2017
hai assalammualaikum

Makanan Suplemen : Pilih Dengan Bijak - Disebabkan nak amalkan gaya hidup sihat hari ini terutama daripada aspek pemakanan sihat, ramai yang bergantung kepada makanan tambahan seperti pelbagai jenis pil vitamin atau tablet suplemen.


Banyak produk suplement yang dijual di pasaran. Namun ada juga yang menjual suplement tiruan bagi mengaut keuntungan.  Nak ambil suplement boleh, tapi kita sebagai pengguna, mestilah memilih dengan bijak.

Adakah Suplemen Satu Keperluan??


Mengambil suplemen memang ada bagusnya tapi perlu digabungkan dengan perubahan gaya hidup sihat yang lain. Kalau terlalu obses memang sangat bahaya. Nad kongsi beberapa panduan mengambil suplemen.

1) Memenuhi Keperluan
Sebelum mengambil pil vitamin, pastikan korang mengamalkan gaya hidup seperti amalm diet sihat, senaman, dan sebagainya.

2) Perhatikan Label
Dapatkan maklumat mengenai suplemen dan buat keputusan bajet, kawalan kualiti dan faktor-faktor penting sama ada produk berkenaan mengandungi gluten, sodium dan sebainya. Selalunya produk suplemen akan mengatakan produk mereka mampu menyihatkan jantung, selamat semasa hamil dan kanak-kanak, tiada wangian, tiada gluten,bebas merkuri dan macam-macam lagi. Jadi perlu berhati-hati dalam memilih suplemen.

3) Waktu yang sesuai
Selalunya ambil suplemen ni sebelum makan. Untuk nampak lebih keberkesanannya. Atau sebelum tidur, sebab waktu malam badan kita tengah rehat.

4) Dapatkan nasihat doktor
Nak lebih selamat, perlulah dapatkan nasihat doktor. Supaya tiada apa yang berlaku ke atas diri sendiri. Kadang doktor akan sarankan apa yang perlu kita ambil dan tak perlu.

Ok, korang, boleh je nak ambil suplemen, tapi kena la hati-hati ye.



hai assalammualaikum

Terapi Al-Quran - Alquran adalah kitab suci kaum muslimin. Seperti kita tau, Al-Quran adalah perkataan Allah swt yang diberikan kepada nabi besar Muhammad saw sebagai mukjizat beliau, alquran diturunkan dari Allah melalui perantara malaikat-Nya, Jibril. Dengan membaca Al-Quran insyallah dapat menyembuhkan penyakit.



Ayat Al-Quran juga dapat menenangkan jiwa dan raga, daripada kita terus menghadapi tekanan.






Ayat-ayat Alquran yang Menyembuhkan Penyakit

Setiap ayat-ayat alquran memiliki kekuatan penyembuh yang luar biasa pada penyakit-penyakit fisik dan mental. Ada beberapa ayat yang biasa dilantunkan untuk menyembuhkan penyakit seperti ayat di surah Al-Baqarah, Al-Fatihah, Al-Ikhlas, Al-Falaq, dan An-nas. Surah ini memiliki satu keistimewaan sebagai penyembuh sebagaimana yang pernah dijelaskan dalam Hadis Nabi Muhammad saw. Tetapi pada dasarnya, semua ayat dari alquran adalah penyembuh dari berbagai penyakit.

Nabi Muhammad membiasakan diri untuk selalu membaca ayat-ayat alquran dan zikir lainnya untuk berlindung dari berbagai macam penyakit fisik maupun mental.

Pengubatan dengan ayat-ayat Alquran sudah terbukti secara medic dalam menyembuhkan brbagai penyakit sebagai mana diterangkan di surah Al-Isra ayat 82 yang artinya “Dan Kami turunkan Alquran sesuatu yang menjadi penyembuh dan rahmat bagi orang yang beriman . . . .”
hai assalammualaikum

Penambahan Berat Badan Ketika Hamil - Kalau tak mengandung memang takkannya nak merasa naik berat badan..hahhaa. Masa sebelum lahirkan Fariza, berat nad 38kg. Lepas tu, mengandungkan Fariza, dapatla merasa naik 1 kg setiap bulan, tapi yang pasti bukan berat kita naik, sebab ada baby dalam perutbeg yang membesar juga. Tapi teruja la bila naik..haha. Paling berat 58kg, eh lupa pulak masa usia kandungan 9 bulan.

Berat 34.9kg menyusukan anak

Lepas bersalin turun balik semula, kembali normal bawah 40kg. Dan haritu pertama kalI timbang masa bercuti dekat Perak, hotel tu ada penimbang, apa lagi timbagla. Terkejut berat kita 34kg je weii..hahaha. adoii..Fariza pulak menyusu badan. Habis dia sedutyang lemak kita.

Sekarang mengandung lagi, selalu naik 1kg, tapi haritu cek naik 2 kg. Nafsu makan time mengandung memang tak boleh elak. Sebab tu naik mendadak..hahaha. Takpela, janji mak dengan anak sihat. Haritu kena amik darah sebab berat kurang daripada yang dia nak. Yela berat 34kg. Takut nanti bayi dilahirkan pramatang atau saiz berat bayi yang ringan dan kecil.

Haritu checkup dah naik 40kg. Penambahan berat pasti berlaku. Tipula maintain je berat kan..hahaha. Takyahla nak jaga badan masa mengandung. Lepas bersalin baru boleh jaga. Penambahan berat badan penting bagi membentuk fizikal bayi dalam rahim, penambahan saiz organ-organ ibu untuk menyokong proses kehamilan.

BMI berat badan dan penambahan berat badan yang disyorkan

Setiap perempuan memang berbeza berat bergantung kepada berat badan sebelum hamil dan BMI . Masalah mengandung ni, kalau terkurang pun tak boleh, terlebih pun bermasalah. Yela, takut ada komplikasi kehamilan yang tinggi antaranya kencing manis, dan tekanan darah tinggi. Lagi masalah jika ada diabetes. Takut masa bersalin, kena bersalin secara ceaser dan anak bersaiz besar. Bila jadi macam tu, kene kerap buat pemeriksaan untuk menjaga kesihatan bayi dan ibu mengandung.

Makin membesar perut, makin perlu penambahan berat badan. Paling tak pun naik la 1 kg ke 2 kg..jangan lelebih..hahaha. Yang penting makan makanan yang berkhasiat adalah kunci bagi penambahan berat yang terkawal. Makan untuk dua orang tak bermakna makan boleh makan sesuka hati.okk..

Mana yang terlebih berat sebelum hamil, sila ambil langkah untuk kurangkan berat badan, yang terkurag tu, berusahala naikkan berat badan. Nad ni pun jaga pemakanan juga.


hai assalammualaikum

Chicken Cheesy Bites Pizza Hut - Entry sebelum ni, nad ada cerita nad pergi ke Mytown jalan berdua dengan Fariza sementara tunggu daddy habis kerja. Sambil cuci mata, pergi ikea nak deco rumah. Lepas tu jalan Mytown lagi membuang masa..hahaha. Lama juga, la kitaorang ronda-ronda dalam tu. Lepas tu mr mafia call, dia dah habis buat kerja. Jadi jumpala dekat tingkat paling bawahata, pergi grocery. Selesai beli barang, kitaorang lapar giler. Jadinya mr mafia cadang makan Pizza Hut. Nad pulak tiba-tiba teringin nak makan,. Dah lama pun tak makan, pizza ni. Fariza pulak pertama kali makan pizza. Jadi terjahlah Pizza Hut.

Chicken Cheesy Bites Pizza Hut So Yummy Dan Crunchy

Kalau bab order Pizza Hut memang susah sikit, sebab kena ikut mr mafia, dia suka pizza pedas..Kadang sampai gaduh..hahaha. Gaduh manja kau. Pilih set pun pening, kejap ini kejap itu. Haritu pilih set untuk dua orang, tambah dengan spageti bolognaise. Set dua orang tu untuk pizza, side dish/appetizer, mushroom soup dan air. Pastu nad tambah spageti. Harga bawah RM50.00 semuanya.

Untuk pizza,memang dalam set tu tunjuk pizza baru iaitu pizza Chicken Cheese Bites. Memang nak cuba, yela asyik pizza sama je order kan. Takut mr mafia tak suka, pizza chicken cheese bites ni sebab ada cheese. Mr mafia suka pedas. Tapi dia kata tak kisah, order jela. Kita pun order. Kita pun takut gak sebenarnya, takut tak sedap, rugi pilih..hahaha. Tapi nak rasa jugak.

Chicken Cheesy Bites

Kandungan Chicken Cheese Bites

Hah!! Ni la dia Pizza Chicken Cheese Bites. Dia punya pepperoni ayam, daging slice tu, bebola ayam dengan cheese. Adalah sos tomato sikit. Nasib sedap oii. Rasalah ayam. Yang bahagian hujung tu, rangup sangat, disalut dengan keju cheddar. Sedap betul. Dalamnya cheese. Tapi takdela banyak sangat cheese sebab bila tarik, tak panjang pun cheesenya..hahahha. Tapi serius sedap, crunchy lagi. Tak sia-sia pilih.

Cheese panajng tu je dapat tarik

Mr mafia dah lapar. Tak sabar nak makan.

Srup, srup dia hirup musharoom soup

Mushroom soup yang sedap dihirup. Sedap dia makan. Lagi suka daddy suapkan.

Spageti Blognaise Beef

Amboi sedapnya dia makan

Spageti Bolognaise yang diinginkan dah sampai. Fariza suka spageti ni. Separuh dia makan. Dengan bebola daging tu..sabar je. Takpela, dah dia berselera nak makan. Kang mommy makan satu pinggan terlebih kenyang.

Chicken Gai -jor Rolls

Last side dish atau appetizer. Hah!! ramai cakap jarang makan ni. Ni pun nad pertama kali makan. Dia macam bebola ayam. Tapi sebeanrnya ayam digoreng dengan kulit tauhu. Sedap betul. Ni nad ganti dengan garlic bread. Selalu amik garlic bread, tapi kali ni nak tukar amikla bebola ni. Terbaikla. Fariza pun suka, cakap sedap-sedap. Enjoy dia makan tau..hehehe.

Tropical Passion Tea Dan Strawberry Citrus Tea

Yummy sangat air dia..segar tekak

Air pulak, air yang memang ada dalam dalam set tu. Dua-dua air sedap. Nama ada dalam gambar.


Video kitaorang sedap makan Pizza Hut..hehehhe..tengok la ye, lagi-lagi gelagat anak yang selera betul makan.

Ok, dah habis makan. Lepas nI masak dekat rumah pulak. Nak makan luar kenala tunggu beberapa minggu lagi..hahhaha. Terima kasih mr mafia belanja. Lepas nI mintak lobster la pulak. Lama dia janji cakap nak belanja Lobster..hahaha.


hai assalammualaikum

Kepuasan Seorang Suri Rumah - Ye awak, saya ni seorang surirumah. Surirumah ni bukan calang-calang orang tau. Kerja surirumah lagi banyak dari kerja dekat pejabat tu. Tak berhenti dari pagi sampai la ke malam. Kalau takda anak, lepas tu jadi surirumah,adalah juga masa berehatnya, tapi bila ada anak, memang takkan dapat berehat. Nad ni bukan sekadar suriumah duduk je, tapi ada kerja sambilan, iaitu jadi blogger.


Jadinya kerja makin bertambah. Lagi ada anak ni, memang kena cari masa untuk update blog. Sebab dia nak kita duduk sebelah dia, temankan dia main, makan. Dia nak kita berborak dengan dia. Jadinya kita update dekat telefon jela. Multitasking betul keje seorang surirumah ni tau. Tapi itu semua satu kepuasan bila dapat tengok anak membesar dengan kita. Bila kita marah, tapi kita sayang dia balik, pujuk dia balik, sebab nad sendiri akan nangis kalau marah dia gegiler..hahahha.

Puas tengok telatah anak, perangai anak. Kita sendiri tau dan kenal perangai dia. Ajar dia belajar, ajar itu ini sampai dia pandai. Bila dia buat apa kita suruh buat, rasa best sangat.

Mr mafia pun patut beruntung dapat isteri dia surirumah ni. Sebab uruskan rumah, uruskan anak. Tak perlu beli susu anak, tak perlu amik anak kat nursery. Dia pun cuma bayar bil-bil je sekarang. Nad jarang la mintak duit dekat dia untuk beli apa nad nak. Sebab nad tau, dia dah bayar semua tu. Tapi kalau betul-betul nad takda duit, baru nad mintak. Kadang nad ada duit pun, nad tolong la dia sikit. Tu kalau dia tak bersyukur lagi tak tau la..hahhaha..Memangla kalau isteri dan suami bekerja mungkin lebih baik. Tapi biasalah mesti ade pro dan contra, positif dan negatifnya. Yang penting selagi boleh handle, kita handle.


Surirumah macam nad ni memang jarangla keluar rumah. Mr mafia kerja mengedit tak habis, jadinya masa tu tak da lagi. Kena plan betul-betul baru keluar rumah. Kalau sebelum nad pregnant, memang rajinla keluar event sana sini. Pastu ada anak masih rajin pergi event. Sekarang anak dah besar, kejap behave, kejapdan tak..hahaha.Jadinya kena pilihajar event tertentu dan berbaloi baru pergi. Kadang terpaksa juga la tolak event tu walaupun berbayar sebab duk fikir suami pulak. Yela, nad sekarang pregnant, tak boleh berdua dengan Fariza. Tak larat. Tak boleh juga ganggu suami, sebab dia ada keje lain. Jadinya fikir rezeki lain akan datang.

Memang satu kepuasan bila dapat keluar rumah bagi surirumah yang lama terperap je dekat rumah. Memang seronok la kalau dapat keluar walaupun pergi Tesco je..hahaha. Akan pusing satu Tesco tu. Tapi selalu pergi Tesco tak best juga, jadinya dekat rumah ni dah banyak shopping mall buka macam Mytown, Ikea Cheras, Sunway Velocity. Hah!! dapat pergi situ pun best. Pusing-pusing satu mall. Sebab berminggu jugala tak, keluar rumah.


Haritu, barang dapur habis, ajakla suami pergi Mytown..hahaha. Boring dah dengan Tesco, sebenarnya nak jalan-jalan. Mr mafia pergi kerja, nad dengan Fariza jalan-jalan Ikea dan Mytown. Fuh dari pukul 2 petang sampai ke 6 petang dekat situ..kah..tu pun tak habis pusing Mytown sebab mr mafia dah habis kerja dan dah sampau Mytown ajak beli barang. Jenis dia memang macam tu, datang terus ajak beli barang, takda nak jalan-jalan. Tu yang kadang..haishh..Dia kata lain kali boleh pergi, tapi ntah bila..hhaha.

Okla, puas la dapat berjalan kan. Ni la kepuasa sebagai surirumah..hahaha. Tak dengan anak, dapat keluar. Lagi satu puas kalau dapat update blog..hehhe.
hai assalammualaikum

Pampers Bagus, Anak Selesa- Penting ke, pemilihan diaper atau pampers untuk anak-anak dan bayi?? Bagi nad sangatla penting. Sejak dah jadi mommy ni, pampers merupakan suatu benda yang perlu diambil berat. Pemilihan pampers untuk anak-anak amatlah penting bagi keselesaan anak-anak dan memastikan kulitnya sentiasa sihat dan tidak mudah terkena diaper rash apabila buang air kecil atau besar. Yela kadang kita ni tengok harga pampers murah sebab ekonomi, tapi teruknya dekat kita juga nanti dan anak kita. Biarlah keluar mahal sikit, asalkan anak selesa.

Bila pampers bagus, anak pun seronok bermain. Takda la dia tergaru-garu tak selesa ke. Ibu dengan anak menikmati setiap saat bersama-sama. Anak selesa, ibu pun senang. Takda nak tukar pampers setiap jam. Dekat luar memang banyak jenama pampers, tapi mesti ada perbezaan setiap pampers kan. Untuk Fariza, memang banyak jenis juga nad cuba pakaikan dia diapers, tapi ada pampers tu sekarang kualitinya dah menurun. Jadi nad tukar kepada pampers lain.


Pampers Pufies Baby Art + Dry Dari Motherhood

Ni la pampers baru Fariza yang nad pakaikan dekat dia. Pampers Pufies Baby Art + Dry.  Beli pampers ni siap dapat free gift cosmetics bags dan bibs baby. Korang boleh terjah website motherhood sekarang. Tengah ada promotion pampers pufies ni. Ni websitenya nad bagi. https://www.motherhood.com.my/brands/pufies

Kenapa nad pilih Diapers Pufies Baby Art + Dry ni?? sebab Produk Pufies sangat berkualiti, dan selamat untuk bayi. Pufies ni berasal daripada Bulgaria. Pampers Pufies ni tengok berat dan saiz yang berlainan. Macam fariza, berat dia 9 kg je, jadi nad pilih 7-14kg, saiz L. Okal bila dipakai dekat Fariza. Takdela besar sangat bila dia pakai. Yang penting pampers ni sentiasa kering, dia selesa dan perlindungan kebocoran berpanjangan. Itu yang nampak bila pakaikan Fariza pameprs Pufies ni.


Tengok corak pampers pun comel. Ada dua jenis design berbeza dalam satu pack ni..hehee. Fariza tengok pampers dia ada corak-corak macam ni, dia lagi suka. Kadang tu dia ambil sendiri pampers ni. Kreatif sangat design macam ni buat dekat pampers. Tak kisahla lepas pakai dibuang, yang penting anak suka kan.


Bestnya pampers Pufies ni, dia sangat lembut. Getahnya pun tak terlalu ketat. Mudah sangat nak dipakai dan laraskan dekat pinggang Fariza. Jadi takdala kesan merah dekat pinggang ke apa. Kadang kan, kita nampak je tak ketat, tapi anak duk tak selesa, pegang pinggang, sebab ketat sangat. Takda ruam atau ketidakselesaan dekat Fariza. Bila kecing takde lendut ke bawah nampak penuh macam pampers lain. Lagi satu bila dia buang air besar, takdala sampai terbocor. Yang ni Fariza ok je pakai. Pembuatan pampers ni pun tidak ada bau wangian dan tidak dibuat dengan lateks. Material bahagian dalam yang sangat lembut selembut kain sutera.



Waktu malam pakai sampaila ke pagi, pampers Pufies ni tetap macam bentuk asal. Walaupun dia kencing ntah berapa banyak dalam pampers tu..hahaa. Penyerapannya memang menakjubkan. Kalau tak caya, korang boleh tengok nad buat ni..haha. Pelekatnya pun sangat kuat dan tak mudah tercabut. Kalau macam sebelum ni, bangun je, mesti pampers dia terbuka dah pelekatnya. Dia pun gatal tangan terus buka..hahaa. Yang ni penyelamat mommmy. Fariza ni makin lama makin aktif. Jadi kena la pakai pampers yang kukuh, tak tercabut ni ha..hahaa. Kalau tak, mommy jenuh oii..

Kelebihan Pampers Pufies Baby Art + Dry

Tiada Alergen yang diketahui
Alergen adalah bahan dari alam sekitar yang walaupun tidak berbahaya, boleh menyebabkan reaksi alahan pada sesetengah orang dengan kepekaan tinggi. Alergen yang diketahui ditakrifkan oleh Arahan EU. Ketiadaan mereka di lampin Pufies dijamin dengan perisytiharan, disediakan oleh semua pembekal untuk setiap bahan mentah yang digunakan dalam pembuatan produk dan dengan ujian berkala di makmal yang diiktiraf luar.

Tiada wangian atau losyen
Wangian (termasuk yang digunakan dalam losyen) melibatkan risiko alergi dan kerengsaan kulit. Selaras dengan resipi yang betul-betul dipersiapkan daripada produk kami, tiada wangian atau losyen tambahan ditambah dalam lampin Pufies.

Tiada Toksin yang Dikenali
Toksin adalah di sekeliling kita dan boleh merosakkan organisma kanak-kanak yang sensitif.
Pufies dihasilkan hanya dengan menggunakan bahan-bahan yang tidak mengandungi sebarang bahan toksik di bawah REACH (Lampiran XVII ke Peraturan № 1907/2006 Parlimen Eropah dan Majlis mengenai Pendaftaran, Penilaian, Kebenaran dan Sekatan Bahan Kimia ). Kami menjamin ini dengan perisytiharan kepatuhan, yang disediakan oleh pembekal kami.

Tiada Pewarna Alergen dan Bukan Toksik
Hubungi dermatitis adalah salah satu reaksi alergi yang paling biasa dalam kejururawatan dan bayi. Ia paling kerap disebabkan oleh sentuhan kulit bayi yang halus dengan jenis kimia dalam negeri atau lain-lain. Hanya pewarna tidak berbahaya, yang tidak mengandungi sebarang alergen dan toksin yang diketahui, digunakan untuk lampin Pufies, seperti yang dijamin dengan perisytiharan oleh setiap pembekal kami.

Tiada lateks
Pendedahan berulang kepada latex semulajadi boleh menyebabkan tindak balas alergi. Lampin Pufies tidak mengandungi sebarang lateks semulajadi, seperti yang dijamin oleh pengisytiharan dari setiap pembekal kami.

Bebas Klorin Pulp
Beberapa cara moden pemutihan adalah berpotensi merengsakan kulit dan boleh menyebabkan reaksi alergi. Seperti yang diisytiharkan oleh pembekal kami, selulosa yang digunakan di lampin Pufies dipecahkan tanpa menggunakan mana-mana klorin unsur.


Ni la sebab nad pilih pampers Pufies. design menarik, Fariza mudah bergerak, kulit kering dan selesa. sepanjang hari. Macam nad cakap tadi, tenagha da promosi beli pampers Pufies ni dapat bag cosmetic dengan bibs baby. Korang boleh terjah cepat-cepat dekat website motherhood https://www.motherhood.com.my/brands/pufies

Untuk lebih lanjut berkenaan pampers Pufies ni boleh ke website http://www.pufies.com/en/








hai assalammualaikum

Beg Nohoo2u Selamat Untuk Kanak-Kanak - Selalunya, kalau nak cari beg untuk anak ni, mestilah tengok yang comel, yang ada gambar kartun, sebab budak-budak suka macam tu..hehee. Faktor lain, mak ayah akan tengok ketahanan beg tu, lasak ke tak. Yang paling penting kualiti beg tu sama dengan harga yang dibeli. Baru berbaloi kan!!!..

Beg Nohoo2u.com

Beg Nohoo beg kanak-kanak

Beg Nohoo2u, Beg Kanak-Kanak Yang Comel, Tahan dan Kalis Air

Salah satu jenama beg iaitu beg Nohoo2u yang pasti membuatkan mak ayah suka dengan beg ni. Nad sendiri yang tengok pun dah tergoda, dah la cantik, comel pulak tu, dan bukan sahaja tahan lasak malah kalis air. Nad diperkenalkan dengan beg ni semasa event Pelancaran Beg Nohoo di The Parenthood Sunway Pyramid. Beg Nohoo ni akan dijual di The Parenthood.

Jom mewarna

Orang suruh warna, dia buat bulat-bulat

Sambil bawak anak main di sini, korang boleh, usha beg Nohoo yang terdapat di The Parenthood Sunway Pyramid. Rambang mata kalau tengok beg Nohoo ni. Berbaloi kalau beli.

Justin menerangkan tentang beg Nohoo

Koleksi Beg Nohoo

Beg Nohoo adalah jenama beg antarabangsa, khusus dalam beg kanak-kanak mesra alam, selamat dan ringan khas untuk kanak-kanak berumur 2 tahun dan ke atas. Beg kanak-kanak yang unik dan berwarna-warni yang direka berdasarkan tema dan watak yang berbeza mengikut kegemaran anak-anak. Objektifnya adalah untuk mewujudkan kebahagiaan, kesenangan dan keselamatan bagi anak-anak.

Fariza pakai beg Nohoo

Ni salah satu beg Nohoo2u yang Fariza guna. Kan dah cakap comel, korang pun mesti tengok cute je beg ni kan!! warna warni pulak tu..hehehe. Beg Nohoo yang Fariza pakai ni merupakan backpacker berbentuk penguin. Sesuai la isi pampers, botol air, atau buku tulis sikit dalam beg ni. Beg pun steady je, tak berat bila dipakai. Ada macam-macam lagi bentuk beg yang ada di Nohoo2u.com yang sesuai untuk kanak-kanak perempuan dan lelaki. Paling penting beg ni telah diisytiharkan selamat oleh Badan Keselamatan Kesihatan Dunia. Nampak tak!! Maksudnya beg ni sangat selamat digunakan untuk kanak-kanak. Sebab tu nad cakap berbaloi kalau beli.

Beg pouch Nohoo

Comelnya kan

Tiga tema beg Nohoo. Ocean, Forest dan Castle

Konsep 3D, rupa haiwan 

Comelnya mermaid ni

Ciri-ciri Beg Nohoo

Banyak rekaan beg yang dikeluarkan, ia bukan sahaja beg backpackers malah ada beg galas dan pouch. Beg yang mempunyai bentuk dan rekaan yang berbeza yang disukai kanak-kanak. Kalau korang nak tau, ada tiga jenis tema bentuk beg Nohoo ni iaitu tema Ocean, Forest dan Castle. Memang semuanya comel dan berkonsepkan 3D. Semua beg Nohoo betul-betul nampak macam haiwan tau. Tengok je mermaid tu, ala comelnya, dengan ekor dia dekat atas, dinosour tu..ish..banyak lagila.

Ciri-ciri beg Nohoo


Selalunya kita tengok beg ni diperbuat dari jenis kain, yang mudah rosak. Tapi untuk beg Nohoo dia diperbuat daripada Neoprena iaitu getah sintetik yang dihasilkan oleh pempolimeran chloroprene. Jadi ia tidak mudah koyak, tahan lasak dan kalis air. Paling penting Ergonometrik. Sangat tebal, luas, selesa dipakai anak-anak dan tidak menyakitkan bahu dan tulang belakang mereka serta mengurangkan risiko ketegangan atau kecederaan otot.

Walaupun beg ni nampak tebal, tapi ia tak panas apabila dipakai. Ia juga selamat untuk kanak-kanak ( tidak bertoksik ). Yela, ada setengah budak ni suka menggigit beg. Takut kalau bertoksik tu, nanti masuk dalam badan..bahaya.

Beg kanak-kanak Nohoo mempunyai safety harness untuk rekaan beg khas berumur 1-3 tahun. Dijamin material beg Nohoo ni tahan lama. Part paling best, takda mana-mana lagi beg yang dijual dengan Lifetime Waranty. Setiap pembelian beg Nohoo akan diberikan Lifetime Warranty, atau Warranty seumur hidup untuk zip, tali dan buckles. Okla kan, beli mahal siap ada warranty. Kalau ada rosak, boleh baiki. Tapi korang kena isi dekat, form warranty di website.

Hah!! Tergoda tak dengan beg Nohoo ni. Comel kan. Beg Nohoo2u ni boleh didapati di Aeon Midvalley, Aeon Shah Alam, Sogo Kl dan The Parenthood Sunway Pyramid. Kalau malas nak keluar, beli online pun boleh. Boleh pergi ke website www.nohoo2u.com . Penghantaran percuma. Semua rekaan ada dekat website tu. Harga beg antara RM99 sehingga RM149.

Promo Code Diskaun Untuk Pembaca Nad

Korang nak diskaun lagi tak..hehehe..mesti korang suka kan dengar diskaun-diskaun ni. Ni nad nak bagi diskaun dekat korang yang nak beli beg Nohoo ni untuk anak-anak korang. Taip je " rockerslovesnohoo " di bahagian code semasa korang nak check out untuk pembelian.

Untuk maklumat lanjut mengenai beg Nohoo ni, korang boleh layari:
Website : www.nohoo2u.com
FB  : www.facebook.com/nohoo2u
IG : www.instagram.com/nohoo2u
Careline/ WhatsApp : 011-11 666 999

hai assalammualaikum

Percubaan Cerai Susu Badan - Memang niat nak susukan Fariza dengan susu badan sampai dia besar. Alhamdulillah, tercapai nak bagi dia susu badan sampai sekarang, umurnya pun dah nak masuk dua tahun 23.10 ni nanti. Tapi sekarang nad tengah pregnant, nak jaga kandungan, nak taknak kena ajar dia cepat-cepat minum susu tepung. Walaupun orang cakap, masa mengandung boleh je susukan anak., tapi badan nad cepat letih bila dia susu. Satu hal lagi, kalau dah susu badan nak merap je lama-lama, tak tahan ooo..sakit pinggang.

Fariza memang tak suka minum susu tepung, tapi masa balik kampung haritu, mak dengan kakak suruh ajar juga minum susu sebab biar senang, bila nad dekat hospital, dia takdela cari susu sangat bila dah start minum susu tepung. Mulanya kesian dekat Fariza, yela, dia dah selalu rapat dengan nad, peluk nad setiap kali susu. Macam sedih pulak taknak bagi dia susu badan..hahaha. Perasan mak-mak memang macam ni la kan bila nak ajar anak cerai susu badan. Tapi betul juga cakap mak dengan kakak tu. Lagi pun nurse dekat klinik kerajaan pun cakap, time mengandung ni baik jangan susukan anak denga susu badan. Takut contraction awal..

Percubaan Cerai Susu Badan

Masa dekat kampung, bermulalah bulan lepas, nad ikut pesan mak suruh letak garam ke, kopi ke, atau asam jawa dekat puting payudara kita. Nad pun letakla. Tapi anak bertuah kita, rasa sekejap je, macam yerkk, tapi lepas tu hisap juga macam takda rasa apa..ceh..sabar jela..

Lepas tu, nad bagi dia minum air milo dengan cicah biskut. Setiap pagi dan malam. Dia suka, tapi biasalah, tak habis mana air tu. Lepas tu main-main. Dah namanya guna cawan, lepas makan sikit, dia godek-godek cawan tu..biasalah. Tu kadang letih, kadang bagi, kadang tak bagi.

Lepas tu, adik ada belikan botol susu yang ada pemegang tepi untuk anak dia. Fariza nampak, dia nak botol susu tu. Nad cuba bagi dengan air milo. Alhamdulillah habis. Dalam beberapa minggu jugala, bagi dia minum airair milo dalam botol tu. Tapi, akak nad yang kerja nurse cakap " tak elok sangat bagi budak minum milo hari-hari sebenarnya. Ajar je dia minum susu tepung. Ko beli susu dutch lady coklat "..Akak cakap lago, botol ko tak payah tukar, dah dia suka botol nI "..okla kita dengar jela. Belilah susu tepung dutch lady coklat. Sebab dia dah biasa minum milo warna coklat..heehe.

Mulanya bagi susu dutch lady tu dengan tanbah susu, F&N sikit, sebab takut dia tak suka susu dutch lady tu je. Yela, rasanya kan macam kosong. Ok dia habiskan susu tu..kita suka tengok bila Fariza habiskan susu tu. Tapi kadang tak habis, sebab dia teringat cawan dengan sudu selalu dia guna. Takpe, pelan-pelan bagi dia lupa. Masa tu bagi susu dutch lady pagi dan malam juga. Lepas tu,nad berhentikan bagi susu F&N, minum susu tepung dutch lady tu je. Nasib dia tak perasan. Dia habiskan juga susu tu. Ok kita gembira. Sebab bila dia susu tepung, dia akanthe kurang minum susu badan.

Masa balik bandar, dia dah start mintak susu dalam botol sendiri. Fariza akan cakap " nak air, nak air " sambil tunjuk botol susu. Mestila kena buat. Tapi buat tu, kene ada cara, hah!!..susu tu kena la letak air panas sikit je, lebihkan air kosong yang dah sejuk. Tu dia akan habiskan susu. Fariza tak suka minum susu yang rasa panas atau suam. Memang takkan habis. Nad dah mula paham dia nak macam mana. Sebenarnya walaupun dia minum susu tepung ni, dia tetap cari susu badan sampai harini gak. Tapi masa dia nak tidur je. Yela dia tak puting, jadi dia nak ada benda nyonyot..hahha. Susu pun tak hisap banyak. Dah kenyang agaknya minum susu tepung, dapat nyot sekejap dah tidur.

Selesai masalah, cumanya nad tetap risau. Sebab Fariza ni bukan jenis,, hisap botol terus tido, atau dipopok terus tidur. Takdanya..kena ada nyotnyot juga nak tidur. Risaunya bila nad dekat hospital kang. Macam mana la dia tidur nanti. Ok tetiba sedih weii..T_T ..Macam ni rasanya nak ceraikan susu badan dengan anak.
hai assalammualaikum

Banana Fritters, Pisang Dalam Balutan Sebelum ni, pisang goreng cheese memang popular di sana sini. Pisang goreng yang digoreng dan ditaburkan dengan manisanbeg, cheese dan coklat. Memang selalu orang cari sampaila sekarang. Nad pun masih makan, sampai sekarang kalau nampak. Tak kisah la benda dah lama, tapi disebabkan nampak sedap dan bercoklat, tu buat terliur.

Tapi, kali ni, nad makan banana fritters. Bila nad google, macam orang luar negara banyak post. Bila taip Malaysia, dia tunjuk cekodok..haha. Tapi, pisang goreng yang nad makan ni pisang goreng yang dibalut dan disalut dengan cheese dan coklat. Bentuknya lain sikit. Nama pun lain..hehehe.


Ni la dia Banana Fritters yang nad beli dengan Fasha Izani. Masa dia post dekat facebook, memang terus terliur. Sebab nad teringin makan pisang goreng cheese, tapi susah nak keluar cari. Sekarang pun macam dah kurang je orang jual. Kalau tempat biasa beli, kedai kadang tutup kadang buka. Nampaknya Fasha Izani post, terus whatsup dia cakap, banana fritters ni macam pisang goreng cheese ke?? Dia kata lain sikit. Okla tak kisahpregnant, asalkan ada pisang goreng, lepas tu disalut cheese dan coklat. Nyum..nyum..


Terus nad order dua. Satu banana fritters cheese coklat, satu lagi banana fritters coklat. Ibu mengandung memang makan banyak..hahahhaa..kongsi dengan anak. Suami tak makan benda macam ni.

Satu bekas ada 10 pcs.
Harga:🍌🍌 Banana Fritters🍌🍌
1 Set 10pcs Rm6 ( coklat )
1 Set 10pcs Rm7 ( Coklat + Cheese )

minimum order : 2 Set
Delivery charge : ikut kawasan

berminat boleh pm
http://Fashaizani.wasap.my



Banana fritters ni, pisang goreng dibalut dengan kulit popia kot. Rasanya la, sebab rasa macam kulit popia..hehehhe. Sedap sangat. Beli dua bungkus, licin..hehehe. Tak menyesal beli weii..Sebab sekali makan, nak makan lagi, nak makan lagi..fuh..enak. Tapi nad lagi suka coklat. Lepas ni boleh order coklat lagi. Anak dalam perut keriangan dapat makan..hahaha.

Korang nak beli boleh pergi kekat facebook Fasha Izani atau whatsup terus http://Fashaizani.wasap.my.
hai assalammualaikum

Telur Kicap Lauk Kegemaran Semua - Dari kecil lagi, dah suka makan telur kicap ni. Makanan yang simple ni la yang paling sedap. Dahla simple, mudah je dibuatnya. Goreng telur, letak kicap. Memang laju makan, bila mak suap..hehehe. Sikit-sikit nak telur kicap, sikit-sikit nak telur kicap. Taknak lauk lain. Kalau makmall tak buat nangis..hahahahahaha..

Telur Kicap dan Cili Padi

Ada anak buah nad sorang ni, hari-hari kalau boleh nak makan telur kicap. Sebab dia susah makan lauk lain. Kalau ada lauk dia suka, dia makanla, kalau takda memang dia takkan makan nasi, selagi mak dia tak buat telur kicap. Nak taknak, maknya kena masakla. Kang sakit perut tak makan.

Sampai sekarang, nad pun makan lagi. Tapi takla selalu, sebab dah besar, dah tau citarasa nak makan sedap. Makanan telur kicap ni makan masa malas nak masak atau dah tengah takde duit. Kenyang je makan ni.

Kalau dulu telur dengan kicap sekarang, sekarang orang tambah sikot, letak cili padi dan bawang. Nak bagi sedap dan pedas gitu. Makanan ni takkan ditelan dek zaman. Mungkin sampai anak cucu cicit kita ada lagi..hehehe.
hai assalammualaikum

Doctor On Call Platform Konsultasi Secara Online - Sakit ni memang kita tak boleh jangka. Bila-bila masa dia boleh datang. Bila sakit mestilah perlu pergi klinik kan! Klinik pulak jauh. Malas nak bawak kereta pergi klinik dengan sakitnya. Lagi tak suka bila dah sampai klinik, kena tunggu nombor giliran pulak. Kalau orang sikit takpe, kalau ramai, berjam la menghabiskan masa dekat klinik tu. Lepas tu jumpa doktor sekejap je pun. Rutin biasa bila dah sakit dan perlu pergi klinik untuk dapatkan rawatan. Tapi semua tu ada penyelesaiaannya. Lepas ni, kalau korang sakit, tak perlu lagi pergi ke klinik, sebab semuanya akan dibantu oleh Doctor On Call, Platform Konsultasi Secara Online. Hebat kan!!..

Doctor On Call

Apa tu Doctor On Call??

Doctor On Call ni menghubungkan pesakit dan doktor di atas talian. Jadi bila korang sakit, malas nak pergi klinik, tiada kawan nak tolong hantarkan, dan memerlukan rawatan segera, korang boleh call atau chat atau bervideo dengan doktor terus secara talian ( online ) dengan menggunakan telefon, komputer atau laptop. Tak kira korang berada di mana. Di rumah, di pejabat, masa tengah travel atau di mana-mana sahajala. Mudah kan??

Kelebihan Menggunakan Doctor On Call

1) Sangat mudah dan cepat
Caranya mudah sahaja. Korang boleh pergi ke https://www.doctoroncall.com.my/ Mestilah kena register dulu.

Step untuk register

Step satu isi nama, email dan no telefon dan register

terus ke penyakit korang yang mana satu

tulis condition..lepas tu akan terus ke pemilihan sama ada nak chat, video atau call dengan doktor

- Macam nad kata tadi, bila korang sakit, nak dapatkan rawatan segera, boleh sahaja dapatkan di Doctor On Call mengikut keselesaan kita dan di mana kita berada. Lagi best ikut jadual kita. Tak perlu appoinment atau menunggu lama. Tak kiralah di pejabat, rumah atau di bilik hotel. Pastikan line internet cukup kuat untuk mendapatkan khidmat doctor on call ni ye. Tak kisah guna laptop atau telefon. Memang sangat sesuaila untuk surirumah macam nad ni. Sakit je, terus on Doctor On Call. Tak perlu risau siapa yang tolong tengokkan anak semasa nak dapatkan rawatan.

Kalau anak sakir pun, boleh je dapatkan rawatan dengan Doctor On Call ni.

tiga jenis talian yang korang boleh guna untuk dapatkan rawatan dengan doktor samada nak Audio, video atau chat

Chat free, audio dan video rm20

2) Menjimatkan masa dan mengurangkan wang
- Memnag sangat menjimatkan masa dan wang. Dari keluar yang membuang minyak untuk ke klinik, menunggu lagi. Dengan adanya Doctor On Call, segalanya dihujung jari. Yuran konsultasi dan ubat-ubatan dari klinik yang sangat mahal dan korang boleh bayar kurang daripada apa yang dilakukan di klinik. Untuk chat, ianya adalah percuma manakala audio dan video anda diperlukan membayar khidmat konsultasi serendah RM20.00.

Doktor di Doctor On Call sangat beriktiraf dan berpengalaman

3) Doktor yang berpengalaman
Jangan risau, doktor di Doctor On Call semuanya berpengalaman dan sudah menjalani latihan.
Semua doktor adalah MMC yang berdaftar dengan lebih daripada 10 tahun pengalaman.
Rangkaian doktor dipilih dengan teliti dan mendapat latihan yang betul untuk menyediakan perundingan maya yang berkualiti. Setiap doktor juga diselidik sepenuhnya untuk pensijilan, pengalaman dan kepakaran mereka sebelum menyertai DoctorOnCall.com.my.

Korang juga boleh memilih doktor kegemaran korang atau doktor yang sama untuk berinteraksi tentang penyakit korang tu. Hanya klik ke kegemaran doktor dan anda boleh menetapkan temujanji untuk susulan dengan dia atau dia.

Penyakit yang dirawat

Penyakit yang sangat privasi juga ada

4) Hanya menghantar gambar terhadap penyakit yang perlu ditunjuk
- Terdapat beberapa jenis penyakit yang dirawat di Doctor On call seperti di gambar yang nad paparkan. Ada juga penyakit yang sangat privasi boleh diutarakan di Doctor On Call juga. Yela, kadang kita malu nak berjumpa doktor tentang sesetengah penyakit yang privasi, bolehla guna perkhidmatan ni ye.

Hantar gambar sakit seperti gatal, kudis atau sebagainya

Keluar dokumen atau fail yang membolehkan korang menghantar gambar

Kalau rasa nak tunjuk penyakit korang seperti ruam, luka, atau penyakit lain yang tak kena dekat badan korang atau anak kecil, hah boleh je hantar gambar di fail yang disediakan. mudah je kan.

Farmasi

5) Farmasi Di Hujung jari Anda
Bila dah berjumpa dengan doktor mestilah ambil ubat kan. Kalau dengan Doctor On Call, doctor akan bagi senarai ubat melalui email. Korang tengok ubat tu dan buat pembayaran. Yang bestnya, ubat yang diberi itu boleh dihantar terus sampai ke rumah atau di mana sahaja korang berada. Tempat penghantaran ubat atau korang nak ambil ubat itu sendiri semuanya di pilihan korang. Nak mudah, mestilah nak dihantar kan. Farmasi dalam talian juga menawarkan penghantaran untuk pelbagai ubat. Waktu penghantaran purata adalah 4-6 jam untuk kawasan di Kuala Lumpur dan Lembah Klang, dan 1-2 hari untuk seluruh Malaysia.

Pengalaman Menggunakan Doctor On Call

Haritu nad cuba menggunakan service Doctor On Call ni. Nad memilih untuk berchating sahaja dengan doktor. Waktu tu, nad ada demam dengan selsema. Almaklumla, cuaca tak menentu, jaga anak lagi. Anak pun terjangkit demam. Boleh la tengom conversation nad ni. Waktu ni, nad menggunakan handphone sahaja.

Chat aku dengan doktor

Terus je cakap ada sakit apa.Untuk anak kecil juga boleh dirawat di sini.

Doctor akan consult, tanya macam-macam

Dia akan bagi pendapat.

So amacam? Dah faham tak, apa doctor on call ni? Senang cerita , kalau sakit, kita on laptop atau phone dan dapatkan rawatan melalui chat, call atau video. Lepas tu, doctor akan jawab.. Doctor akan tanya itu ini, bagi nasihat, bagi pandangan, then last sekali dia akan bagi ubat... Haaaaaaaaaa sonok tak? Jimat tenaga dan masa.. Tak perlu redah jem. Tak perlu usung anak, kalau dia pun demam. Mudah kan!!!..

Untuk mengetahui info tentang DoctorOnCall.com.my, boleh layari
Contact: +6012 510 3569
Email: contact@doctoroncall.com.my