ayuh dapatkan kulit berseri seperti Kevin De Bruyne!




PERADUAN SMS DAN MENANG
Bagi menggandakan keterujaan anda, Dashing juga sedang menjalankan peraduan di seluruh Nagara dan akan memberi peluang kepada 11 pemenang bertuah untuk menikmati jelajah 6 hari 5 malam ke Manchester, UK secara percuma!! Jelajah ini akan meliputi 3 hari di kem latihan di City Football Academy bersama-sama para jurulatih Akdemi dan peluang mendekati para pemain pasukan pertama jelajah di Etihad Stadium dan tidak ketinggalan tiket VIP bagi enonton perlawanan secara langung ( LIVE) di antara Manchester City FC dan Manchester United pada 19 Mac 2016.

Ia merupakan peraduan menggunakan SMS yang mudah dan anda hanya perlu membeli mana-mana produk Dashing atau Elite dan hantarkan SMS ringkas bagi menyertai peraduan ini yang akan berakhir 31 Disember 2015.
hai assalammualaikum

Bedung Moden Berpelekat - Hah kalau dulu guna bedung napkin atau kain je. Sekarang pun masih digunakan lagi. Kalau dulu baby ni behave sikit bila nak dibedung, diam je..tapi sekarang, mengganas taknak dibedung. Meronta, tangan taknak duduk diam. Kalau dah bedung, sekejap je tangan dia dah keluar..tak tau la dia rimas ke apa. Yang kita pikir untuk keselesaan dia.

Sebab kenapa perlu bedung baby ni
- memberi keselesaan bayi semasa tidur supaya tidak terkejut-kejut
- berasa selamat seperti dalam rahim ibu
- tangan tak bergerak sana sini dan kaki lurus. Sebab tengok anak nad ni, kalau tangan dekat luar mulala muka diusap-usap. Kaki kene bedung sebab kononnya takut dah besar kaki jalan kengkang.
- bayi nyenyak tido tanpa gangguan
- mudah untuk ibu beri susu.


Nad masih lagi guna bedung kain ni. Sebabnya kain daripada batik yang dah tak pakai ni mak yang potong. Jadi dia panjang dan senang fariza tak meronta. Tapi bila fariza dah nangis, confirm tangan dia tak boleh duduk diam, last-last tak dibedung, tidurnya pun sekejap. Nad survey la bedung dekat instagram sekali nampak bedung moden pelekat ni. Senang sangat ni. Pusing-pusing dan lekat. Kalau baby meronta pun cepat-cepat je lekat..hahha..


Cara gunakan dia..senang kan


Tengok baby fariza pakai..selesa je dia. Mommy pun senang. Kalau dia rimas, mommy akan buka bahagian tangan sekejap..lepas tu nanti lekat balik.

korang boleh beli dekat
IG: littleazra_barangbayi
FB: LittleAZRA

hai assalammualaikum

Bengkung 3 in1 - Masa pantang ni, semua kerja tak boleh lambat-lambat..kene cepat. Sebabnya dah ada anak kecik ni, masa kita mandilah dia nak bangun. Masa kita nak makanla dia bangun. Sekarang mandi,makan,bersiap mesti kurang dalam 5 minit..hahaha..kau rasa..dasyat tak dasyat. Lagi gerun kalau dia dah start nangis, takdan kau nak buat ape dah. Nasib baik orang sekarang kreatif. Buat benda yang memudahkan kerja kita. Main lekat-lekat dah siap.


Hah bengkung ni wajibla dipakai masa pantang. Perut kau dah menggeleber lepas bersalin, mesti nak kene jaga kan. Mesti nak bentuk badan yang ideal dan cun, biar laki pandang je..hahaha..kalau sebelum ni nad pakai bekung mak punya jenis bertali tu. Alahai lambat nor nak memakainya dan memang amik masa habis. Cara pakainya macam pakai tali kasut. Pakai bengkung jenis tali ninkalau orang tolong pakaikan takpe, kalau pakai sendiri, memang tak menjadi. Dan lagi susah kalau nak pergi buang air kecil. Alahai nak kene buka tali tu bahagian bawah. Pastu pasang balik. Nanti dah senget benget. Tu tak best tu.




Tengah online nak tengok barang baby, tetiba nampak bengkung ni. Wah tengok macam menarik. Mudah dan senang pulak tu. Hanya lekat dah siap. Ni la dia bekung 3 in 1. Ada 3 item utk atas tengah dan bawah. Bagi nad, bengkung ni sangat selesa dan mudah bergerak. Lepas mandi bubuh losyen mustajab panas tu pastu bungkus perut dengan bengkung 3 in 1. Cepat je siap.

ade barang lain selain bengkung ni..boleh usya..di
IG: littleazra_barangbayi
FB: LittleAZRA

Kelebihan Bengkung Strap 3 in 1
- Mengandungi 3 helai bengkung yang akan melindungi bahagian atas perut, perut dan punggung.
-Sesuai untuk di pakai ketika dalam pantang oleh ibu yang bersalin secara ceaser dan normal 
-Sesuai untuk ibu-ibu yang berpantang sendiri
- Menjaga postur tulang belakang.
- Mengempiskan perut dan mengurangkan berat badan supaya potongan badan kembali kepada bentuk asal
-Melindungi organ dalaman dan membolehkannya lebih cepat kecut dan kembali ke tempat asal
- Mengetatkan perut dan otot2 yang longgar semasa kehamilan
- Memecahkan lemak dan selulit
- Mencegah dari makan berlebihan
hai assalammualaikum

Tamar Koko Pengganti Milo - Kalau dulu kecik-kecik, milo la paling digemari. Kalau boleh setiap hari milo sebab manis dan sedap. Kalau pergi kedai makan, mesti minuman order milo. Tak pun makan milo macam tu je..hahaha.. Tapi semenjak nad belajar universiti, tiba-tiba tekak dan perut dah tak boleh terima milo ni. Kalau minum je, mesti masuk angin dan muntah. Tak pasti kenapa. Sejak tu dah berenti minum milo. Membazir kalau beli lepas tu muntah..


Kadang-kadang tekak ni nak jugak minum- minuman yang bercoklat. Nasib ada Tamar Koko ni. Yang kenalkan nad dengan tamar koko ni makcik nad. Mulanya taknak rasa sebab takut termuntah jugak, tapi lepas nad rasa, ok je, takde pulak tekak loya ni..yeahhh..rasa tamar koko ni pun takdela manis sangat, manis gitu-gitu je. Dah tak payah bubuh gula sebab dah manis.

Air ni adalah campuran tamar dan koko. Tamar kan amalan sunnah nabi, jadi air ni memang bagus untuk kesihatan. Semua peringkat umur boleh minum. Nad minum masa akhir-akhir mengandung sampaila selepas mengandung sebab air tamar cocoa ni bagus untuk ibu hamil sebab boleh hasilkan milkbooster.



Khasiat Kurma Dan Koko

– Kurma dengan Zat besi sangat sesuai bagi orang yang mengalami masalah anemia (kekurangan sel darah merah). Malah wanita yang mengalami haid yang terlalu banyak setiap bulan juga memerlukan zat besi.

– Kandungan salasilat (sejenis zat yang menyerupai aspirin) dalam kurma boleh bertindak seperti ubat kerana ia mampu mencegah pembekuan darah dan juga bertindak sebagai anti keradangandan menurunkan tekanan darah.

– Kaya dengan khasiat protin serat, glukosa, vitamin A&C, sodium serta potassium.

– Kurma membantu proses pembesaran, merangsang minda kanak-kanak serta perkembangan otak bayi.

– Koko apabila dicampurkan dengan susu dan gula akan menjadi minuman yang berkhasiat.

– Kesan Antioksida adalah diperolehi daripada kandungan polyphenois yang tinggi seperti flavanoids.

– Koko meningkatkan kebolehan mengatasi tekanan.

– koko melambatkan proses penuaan.

Nad minum setiap pagi dan malam. Ni dah kali ketiga nad beli. Mula-mula beli yang paket, tengok macam membazir je, jadi nad tukar yang bukan paket. Jimat sikit..hehe.tamar cocoa ni dah femes dan ramai orang jual. Cubala ye..terbaikkk..
Hai assalammualaikum

Headband cantik Dan Murah - Bila tengok barang baby ni, alahai geramnya..dahla comel-comel, lawa pulak tu. Memang menarik perhatian. Asal nampak, tangan gatal nak beli..hahaha..duit habis dekat barang baby je. Mommy dengan daddy tak dan langsung nak shoping. Setiap hari kalau boleh nak anak nampak comel, kemas, cantik, hensem, smart, dari atas sampaila ke bawah, tak kirala anak lelaki atau perempuan.

Macam nad, dari mengandung lagi dah pikir nak gayakan dia macam mana..hehe..kadang tengok anak artis berpakaian, comelnyala..mulalah kita berangan nak pakaikan dia macam mana. Bila nad tau nad bakal dapat anak perempuan, mulalah dalam pikiran nak pakaikan gaun, skirt, corak berbunga. Tak lupa juga aksesori kepala iaitu headband..hehe..


Hah macam mana, comey tak baby fariza pakai headband ni. Kalah mommy tau. Mommy dulu pun tak pakai macam ni..huhuhu..rambut fariza dahla sikit, pakai headband baru nampak keperempuanan kan..hehe..macam-macam headband fariza dapat. Alhamdulillah..terima kasih kak irrayyandotcom.


Headband pelbagai corak dan warna. Bestnya headband ni, ia kemas, berkualiti dan boleh diadjust ikut kepala. Macam kepala fariza kecil, jadi kene tarik sikit. Tak menyakitkan kepala. Kalau tertarik dengan headband ni, korang boleh pergi ke 
facebook : rayyan kata dan 
instagram: irrayyandotcom
Blog: http://www.irrayyan.com

headband ni mak budak pun boleh pakai ni..hahaha

hai assalammualaikum

Fariza Keluar Berjalan - Semakin membesar fariza ni. Sekejap lagi nak masuk dua bulan dah. Belim masuk 2 bulan dah dapat pergi berjalan. Apa nak buat, mommy dah sesak nafas duduk dalam rumah je..huhu.. fariza pun dah bosan agaknya..keje asyik susu,tido,susu,tido...hahha..tak dan nak bawak keluar rumah. Kalau sebelum ni keluar pergi klinik je. Lagila bosan. Apa kata bawak jalan-jalan ke tempat lain kan.


Semalam hari ahad, mr mafia datang. Jadi apa kata kita keluar rumah. Semua orang pun keluar pergi kenduri. Jadi mommy pun cadang nak keluar. Tak kisahla kalau duduk sahaja dalam kereta, asalkan kereta bergerak, jalan-jalan tengok pemamdangan. Mommy mandikan fariza dulu. Lepas tu kenela bagi susu botol bagi dia kenyang. Syaray nak keluar kene bagi budak kenyang bagi dia senyap. Sebab fariza ni kalau tak kenyang dia meragam lain macam..hahhaa..macam orang kene dera.

Selesai bagi susu botol,kenyang, apa lagi mata pun dah layu. Dah macam mommy, asal kenyang tido, tido je kenyang..hahaha..kite pun tidokan dia dalam buian. Tugas mr mafia pulak buai. Nad nak bersiap pergi mandi pulak. Bila dah siap, apa lagi, amik baby fariza dalam buaian. Itu pun perlahan-perlahan. Dah perlahan pun dia tersedar..ayoyo..terus masuk dalam kete, celik pulak mata dia. Tapi masa tu dia diam sekejap. Ingat akan diam dan tertidur lepas kete gerak, tapi dia merengek pulak..ah sudahh..


Okla bagi susu badan pulak. Sampaila parking shoping mall dekat setia city mall. Masa tubpikir dua tiga empat kali jugakla nak keluar. Yela takut lepaskan dia dari susu badan, mengamuk kang. Tapi nad cuba bagi puting..huhuhu..berjaya..dia hisap dan senyap dan tidur. Kitaorang tak beli stroller lagi,jadi nad pegang dia selama jalan tu. Lenguh memang lenguh tapi bila kita pegangla dia tidur, dia selesa. Memang sepanjang shoping tu dia tidur je. Baby fariza ada gerak-gerak jugak, tapi nad dodoi balik dia. Pastu tido balik. Tak lupa kain balutan biru bagi rasa panas dan dia tido tak kene cahaya. 

Dah nak balik, bila service bertukar tangan dengan daddy, sebab mommy dah lenguh, fariza mengamuk..hahhaa..taklehla dengan daddy. Kene mommy jugak pegang. Bila dia dah start merengek, cepat-cepat jalan nak ke parking kereta.nasib dalam kereta baru dia merengek. Selamat dah..hahaa..sampai rumah je dia berak dengan hati senyum..hahaha...


Pengalamn bawak anak keluar shoping mall memang mencabar. Kalau dah besar takpe gak..hehe..
hai assalammualaikum


Susu Ibu Atau Susu Formula - Nad bersyukur sangat sebab masa pregnant breast nad dah hasilkan susu. Nad ingat itu normal, bila cakap dengan mak dan kakak diaorang terkekut sebab selalu susu ade lepas 3 hari bersalin. Nad pun baru tau. Sepanjang hamil nad cuma minum susu dan supplement je. Boleh baca dekat SINI. Masa pertama kali nampak,terkejut juga..tapi dalam hati alhamdulillah sebab susu awal-awal.dah ada.

Lepas bersalin je, nad tak sabar nak susukan baby fariza. Balik dari operation, fariza terus nangis dan nad pun bagi susu dekat dia. Boleh baca dekat SINI kenapa nad kene operation. Pandai jugak baby fariza hisap. Pertama kali dapat rasa baby hisap puting breast nak susu..hahhaa..geli pun ada. Tapi gembira sebab dapat bagi susu badan dekat anak. Lagipun pihak hospital sarankan supaya bagi susu ibu. Semua tau kan, susu ibu susu yang terbaik sekali untuk anak kita. Bukan sahaja baik untuk anak malah untuk ibu.

Apa itu Susu Ibu? 

Susu ibu adalah makanan paling berkhasiat dan sempurna untuk bayi anda. Malah, susu ibu bebas daripada bakteria. Susu ibu memberikan nutrisi yang paling tepat dalam kuantiti yang diperlukan oleh bayi. Susu ibu yang penuh dengan antibodi membantu bayi untuk melawan infeksi dan jangkitkan penyakit. Susu ibu pada mulanya akan seperti cecair kuning yang dipanggil “colostrum”, yang sangat kaya dengan antibodi dan nutrien. Kemudian, barulah susu yang sebenar berwarna putih akan keluar selepas beberapa hari bersalin. 

Kelebihan Menyusu Badan Susu Ibu. 

1. Lebih mudah dan jimat. 
Menyusu badan lebih mudah kerana si ibu tidak perlu untuk menyediakan botol mahupun air panas. Malah, susu ibu tidak perlu untuk dibeli dan dibayar. Ini dapat menjimatkan perbelanjaan keluarga. 

2. Melawan penyakit dan kematian. 
Antibodi yang dipindahkan seorang ibu kepada bayinya boleh membantu mengurangkan risiko penyakit seperti jangkitan telinga, cirit birit, jangkitan pernafasan, menigitis. Malah, mengurangkan terkena “Sudden Infant Death Syndrom (SIDS)” iaitu bayi mati tanpa sebarang tanda ketika tidur. 

3. Asas untuk kesihatan yang baik. 
Menyusu badan selama enam bulan boleh membantu bayi untuk mengelak daripada mendapat alergik, mengurangkan risiko daripada berat badan berlebihan, atau boleh mengelakkan masalah ekzema pada bayi, diabetis dan tekanan darah tinggi. 

4. Membantu dalam membentuk gigi dan rahang bayi. 
Bayi yang menyusu badan berpotensi untuk tidak mempunyai masalah gigi dan mulut. 

5. Mendedahkan bayi kepada pelbagai jenis rasa. 
Rasa susu ibu yang pelbagai disebabkan hasil pemakanan si ibu, membantu ketika bayi mula makan makanan lain selain dari susu ibu iaitu ketika “weaning”. 

6. Membantu si ibu mendapat tubuh badan yang ideal. 
Menyusu badan meransang penghasilan dan pengeluaran “Oxytocin” di dalam tubuh si ibu. “Oxytoxin” membantu rahim si ibu berada di kedudukan asal dan lemak tersimpan digunakan untuk menghasilkan susu. 

7. Si ibu dapat berehat dan menyeronokkan. 
Semasa menyusukan anak, si ibu akan duduk dan berehat. Ketika berehat dan menyusu itulah hormon “prolactin” si ibu akan meningkat. Hormon tersebut membuat si ibu lebih tenang, dan mudah tidur dengan nyenyak. 

8. Meningkatkan kesihatan si ibu. 
Menyusu badan boleh mengurangkan potensi si ibu daripada mendapat kanser payu dara atau kanser ovari dan osteoporis (penyakit tulang dimana pengurangan ketumpatan mineral tulang.) 

9. Menjadikan IQ bayi bijak. 
Penelitian yang dilakukan oleh James W. Anderson, ahli University Kentucky – IQ bayi yang diberi susu ibu lebih tinggi 5 tahap daripada bayi lain. Susu ibu yang diberikan hingga 6 bulan bermanfaat bagi bayi, manakala anak yang disusui kurang dari 8 minggu tidak memberikan manfaat kepada IQ. 

Apabila bayi menghisap susu badan, lidah dan rahangnya perlu bergerak seiring. Lidah bayi perlu berada di bawah areolaiaitu kawasan coklat di puting payudara si ibu dan menekannya ke lelangit.Keadaan iini menyebabkan tisu di bahagian berkenaan mengalami tekanan dan memanjang mengikut corak hisapan. Pada masa yang sama bayi perlu berusaha untuk mengeluarkan susu dan otot muka bayi bekerja keras untuk mengulangi proses hisapan. Disebabkan itu, penyusuan susu ibu melalui payudara memberikan kesan positif dalam pembentukan muka dan mulut bayi. 

Masa dekat hospital, nad kesian ada ibu yang tak dapat susukan bayi dia..habis bayi tu menanngis je. Terus nurse ambil bayi dia bagi susu yang dikhaskan dekat hospital. Ada tu masa baby fariza kene demam dan sakit kuning terpaksa ditahan dekat wad. Masa tu nad sekali kene tahan sebab perlu susukan baby fariza. Masa tu ramai yang kene tahan, jadi nak bagi anak sihat perlulah bagi susu ibu. Ada nad nampak, ibu tu taknak bagi susu badan sebab dia cakap susu dia takda, tapi nurse suruh jugak bagi susu badan sebab breast dia dah bengkak. Nurse tu ajar cara menyusu, dapat juga dia nyusukan anaknya. Tapi dia mintak topup susu formula yang dikhaskan di hospital. Apa yang nad nampak, nurse pun kadang malas layan dia sebab asyik mintak topup dan tak berusaha untuk bagi susu badan. Tapi kalau dah betul kurang susu badan tak salah nurse bagi susu khas hospital tu kan dari baby menangis.

Memang nad kalau boleh nak full breastfeeding. Tapi masa tempoh pantang, baby fariza menangis sahaja. Kadang sampai meronta hisap puting susu. Menangis lagi seperti tak cukup susu. Lepas tu bila letak dalam setengah jam dia akan bangun nangis. Tak boleh dengar bising. Disebabkan baby fariza asyik nangis je, masa tu nad dah buntu dah tak tau nak buat apa, nad terpaksa suruh kakak nad bagi susu dia dekat fariza. Kakak nad ade anak yang masih menyusu jadi dia jadi ibu susuan baby fariza. Lepas susu kakak, baby fariza kenyang dan sendawa. Jadi betul ke susu nad kurang??..sedih memang sedih, sebab nad selalu pikir positif susu banyak..tapi apakan daya..Jadi demi kebaikan anak, bila baby fariza dah sebulan, nad terpaksa campur dengan susu formula. Nad beli susu anmum infacare untuk bayi punya. Sejak dia minum susu tu alhamdulillah dia kenyang, berak dan tak bising-bising macam selalu.

Walaupun nad campur dengan susu formula tapi nad lebihkan susu badan. Susu formula nad bagi sekali atau dua kali sehari ke. The rest susu badan. Nad takmau dia susu formula banyak sangat. Mr mafia pun sebenarnya tak suka bagi susu formula sebab takut badan baby tak kuat berbanding minum susu ibu. Tapi apakan daya..kite kesian tengok anak nangis je..bukan kite rela kan..takpela yang penting dia sihat..kalau sebelum ni asal bangun je nangis..sekarang dah boleh berborak..kalau dah kenyang dah boleh letak dekat tilam dia dan berborak..lega sikit hati mommy. Nad tetap nak susukan dia dengan susu badan sampai dia besar..nad akan cuba..

Sebenarnya baby fariza nangis sahaja bukan sebab kekurangan susu sahaja..malah dia merana sebab lain..ya allah,hanya tuhan tau macam mana perasaan mommy masa tu..nanti nad cerita pasal ape.. tunggu next entry.