Articles by "Kami"
Showing posts with label Kami. Show all posts
hai assalammualaikum

Sumber gambar mstar

Hospital Shah Alam Seksyen 7

Bersalin Anak Kedua Di Hospital Shah Alam - Nad tak tau pun kewujudan Hospital Shah Alamni, almaklumla, duduk lama dekat KL, sampai tak tau ada hospital baru dibuka..hohoo. Ni pun kakak yang cakap, pasal Hospital Shah Alam sebab adik ipar dia bersalin dekat hospital ni. Kakak cakap suami boleh masuk masa isteri bertarung nyawa nak melahirkan anak. Biasalah, suami perlulah sokong isteri, perlu bantu isteri, tapi nad tak dapat pun, sebab mr mafia entah ke mana masa tu. Ok abaikan, yang penting nad dah selamat melahirkan baby girl.

Sebelum ni, nad bersalin dekat Hospital Klang. Memang jauh sikit dari rumah, tapi Hospital Shah Alam Seksyen 7 ni dekat sikit.

Hospital baru kan,mungkin ada katil tak cukup, kelam kabut sikit, tapi semua berjalan dengan lancar masa nad. Nad datang pun main terjah je masa dah sakit. Alhamdulillah, nak dikatakan ramai orang, biasalah, tapi ada je katil kosong.

Keadaan Wad Bersalin.

Dah namanya hospital baru, mestila cantik, bersih dan selesa. Katil nad dapat pun ok je. Yang paling penting kipas berfungsi dengan baik..hehehe. Sebab kipas dekat hospital klang dah tak kuat, yela hospital lama kan. Kalau kipas tak sejuk,memang panas ler. Kipas ni betul-betul bawah katil nad. Sentiasa sejuk dan beranginla.

Keadaan wad

Orang akan bersihkan kipas ikut masa sesuai. Bersihkan lantai, bilik air, semua tempatla setiap hari.

Katil nad, jug hitam dan putih untuk air pnas dan suam

Air panas dan suam pun disediakan dalam jug dekat setiap meja. Setiap pagi, nurse akan hantarkan. Memang mudah la. Tak perlu pergi jalan anbil air panas. Tapi kalau dah habis air dalam jug kena juga pergi ambil sendiri. Tapi nad tak pernah habis pun..

Tempat mandi pulak, senang, dekat dengan tilam. Tapi tak pasti, setiap tempat ade shower dekat macam ni. Nad takde cek pun setiap katil. Setiap tempat ade 5 katil. Shower dan bilik air satu la. Jadi kena gilir-gilir mandi atau buang air. Senang untuk mak bersalin ni, tak perlu pergi bilik air jauh-jauh dengan sakitnya. Lagi satu, shower dia jenis panas sejuk. Hah!!, bestla, sebab mandi air panas-panas kan. Takdela guna air sejuk je. Memang kerap mandi nad dekat situ. Dah selesa kan.

Makanan disediakan

Lepas tu bestnya, pagi, tengahari, petang dan lewat petang disediakan makanan. Nad memang tak boleh tak makanla, sebab nak tenaga dan susukan anak. Makanan disediakan macam orang berpantang. Tapi tawar la sikit..itu biasa. Macam pagi dan petang disediakan kuih dan paket air ni.

Ruang menunggu atau istirehat

Disediakan tv, supaya pengunjung tak bosan

Tempat menunggu, katil nad dekat situ je

Kat wad ni ada satu tempat menunggu, siap ada tv. Tv ni dekat depan sekali pintu masuk. Nasib baik nad dapat katil 1, jadi dekatla dengan tv. Dapatla tengok cerita #kekasihpaksarela sekali..hahaha..Tu pun anak tengah tidur.

Itu je la nad rasa selesa dekat Hospital Shah Alam ni. Nurse dan doktor pun semua ok je. Tapi ikut orang la kan, kadang kata ada tak best. Tapi bagi nad ok je.
hai assalammualaikum

Sibuk je budak kecik tu..kacau daddy buat kerja

Cara Suami Buat Surprise Lain Dari Yang Lain

Surprise Dari Suami Yang Tak Kena Tempat Tapi Sweet - Mr mafia bukanla seorang yang romantik, sweet macam orang laki lain buat dekat isteri dia. Contoh macam bawak pergi makan siap lilin, bunga ke, atau buat surprise masa birthday atau ulangtahun ke..takdenya. Kadang siap lupa tarikh penting tau..huhuhu. Walaupun dia tak romantik, tapi mr mafia ni ada satu sikap yang suka bagi hadiah, atau beli apa-apa secara senyap, surprise dan tak kena tempat dan waktu..hahaa. Tu kadang mr mafia ni sweet je. Oh my abang cekeding!!..haaha..

Banyak dah dia buat surprise dekat nad. Kalau hadiah dalam bentuk benda memang dia akan bagi senyap-senyap, tak pun kau jalan shoppong mall, terus dia cakap " hah sayang pilihla ".  Kita tak tau apa, terpinga-pinga, cakap kat dia, " buat apa "..dia suruh pilih juga. Tak pun bila kita ngadu sesuatu, yang barang tu penting untuk kerja, nanti mesti akan dapat..hahaa. Janji, kau jangan meminta-minta. Contohnya, abag nak tu, abang nak ni..memang takkan dapatla..Sebabnya, mr mafia bukan dapat gaji bulan-bulan kau nak mintak itu ini...hehee. Jadi sebagai isteri kena paham. Yang penting mengadu tu dah ok..haha.

Hadiah yang dia bagi macam theme blog ni. Dia yang hadiahkan sempena harijadi nad. Yea, masa tu sedih, dia tak ucap ke apa, tak bawa pergi mana, tak buat apa-apa, rupanya, last-last dia panggil dan tunjuk rupa blog..hah!!, gitu kau. Theme blog ni berbayar. Mr mafia tau isterinya kerja berblog, jadi dia nak nampak bagi kemas blog ni. Biar, orang nampak, dan baca entry-entry lain yang menarik dekat blog Miszrockers Blogspot ni, walaupun entry sebenarnya biasa je..huhu. Alhamdulillah, lepas tukar theme ni, traffic ok, nampak kemas, banyak entry lama-lama keluar. Kira tersusun dan kemas.

Powerbank pineng

Haritu nad borak dengan mr mafia, cakap powerbank dia yang nipis berapa? Sebab nad beli. tak cukup satu powerbank sebba nad guna dua phone. Kalau event dari pagi sampai malam macam event MSMW nad pergi tu, memnag telefon dua-dua mati, powerbank pulak satu. Habis semua bateri..hahaa. Nasib la ada member pinjamkan powerbank dia. Kalau tak, tak tau nak ambil gambar macam mana, nak telefon dia suruh ambil macam mana. Sebab tu ank kena ada dua powerbank..haaha. Dasyat tak. Lepas tu, haritu tiba-tiba je dia belikan dan bagi kat nad. Masa tu nad ingat dia beli telefon, rupanya powerbank. Padahal powerbank tu nad yang nak beli sendiri..huhu. Dia beli jenis pineng tapi tebal sikit dari yang nad nak. Kita ni punya kesian dia sebab takde duit sangat. Tapi dia beli sebab kesian dekat isteri. Gitu..

Banyak juga hadiah dia bagi surprise ni, macam beg dompet KICKERS, telefon Asus dan telefon Honor. Sampai sekarang masih guna lagi.

Kalau bab makanan, walaupun isterinya nak sangat waktu tu, tapi tak dapat, dia akan cuba bagi hari lain bila dia ada duit. Macam durian la..hahaa.Tak pun, bila dia ada duit dia akan ajak makan dekat luar secara tiba-tiba. Tapi geramnya, kadang dia ajak masa kiat dah masak banyak..huishh..geram..yela, makanan kita masak tak habis..membazir tau..

Hah macam tu la mr mafia. Apa-apa pun terima kasih abang untuk semua ni..Sayang hargainya..eh romantik pulak ayat ni..hahaa..jangan marah..
hai assalammualaikum

Beg Dompet Kickers

Bila Jejaka Mafia Buat Surprise - Benda yang ditunggu oleh nad sepanjang bersama dengan jejaka mafia adalah SURPRISE!!!!!..hahaha..memang susah nak dapat surprise dari dia, sebab dia jenis tak reti nak buat surprise..kadang-kadang nad saja cakap, nak itu nak ini, kalau dapat kan bestt. (konon nanti dia buat surprise ke )..kononyaaa..rupanya sama je..tak surprise jugak..haahhaa...tapi tetibe ari time kitaorang jalan KL Sentral naik LRT tu, dia buat surprisela..hahahha...walaupun time tu bukan birthday nad, bukan anniversary kami..hahaa..tapi pelik juga die buat surprise..huhuhu


Masa tu jalan-jalan masuk NU Sentral, NU Sentral ni pertama kali nad masuk..idok la ku tau yang dalam ni ade shoping mall..hahaha..Motifnya nak pergi kedai yang dia amik gambar tu, nak cari seluar dia..itulah motifnya sebenarnya nak cari barang dia tapi dah terbalik pulak..masuk dalam satu kedai ni, kedai tu nama KICKERS.. jejaka mafia pun usha la..tanya penjual situ harga berapa, ni berapa..


Lepas tu sampaila dekat dompet perempuan. Dia suruh la nad tengok mana cantik, mana best, mana tahan lama, mana yang sesuai untuk perempuan..nad pun tak terfikir die nak belikan untuk nad.. nad pun buatla pilihan..harga die boleh tahan..lepas nad dah pilih tetibe je terus cakap banyak die suruh penjual tu bungkus..."nah untuk sayang"...ternganga nad..uitttt...dah kenapaa..muka dah blur..pelik bin heran..Die relaks je senyum je..lepas tu cakap "ingat abang tak reti buat surprise ke"..hahahaha..


Terharuu sehh..walaupun macam pelik je die buat surprise..wakakkaa..dapatla dompet baru mengantikan dompet ku yang dah lusuh tu..hehehe..biasalah selagi tak koyak rabak besar, tak hancur takdenya nak tukar baru lagi..huhuhu.. Belah kiri dompet baru..kanan dompet lama yang dah koyak..


Terima kasih
hai assalammualaikum

Akhirnya Dapat Makan Durian - Selama ni asyik tengok je orang post dekat media sosial, tengok orang makan je, akhirnya nad dapat merasa juga makan buah durian ni. Semalam update status dekat facebook, update juga dekat blog yang nad teringin nak makan durian..heheh..tak sangka, semalam juga mr mafia belikan durian.

Mungkin dia baca apa nad post kot..hahaha. Sebelum ni mintak memang tak dapat sebab takut ibu hamil boleh ke makan durian. Tapi, kita mintak tak banyak pun..huhu..dapat seulas dua pun jadila...kihkih.

Semalam mr mafia keluar pergi rumah kawan dia. Bila dia balik, nad terbau durian. Tapi tak nampak pun durian. Oh mungkin orang sebelah beli, tak pun sebab dah ngidam sangat sampai terbau-bau..huhu..dasyat kan penangan ibu mengandung ni..hahaha. Bila dah baucuba mestilah, sedapnya..tapi takde..sedih sangat.

Durian yang diidamkan

Sekali mr mafia panggil duduk dekat meja makan. Sekali nad ternampak..arrgghh duriannnnn...Wah, nak nangis rasanya. Mr mafia belikan juga..Terharu rasanya, nak nangis pun ada sebab dia belikan..sobsob. Tak kisahla bukan beli buah, tapi beli dalam bekas, asalkan dapat makan durian.

Nampak orang happy dapat durian

Nampak je macam dua ulas, tapi rupanya empat ulas..Allahuakbar rezeki mak buyung. Dapat makan empat ulas pun dah sedap. Nasib baik durian ni pun sedap. Rasa manis, masam memang yang diinginkan. Yela selalu kalau dah beli bungkus tak sedap. Ni memang rezeki sangat, durian ni sedap sangat. Sampai taknak kongsi dengan sesiapa. Mr mafiamafia beli dua bungkus. Jadi takdela berebut..hahaha. Tapi dia punya dua ulas je..hahaha.

Dibagi dekat anak, anak makan sikit je, lepas tu buat muka..hahaha..pelik sangat kot rasanya. Nad cakap " jangan jadi mat saleh sangat ye Fariza"..hahaha. Tapi ok juga, takdela kongsi durian tu dengan anak..hahaha..

Ok dah tak mengidam dah, sebab dah dapat rasa..terima kasih mr mafia. Suka beli senyap-senyap. Thank you sangat-sangat.
hai assalammualaikum

Inilah lelaki Kita! - Walaupun muka mu garang tapi, awak kelakar sayang..hohohoho. Nak sangat masuk Maharajalawak kan, hah, boleh dah la kot. Tapi kalau orang tak gelak, biar sayang je yang gelak ye..hehehe. Ye, mr mafia ni muka memang garang, biasalah mr mafia kan. Tapi kalau dengan isteri dia, hilang mafianya..Inilah lelaki kita ye..


Alkisahnya, bila seorang isteri menyuruh suaminya beli sayur yang dah siap masak. Bila si isteri dah masak ikan sambal dan dia tengok stok sayur dah habis. Jadinya, si isteri menyuruh suaminya pergi beli sayur yang dah siap di kedai Maimunah..eh sukati aku je buh nama kedai tu..hahahaha. Jadinya, isterinya pun pergi ke bilik kerja suaminya, dan berkata
Ister: " abang, pergi beli sayur, sayur dah habis "..
Suami : " sayang nak sayur apa? "..
Isteri : " Kalau boleh beli sayur masak lemak, sayur ubi ke "
Suami: " Kalau takde, tauge boleh? "
Isteri : " Bolehla "

Suruh Beli Sayur Masak Lemak, Dibeli Sayur Yang Boleh Buat Masak Lemak

Si isteri menunggu di rumah. Dalam beberapa minit, suami pun pulang. Perut pun dah lapar. Tak sabar nak makan. Suami pun bagi apa yang dibeli. Si iteri cek, tengok semua sayur mentah. Okla, dalam hati dia beli sayur, bagusla, sebab stok sayur dah habis. Tapi cek lagi takda sayur masak lemak. Yang ada dalam bungkusan, ayam sambal..ermm..terus si isteri tanya dekat suami


Isteri: " Abang, mana sayurnya?? "
Suami ; Tu ade tu abang beli..abang bagi sayang semua sayur
Isteri : Sayang cakap, sayur masak lemak. Sayur yang dah dimasak. Ni semua belum di masak.
Suami; Laaa...ingat sayur yang boleh dimasak lemak..

Isteri dah muncung ni..dahla lapar..Lepas tu, suami " laa..(sambil gelak)..takpela abang masak "..nak merajuk tapi tak boleh..sebab tahan gelak..Lepas tu cakap " haishh nak cakap macam mana lagila dengan abang ni..adoii pening, nak kena details ke "..suami " ye lepas ni cakap betul-betul "..huaaa..dah betul la tu..pening nad..last-last sayur masak tumis jela..

Suami ku Rumit Semasa Masak

Masa dia masak, pula, ada agenda dia lagi. Disebabkan dia beli taugeh, jadi masakla sayur taugeh. Selalunya kalau taugeh, suami suka bubuh tauhu. Selalunya nad masak tumis, campak-campak je. Lepas tu sayur tu ada kuah. Tapi suami kita, siap goreng tauhu tu dulu, baru buat tumis. Adoii, lambat nor..perut dah berkeroncong ni..Lepas dia goreng tauhu, lepas tu potong bawang,cili segala. Nad cakapla " kenapa masak tumis kena goreng tauhu?"..suami " memangla macam ni, sayang tau la nanti "..last isteri terus masak tumis lepas dia sediakan bahan semua. Lepas tu dia nampak nad campak-campak, dan bubuh air. Suami cakap " la ingat sayur takde air, sebab tu abang goreng tauhu tu. Kalau tau bubuh air, takde abang goreng tauhu tu "..aduhh..ni lagi satu..pelik sangat..huish..rumit betul laki kita ni weii..

Sampai dia cakap " ishh tak boleh berkumpulan dengan sayang dalam lawan-lawan masak ni. Asyik gaduh je "..hahaaha. memang tak boleh weii...susah nor tengok cara dia masak.

Lagi malam tu, nad memang malas masak, dia offer nak masak meggi. Kita pun okla. Kalau nad, rebus air, bubuh meggi dan serbuh kuah. Godek-godek lepas tu buh telur. Siap. Tapi suami kita, masak bawang, pastu ape ntah dia buat kat dapur. Lama betul. Nak tunggu sampai setengah jam juga masak meggi..hahaha. Tapi serumit suami kita masak, sedap juga air tangan dia..wakakaka. Tapi perut dah lapor, takleh tunggu lama weii...Orang laki memang sedap kalau masak. Tapi tu la..rumit..hehehe..

Takpela bang, apa pun sikap awak, sayang tetap sayang awak..hahaa.. Biar garang, dalam masa lawak semua adala..KIta layankan jela..

hai assalammualaikum

Kepuasan Seorang Suri Rumah - Ye awak, saya ni seorang surirumah. Surirumah ni bukan calang-calang orang tau. Kerja surirumah lagi banyak dari kerja dekat pejabat tu. Tak berhenti dari pagi sampai la ke malam. Kalau takda anak, lepas tu jadi surirumah,adalah juga masa berehatnya, tapi bila ada anak, memang takkan dapat berehat. Nad ni bukan sekadar suriumah duduk je, tapi ada kerja sambilan, iaitu jadi blogger.


Jadinya kerja makin bertambah. Lagi ada anak ni, memang kena cari masa untuk update blog. Sebab dia nak kita duduk sebelah dia, temankan dia main, makan. Dia nak kita berborak dengan dia. Jadinya kita update dekat telefon jela. Multitasking betul keje seorang surirumah ni tau. Tapi itu semua satu kepuasan bila dapat tengok anak membesar dengan kita. Bila kita marah, tapi kita sayang dia balik, pujuk dia balik, sebab nad sendiri akan nangis kalau marah dia gegiler..hahahha.

Puas tengok telatah anak, perangai anak. Kita sendiri tau dan kenal perangai dia. Ajar dia belajar, ajar itu ini sampai dia pandai. Bila dia buat apa kita suruh buat, rasa best sangat.

Mr mafia pun patut beruntung dapat isteri dia surirumah ni. Sebab uruskan rumah, uruskan anak. Tak perlu beli susu anak, tak perlu amik anak kat nursery. Dia pun cuma bayar bil-bil je sekarang. Nad jarang la mintak duit dekat dia untuk beli apa nad nak. Sebab nad tau, dia dah bayar semua tu. Tapi kalau betul-betul nad takda duit, baru nad mintak. Kadang nad ada duit pun, nad tolong la dia sikit. Tu kalau dia tak bersyukur lagi tak tau la..hahhaha..Memangla kalau isteri dan suami bekerja mungkin lebih baik. Tapi biasalah mesti ade pro dan contra, positif dan negatifnya. Yang penting selagi boleh handle, kita handle.


Surirumah macam nad ni memang jarangla keluar rumah. Mr mafia kerja mengedit tak habis, jadinya masa tu tak da lagi. Kena plan betul-betul baru keluar rumah. Kalau sebelum nad pregnant, memang rajinla keluar event sana sini. Pastu ada anak masih rajin pergi event. Sekarang anak dah besar, kejap behave, kejapdan tak..hahaha.Jadinya kena pilihajar event tertentu dan berbaloi baru pergi. Kadang terpaksa juga la tolak event tu walaupun berbayar sebab duk fikir suami pulak. Yela, nad sekarang pregnant, tak boleh berdua dengan Fariza. Tak larat. Tak boleh juga ganggu suami, sebab dia ada keje lain. Jadinya fikir rezeki lain akan datang.

Memang satu kepuasan bila dapat keluar rumah bagi surirumah yang lama terperap je dekat rumah. Memang seronok la kalau dapat keluar walaupun pergi Tesco je..hahaha. Akan pusing satu Tesco tu. Tapi selalu pergi Tesco tak best juga, jadinya dekat rumah ni dah banyak shopping mall buka macam Mytown, Ikea Cheras, Sunway Velocity. Hah!! dapat pergi situ pun best. Pusing-pusing satu mall. Sebab berminggu jugala tak, keluar rumah.


Haritu, barang dapur habis, ajakla suami pergi Mytown..hahaha. Boring dah dengan Tesco, sebenarnya nak jalan-jalan. Mr mafia pergi kerja, nad dengan Fariza jalan-jalan Ikea dan Mytown. Fuh dari pukul 2 petang sampai ke 6 petang dekat situ..kah..tu pun tak habis pusing Mytown sebab mr mafia dah habis kerja dan dah sampau Mytown ajak beli barang. Jenis dia memang macam tu, datang terus ajak beli barang, takda nak jalan-jalan. Tu yang kadang..haishh..Dia kata lain kali boleh pergi, tapi ntah bila..hhaha.

Okla, puas la dapat berjalan kan. Ni la kepuasa sebagai surirumah..hahaha. Tak dengan anak, dapat keluar. Lagi satu puas kalau dapat update blog..hehhe.
hai assalammualaikum

Bertambahnya Keluarga, tapi Tidak Bertambahnya Berat Badan - Bila tengok gambar bertiga ni,mula terfikir, tak caya dah ada anak. Kalau dulu berdua, sekarang dah bertiga. Anak pun dah besar, nak masuk dua tahun. Kalau sebelum ni berdua, nak buat apa pun buatla. Takda siapa yang ganggu. Tapi lama-lama perasaan nak tambah keluarga mestilah ada. Lagi-lagi bila orang mula bercakap, walaupun katanya kita ni nak honeymoon dulu, dah orang selalu cakap je, jadinya kita berdoa, usaha dan tawakal.

Sekarang tiga orang, tahun depan inysllah 4 orang

Kalau nak diikutkan, nad tak kisah lambat ke cepat dapat zuriat, tapi fikir juga dengan mr mafia, dengan usia dia yang jauh beza dari nad, mestilah dia nak merasa zuriat awal kan. Alhamdulillah, dapat la seorang zuriat yang Allah berikan. Bila dah anak sendiri ni, memang berbeza cara kita layan, sayang, main berbanding anak orang lain. Nampak keseronokannya. Terserlah juga senyuman dan kasih sayang seorang ayah kepada anak yang ditunjukkan mr mafia dekat Fariza. Syukur juga, kami berdua bakal dikurniakan anak untuk kali kedua. Mulanya nak tunggu Fariza sampai 3 tahun, tapi dh terlepas dan rezeki datang awal, kitaorang terima dan syukur. Nad dan mr mafia dah rancang, dapat anak kedua ni, cukupla dulu, tunggu anak besar, baru rancang balik..hahaa. Yela memikirkan ekonomi yang tak menentu ni, dua orang dulu la ye..hehee.


Tu pertambahan keluarga, tapi tengokla kitaorang berdua ni, badan maintain je kurus..hahaa. Laki bini ni dah makan banyak tau, tapi tetap badan nak solid. Perut je buncit..hahhhaa. Bila tengok balik gambar berdua ni, eheh kurus giler, macam ranting kayu. Tengok gambar atas..uhuii..sama je..hahaha..Ramai orang cakap dekat nad, kalau diaorang nampak nad, diaorang mesti cakap, " kurusnya kau nad, sakit ke ".." keciknya kau nad, tak besar-besar ".."kau makan ke tak "..macam-macam soalan keluar..haishh sampai tak tau nak jawab apa dah..hahaa. Jawapan kita mestilah dah makan banyak, ntah kemana lemak ni hah..hahaa. Sekarang dah ada anak, jawab je " anak dah sedut lemak mak"..hahaa..syukur la masih badan muda remaja.

Suami pun cakap, isterinya makin kurus. Stress awak oii..stress..semua benda kita kena buat..hihihi..Banyak benda nak kena fikir oiii..Haritu mr mafia cakap, tak tau kenapa dia cakap macam tu, mungkin muka isteri dia berseri-seri kot..hahaa. Dia cakap " abang tengok sayang ni macam budak sekolah la."..kah..macam biasa nad akan cakap " eh memangla"..hahaha..seri ibu mengandung kot..cewah..dan harap kekalkan kecantikan ni semoga nampak remaja selalu..kihkih

Kalau dulu berdua, romantiknya la. Sekarang dah bertiga, huh!!, anak yang lebih romantik dengan daddy..tak boleh nak dekat, mesti mengamuk budak ni...ngengada tau..takpela, harap yang bakal keluar ni lelaki..haha..ku mengharapkan ku ada geng nanti...
hai assalammualaikum

Anak Daddy, Tak Boleh Berenggang Langsung - Dah tinggalkan daddy selama 3 bulan, disebabkan nad mabuk haritu. Dan haritu, nad dengan Fariza dah kembali ke Kuala Lumpur semula. Memang dari kecik, Fariza rapat dengan daddy dia. Bila daddy depan mata, mula la dia membontoti daddynya ke mana sahaja. Mommy memang la suka, sebab mommy bebas buat kerja, tapi bukan boleh lama berehat, sebab daddy nya akan pas juga dekat mommynya..huh!!..


Masa nad dekat kampung, setiap kali mr mafia datang jenguk kitaorang, apa nad dengan mr mafia perasa, dia akan menangis bila nampak daddynya. Tak pun dia campak barang depan daddynya. Seolah dia menyatakan dalam hati " Sampai hati daddy tinggalkan Fariza "..iyela tu..haaha. Sebabnya bila dia nampak sepupu dia, terus lupa juga. Tapi tu kalau dekat kampung.

Bila dekat rumah KL ni, hah!!, memang melekat dengan daddynya je. Tak boleh berenggang langsung. Dah takde kawan, daddynya yang dicari. Asal nampak daddy dia, cepat-cepat nak ikut. Tak kisahla nak pergi bilik air ke, pergi keluar ke. Pantang sangat, mesti nak ikut. Sekarang nad terpaksa buka pagar yang dibuat tu, sebab tak larat nak melangkah dengan perut memboyot ni. Jadi Fariza ambil kesempatan ni lari pergi naik atas tangga, ke bilik kerja daddy dia. Tu la port dia, kalau dia cari daddy kesayangan dia tu. Tak boleh nak halang dah. Kita tengok jela dia naik tangga tu. Kadang tak perasan, dah sampai ke bilik daddy dia.


Ntah apa dengan daddy dia pun tak tau..hahaa. Dahla garang, Fariza pun kerap kena marah dengan daddy dia..tapi tetap juga nak ikut. Bila kena tinggal dengan daddy dia, menangis macam kena dera..hahaha. Semau benda dicampaknya. Mommy senyap jela. Apa mommy buat bagi susu..hahaha.

Ingatkan bila Fariza dah dengan daddy dia, nad boleh la buat kerja update blog segala, rupanya, mr mafiaa akan bawak tu run Fariza suruh nad jaga..nak taknak kena jaga. Sebab dia nak buat kerja mengedit gambar. Takpela, berkorban la, sebab mr mafia yang cari duit tanggung kami beranak. Kena bayar bil semua. Kita juga yang tak dapat buat kerja blog. Salah satu sebabnya, Fariza ni memang nak suruh temankan dia main, duduk depan dia 24 jam. Fariza tak suka mommy dia duduk depan kerja. Kalau pegang telefon, mesti dia akan kacau..fuh..memang tak sempat langsung nak online.

Hah!!, baru anak seorang, jap lagi nak masuk dua orang macam mana pulak..adoiilaa..harap bial berdua, mereka bermain bersama denagn tenang..hahaha.
hai assalammualaikum

Selamat Hari Lahir Nadia Johari - Ya Allah dah berminggu rasanya tak update entry. Bukan malas, tapi bersebab. Asal online je dia jadi tak tentu arah. Nak online, scroll sikit dah pening..hahha. Sebab tu nad kejap ada kejap takda online ni.

Tapi, rindu gila nak mengupdate blog, giler tak rindu. Dah selalu menaip, malam ni, kita lepaskan gian. Banyak kerja sedang menunggu. Draft tajuk dah, tapi isi tak tertulis lagi..hahahhaa..kau tunggu..akan ku update banyak kejap lagi..hahha..yela tu..


Alhamdulillah..harini 18 Julai 2017 usia dah mencecah 29 tahun. Ya ampun lagi setahun nak masuk tiga series. Haishh,nak patah balik jadi budakla. Bila jadi budak tergedik kau nak jadi orang besar. Dah jadi orang besar, banyak masalah terfikir nak jadi kecik semula sebab waktu kecik takda masalah,.hahha..Kitaran hidup, kena la lalui. Dari bujang, sekarang dah kawin. Dah jadi mommy pun. Baru tau kehidupan tu macam mana.

Kalau sebelum ni, tengok mak kita buat itu ini untuk kita, tengok ayah cari duit, bila nak duit, cari ayah. Senang kan hidup. Bila kau dah rasai mcam mana mak ayah kau rasa, bukan mudah. Tapi tu semua memang dah tertulis, hidup kau macm ni. Bahagia atau tidak, kita sendiri tentukan. Bila dah pilih jalan tu, sila jangan menyesal, kau buat dia jadi sesuatu yang seronok..hah, gitu kehidupan. Banyak dah nad lalui.


Sekarang, rutin menjadi mommy. Walaupun dah cecah 29 tahun, dah ada anak sorang, tetapla cari mak ayah. Nampak tak makin besar, makin rindu. Masa kecik-kecik, remaja, degil nak mampus..hahaha..dah besar, dah lalui, baru terfikir macm ni la mak ayah kita jaga kita,besarkan kita. Nad baru anak sorang, pening kepala jangan cakapla. Fariza pun makin cerdik. Ada je nak dibuatnya.

Terima kasih Ya Allah, kerana panjangkan usiaku sehingga 29 tahun ni. Sesungguhnya, aku bukan hambamu yang sempurna, tapi cuba menjadi yang sempurna. Terima kasih kepada awak-awak yang wish birthday kita. Kita terharu,..walaupun ada ayat yang copy paste..hahha..tapi kita tau, tu semua doa ikhlas dari korang..terima kasih korang semua.

Semakin bertambah usia, semoga sentiasa nampak muda 12 tahun..hahhaa..semoga sentiasa cantik..semoga amalan ibadah ku bertambah baik. Semoga sentiasa menjadi mommy vogue, isteri comel..hahah..banyak sangat permintaan. Terima kasih korang wish..
hai assalammualaikum

Sebelum puasa lagi memang dah fikir, tema untuk baju raya tahun ni. Sifat mak-mak memang tak nak fikir last minit, nanti pening kepala..hahaa. Setiap tahun memang macam tu, akan fikir awal, nak baju apa, warna apa, yang penting sedondon. Lagi penting mak dengan anak dara mesti sama..hahaha. Kalau lain tu macam tak best je..Nak cari sedondon memnag susah. Kalau ada pun mesti tak ngam dengan badan atau tak kena dengan apa yang kita nak. nak lagi mudah, beli kain ela, buat dekat kedai jahitan..tapi nad jenis, ermm..paham-paham jela..

Hah bila tema dah tau nak pakai apa raya kali ni, jadi kita usha la instagram atau facebook untuk membeli. Kalau tak tau mana nak cari, up je status, nanti ramai tolong..heehe. Bila dah jumpa kita tengok satu-satu demi kepuasan hati. Kalau bab ni, belek lama-lama pun takpe..Yela nak pakai lama weii..bukan sekejap. Jadi cari yang berkenan di hati, cantik..


Untuk baju mak dengan anak memnag beli asing..haha..Sebenarnya tema raya kali ni ialah kebaya. Baju anak dah jumpa dulu, tu pun beli dengan member blogger. Nak lain dari lain la kununnya. Jadinya berkebaya la kita tahun ni. Warna oren untuk raya kali ni..takdela oren menyerlah, tapi oren macam ikan salmon tu..hehee. Jadi nad pun kenala cari warna oren. Usha punya isha punya usha, sampai berpinar mata, akhirnya nad jumpa sama warna macam baju kebaya Fariza tapi lain corak. Okla tu kan, asalkan kami berkebaya dan warna sama.


Hah ni la baju kitaorang..oopss, tak boleh tunjuk penuh..nanti sabar-sabar..tunggu raya ok..tengok siapa paling cantik..hahahaha. Beli dekat mana pun nanti nad bagitau ye..hahaa..rahsia banyak nor..bukan apa, nanti nak up entry untuk raya..hehehe..


Satu lagi baju warna peach belacan.


Yang lain baju anak kawan sekolah hadiahkan..Terima kasih..jimat dah..tapi besar yang amat. Mungkin mr mafia baik hati nak belikan baju untuk anak raya ni..hehee..kita ok je..

Untuk mr mafia, memnag tunggu dah nak raya baru beli..hahaa..Baju mr mafia memang special sikit, kang kita beli dia tak suka. Jadinya tunggu nanti kita beli dan cari sama-sama ye. Yang penting oren ok..hahaha.

Selesai masalah persiapan.
hai assalammualaikum


Wanita atau perempuan ni ada macam-macam perangai tau. Ada ceria, ada kuat merajuk, ada kuat membebel, ada tu suka cakap banyak..haahha. Eh best apa perempuan macam ni, ada juga orang lelaku nak kena buat, dari perempuan yang takda perasaan kan...hahahaha. Cuba bayangkan, lelaki tanya soalan, dia jawab apa yang ditanya je, lepas tu senyap. Lepas tu si perempuan akan tanya soalan apa yang nak ditanya je. Dapat jawapan senyap..eh boringnyaaa..haha.


Bukan tu je perangai perempuan ni, ada tu perangai dia, lelaki tanya soalan, tapi dia jawab berjela-jela..haaha. Okla tu kan, lelaki tak perlu tanya soalan banyak kali, si perempuan dah menerangkan dengan lebih jelas. Hah!!, yang tu perangai nad..hahaaha. Mr mafia tanya sikit je soalan, nad jawab panjang lebar. Yela nanti kang dia tanya kenapa, mengapa..lalalaa..

Dalam jawab panjang lebar, sebenarnya ada maksud dalam tu..hehe. Yela kadang perempuan ni takut nak cakap terus terang. Sebab pernah, cakap terus terang pun tak dapat. Jadi mainla kias-kias. Lor, rupanya main kias-kias pun tak dapat tangkap..hahaaha..geram je rasa.

Sebenarnya sama je pun, kadang perempuan pun tak paham apa yang lelaki nak..haahhaa. Jadi sama adil..
hai assalammualaikum

Akhirnya, pasangla juga penapis air jenis tong besar ni. Penapis ni bukan untuk minum tu, tapi penapis jenis tong besar yang digunakan untuk seluruh rumah. Jadi seluruh air dalam rumah dalam keadaan yang bersih dan tak kotor. Yela, kita mana tau air yang mengalir dekat paip ni macam mana.


Sebenarnya, jenis penapis macam ni, rumah mak ayah nad ada. Dekat kampung ayah pasang sebab air kotor sangat. Selalu tengok ayah bersihkan air, memang kotor giler. Nad pulak memang tak terfikir nak pasang dekat rumah sendiri. Sebab apa? Sebab penapis jenis macam ni harganya riban-riban tau. Memang kitaorant tak pernah survey pun penapis air ni.

Sampailah suatu hari tu, ada budak datang, offer pasang penapis air ni untuk tempoh 7 hari tempoh percubaan. Dia desak punya desak suruh nad ambik juga. Nad mulanya taknak, tapi lepas tu panggil mr mafia, dia bincang dengan budak tu, akhirnya dia setuju pasang penapis ni untuk tempoh 7 hari percubaan.


Masa pasang ni semua percuma. Dari pasang, sampai la selesai pasang. Bagus pekerja ni, ramah pulak tu. Orang Melayu kita weii..Masa tu dia bagi cakapla, kelebihannya penapis tong air ni sikit-sikit, kita iyakan jela. Kita tengok 7 hari tu. Selepas penggunaan 7 hari tempoh percubaan, nad tengok okla air, bersih. Macam rumah nad guna tangki air untuk semua saluran air, macam sinki, bilik air, bilik jamban.

Lepas 7 hari, orang tu tak datang-datang, risau juga nad. Eh kang terlebih hari kena bayar pulak. Tungu punya tunggu, akhirnya dia datang juga. Rupanya dia pergi ek Sungai Buloh. Lagi sekali, nad suruh mr mafia pergi bincang dnegan dia, nak atau tidak penapis air ni...hahaa..nak suruh nad memang tak tau la. Walaupun sebenarnya memnag bagus pasang penapis air tong ni. Yela boleh tapis air dari segala kekotoran dan kekaratan.



Dah bincang-bincang, akhirnya mr mafia decide nak ambik penapis air ni. Nad tak kisah pun, yang bayar dia..haaha. Lepas tu budak ni ajarla cara nak bersihkan air. Ada kunci dia untuk penapis air ni bila nak cuci. Besar kunci dia. Boleh dicabut, untuk simpan, jadi selamat. Bila nak cuci, ambil kunci dia, pusingkan sampai ke wash, nanti dia keluarla airnya.

Budak tu cakap, nak bersihkan air paling bagus seminggu sekali. Tu kalau keluarga ramai. Macam nad, keluarga 3 orang je dalam rumah, jadi buatla 2 minggu sekali. Waranti 10 tahun.

Sejak pakai ni, air dalam rumah sejuk je..bersih je. Okla tu kan..Tapi kalau nak minum air kenala masak dulu ye. Ni bukan penapis air dalam rumah..hehe..


hai assalammualaikum

Anniversary kali ni, kitaorang tak rancang nak makan dekat tempat istimewa mana-mana, sebab nak jimat. Lagi pun, duit nak guna untuk benda yang lebih penting lagi. Kalau nad memang nak sambut dengan makan dekat luar, tapi mr mafia cakap tak perlu, kita ok jela..Paham sebab banyak lagi benda nak guna duit tu. Insyallah, dengan tahap kesabaran ku ni akan ada rezeki lebih untuk kami sekeluarga..ehhehe..

Malam tu, untuk sambut anniversary kami berdua, nad masakla sedap-sedap. Tak tau la bagi korang, bagi nad dah sedap..ahaha. Bagis mr mafia, air tangan isteri adalah terbaik..( sebenarnya tak tau juga tekak dia ni, kadang sedap, kadang tak )..Puas hati bila dapat masak untuk anniversary ni. Jadinya petang tu memang dah keluarkan bahan siap-siap yang ada dekat dapur.


Malam tu nad masak, mr mafia jaga Fariza. senang hati la nad masak. Maunya tak sedap..ahhaa. Menu kitaorang malam tu Ikan Sambal, sayur tumis campur ( ada udang, kobis dan kacang boncis ), daging goreng dan sotong masak kari. Masak dalam kuantiti sedikit, sebab kitaorang pun berdua. Ni pun dah mencukupi. Asalkan lengkap protein, semua ada..haahaa...





Kasi gambar dekat sikit..haaha..aummm..

Bila dah selesai makan, kenyang perut, masing-masing buat kerja masing-masing. Bila dah tengah malam, kita pun masuk tidurla. Kalau tidur, memang nad dengan Fariza. Suami ntah bila dia muncul, esok pagi akan ada dekat sebelah. Sebab kerja mengedit gambar dia tidak menentu. Macam biasalah malam tadi ntah bila dia ada dekat sebelah.



Ni pertama kali terjadi dekat nad. Selama ni dia tidur ok je. Malam semalam, ntah mimpi apa mr mafia tu. Tetiba tangan dia berdesupppp ke muka kita..adoii..kita pun tolak tangan dia, jadi lagi..Ya ampun, kenapa laki aku ni..apa lagi lari la tempat lain..Masa tu tertengok dekat dekoder astro pukul 4 pagi mungkin..anak lasak, bapak lagi lasak..

Esok pagi nad diamkan je la. Sampai masa sarapan dia cerita, "abang mimpi apa ntah malam tadi, macam-macam abang mimpi"..terus nad cakap pasal dia kasi tumbuk dekat muka kita..terkejut muka dia..haishh..sabar jela..bahaya betul mimpi dia sampai ada aksi lagi..

Mintak-mintak malam seterusnya jangan macam ni..seriauu weii,...
hai asslammualaikum

Eh dah tiga tahun dah..cepatnya, cepatnya rasa. Macam baru semalam je kawin., tup,tup dah tiga tahun dah..anak baru seorang..hehee..Tengah berusaha untuk menambah ni..hahaa. Kalau bab-bab tarikh istimewa ni ingat je..hahaa..ce tarikh yang takde kene mengena, memnag lupa habis..gituuww.. Kalau nak diikutkan, lepas kawin memang macam-macam dugaan datang, tapi semua dapat diharungi..Lama-lama kita dapat belajar cara nak mengawal sesuatu perkara tu. Perkahwinan ni buat kita jadi matang.


Selamat ulangtahun sayang. Semoga kita sentiasa menjadi suami isteri yang selalu mencintai di kala dekat, saling menjaga kehormatan di kala jauh, saling menghibur di kala duka, saling mengingatkan dikala bahagia dan saling mendoakan dalam kebaikan. Semoga kebahagiaan kita berkekalan selamanya..Dari dulu sampai sekarang kurus je kita berdua..hahahhaa..love you so much..

Teringat masa sebelum kawin, nad masa tu baru dapat kerja selepas beberapa bulan menganggur. Masa tu dah jadi tunang mr mafia rasanya. Huiishh tak ingat sangat la..hahaa..tapi yang pasti lepas setahun kerja, nad berhenti sebab nak kawin. Yela lepas kawin kena duduk dengan suami, rumah suami pulak dekat Kuala Lumpur. Nak taknak kena berhenti la.

Susah juga masa tu, yela baru kerja, duit tak banyak. Masa kerja tu memang nad jimat habis, sebab nak guna duit untuk perkahwinan. Masa tu juga, nad terpaksa la guna duit mr mafia sikit..ahhaa. Tapi tak banyak pun, berbaloi juga pinjam sikit duit suami, hasilnya dia dapat isteri rajin masak, kemas, jaga laki dan anak..hahaa..kau tengok..ni patutnya hantaran tinggi, tapi takkan nak mendera bakal suami kan..jadinya hantaran pun takyah la tinggi. Yang penting bakal suami tu jaga kita sebaik mungkin.

Masa tu semua perbelanjaan kawin guna duit kitaorang sendiri. Dari pelamin, cenderahati, kad, semuala duit sendiri. Nasib baik nad kawin dengan photographer, jadi mr mafia ramaila kenalan photographer. Dapat juga harga murah masa tu. Waktu tu takde pun nak meminjam orang atau buat pinjaman semata nak kawin. Oh sebenarnya, nad tak sangka, orang kawin pun ada buat pinjaman. nad tau semua ni pun lepas kawin..ish..ish..ish..suami yang bagitau dan bercerita. Sebab tu lepas kawin ada yang susah hidupnya sebab belengu dengan hutang.

Nad kira bersyukur, tak tau semua tu, kalau tak agaknya nad pun buat pinjaman..hahaa. Alhamdulillah, majlis perkahwinan berjalan lancar. Sampai sekarang kitaorang hidup aman jela, takde hutang mana-mana. Yang penting hidup susah senang bersama kawww..Cuma nad la, kene fikir hutang PTPTN..hahhhha..ye, ye nad bayar..nad tak suruh  pun suami bayar..

Korang yang nak kawin tu, boleh je nak kawin grand tapi iku bajet korang. Sekarang banyak cara, kena pandai cari butik murah semua, nak decoration sendiri lagi ok. Buat semua sendiri lagi puas hati. Macam nad dulu, takda siapa nak bantu, pastu blur nak buat macam mana..hahaa..last-last nak mudahkan kerja, kitaorang pergi Pameran Pengantin MEFA..hah itulah penyelesaiannya. Masa tu diskaun pun ada, pakej pun banyak. Tinggal pilih je..okla..pesanan terakhir, jangan berhutang ye..
hai assalammualaikum

Sebelum ni, nad dah cerita kan sambut birthday mr mafia dekat Flora Kafe Ampang. Masa tu nad terfikir nak sambut dekat mana la, tiba-tiba teringat dengan Flora Kafe. Lepas tu apa lagi, whatsup terus dekat nombor ni 012 2070166 (Mell). Bincang punya bincang, alhamdulillah settle. Semua si mell bagitau lengkap. Berkenaan makanan, harga, apa yang ada masa party. Lepas tu setujula. Oh berkenan makanan, masa tu ada dua pilihan, sama ada nak western atau makanan kampung. Jadi nad pilih untuk western.

Flora Kafe Ampwalk

Ni pertama kali nad datang ke Flora Kafe Ampang ni. Memang decoration tempat ni buat pasangan rasa romantik. Mana taknya, penuh dengan bunga-bungaan. Nama pun Flora kan..hehee. Waktu tu, nad datang dalam pukul 4 petang, tak ramai orang,jadi selesa bagi nad la sebab tak sesak tempat..hehee. Nak sambut harijadi orang tu pun tenang je.

Set Western Sambut Birthday

Hah, makanan yang nad pilih western. Makanan bukan datang sekaligus, tapi satu-satu dia hantar. Macam makanan course pertama, second course, main course, sehinggala ke dessert. Ni menu kitaorang.

Green And Chicken Pasta Salad

Sup. Sup ni macam mushroom sup tapi rasa lain sikit. Yang ni Fariza suka giler

Nasi Goreng Cina, Fish and chip, chicken Grilled, mash potato, biji jagung rebus, black peper sauce

Lepas tu ada bubur kacang tau, tapi nad lupa nak ambil gambar. Anak dah kebosanan, nak keluar la, nak merayau..hahaa. Air pulak, air sirap. Bagi nad, makanan dia ok je. Tapi macam lagi sedap makanan kampung..hahaa. Takpe next time boleh datang sini cuba makanan kampung diaorang. Ni pun dah kenyang..

Untuk makanan kampung diaorang sediakan
- Rojak buah
- Sup
- Nasi putih, lauk asam pedas ikan jenahak, ayam goreng berempah, sambal belacan, ikan masin dan ulam-ulaman serta kailan goreng.
- Bubur manis
- Air Sirap

Kek Disediakan 

Cake Span Coklat dan minuman air sirap

Kek pun diaorang sediakan, bukan nad bawak. Jadi datang sini lenggang kangkung je..hehee.

Suasana di Flora Kafe Ampang

Kalau untukkeluarga,bolehlah buat dekat kawasan ni.

Berbunga-bunga gitu

Depan pintu Flora Kafe
Suasana dan decorationnya memang TIPTOP! Tenang, romantik dan berbunga-bunga gitu kannn...
Memang tempat tu sesuai sangat kalau nak buat birthday party ataupun anniversary...Kalau korang nak sambut sini boleh contact 03-21618010 / 012 20700166 (Mell)

Alamat
Flora Kafe, 
Lot G.08B-1, Ground Floor, The Ampwalk 218,
Jalan Ampang
50450 Kuala Lumpur.

Waktu operasi : 10 pagi - 10.30 malam.