hai assalammualaikum

Resepi Ayam Goreng Sos Tiram - Lagi-lagi penin nak masak apa untuk berbuka ni..Hari-hari mesti fikir nak masak apa pulak harini..Laki nad ni jenis cerewet sikit. Jadi makanan kena ikut rentak dia sikit.hahaha..Kalau nad memang jenis bedal je..Asalkan sedap..huhuhu..Ok, fikir punya fikir..Nad masak Ayam Sos Tiram Bersama Cili Kering. Sebelum ni nad pernah masak ayam sos tiram tapi tu guna sos kicap dan takda cili kering..yang ni buat lain sikit.


Bahan-bahannya
- ayam
- kunyit
- bawang merah
- bawang putih
- halia
- cili kering
- cili padi
- sos tiram
- garam


Cara membuatnya
- goreng ayam yang sudah dibubuh kunyit dan diangkat setelah masak. Letak di tepi.
- tumis bahan-bahan seperti bawang merah, bawang putih, halia, celi kering, dan cili padi.
- bila tumisan dah naik bau, masukkan sos tiram sebanyak mungkin
- bubuh garam sedikit, kemudian masukkan ayam yang di goreng tadi ke dalam bahan tumisan sos tiram. Gaul bagi sebati bersama ayam.
- Dah sebati, siap. Boleh diangkat.

Selamat mencuba
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Kdg2 resepi yg senang tu yg sedap kan. Mau bertambah tambah pinggan ni mkn,,,Hihi... Btw, slmt berpuasa nad...

    ReplyDelete
  2. Simple je Resepi NAD Ni..boleh la akak Cuba nanti

    ReplyDelete
  3. Urmpppp, menyelerakan! bertambah2 husband nad makan nih.heee

    ReplyDelete
  4. cili kering..alahai rindu plak nak makanhot plate :D Nampak menyelerakan ni

    ReplyDelete
  5. Simple..suka resipi senang nk cri bahan, senang nak masak...

    ReplyDelete
  6. wahh thank you kak nad sebab share recipe, boleh mieza cuba esok ^_^ nampak simple and sedap!

    ReplyDelete
  7. nmpk myelerakan ...selamat berbuka kak nad

    ReplyDelete
  8. Nyummm2...Nampak menyelerakan. nak sikit ;)

    ReplyDelete
  9. simple resepi ni..boleh try buat nanti..

    ReplyDelete
  10. thanks kak nad!miza bleh teraii nanti ^ ^

    ReplyDelete