Articles by "Perak"
Showing posts with label Perak. Show all posts
hai assalammualaikum

Menara Condong Teluk Intan Perak - Adoii, lama dah percutian ni, tapi sekarang baru nak cerita. Almaklumla, orang yang ambil gambar ni sibuk bebenor. Banyak sangat nak edit gambarnya. Dah siap baru dapat update. Hah!!, ingat tak nad pergi ke Perak ikut mr mafia bekerja. Kalau tak ingat boleh baca semula, takde hal..hehee. Menginap di Kinta Riverfront Hotel, esoknya pergi ke Kellie's Castle. Waktu tu memang tak sempat nak jalan-jalan Ipoh, jadi kita pergi ke tempat lain. Cuti-cuti Perak katanya..hahaa. Lepas pergi ke Kellie's Castle, kitaorang terus ke Menara Condong. Yela nak balik Kuala Lumpur, alang-alang singgah tempat menarik dekat Perak ni yang menjadi tempat pelancong selalu berkunjung.

Menara Condong
Credit pic: Kerex Photography

Ni kali pertama nad jejak ke Menara Condong. Selalu tengok orang pergi, sekarang nad pulak dapat pergi. Siang memang agak panas, tapi sebab nak tengok keunikan Menara Condong dari dekat, rupanya macam mana, betul condong ke, kitaorang pergi juga. Kalau waktu malam lagi cantik dengan lampu-lampu dekat bangunan Menara Condong ni.

Waktu lawatan
Credit pic: Kerex Photography

Nak masuk kena la bagi nama dulu. Masa lawatan Isnin hingga Jumaat. Korang boleh tengok dekat gambar tu.

Sejarah Menara Condong Teluk Intan Perak

Menara Condong siap dibina pada tahun 1888 dan merupakan sebuah binaan peninggalan British. Menara ini menjulang setinggi 25.5 meter dari paras bumi. Kontraktor yang membina menara condong ini bernama Leong Choon Cheong dan dibantu oleh seorang jurutera dari Ceylon/Sri Lanka iaitu Sbapathy. Menara ini mempunyai tiga tingkat sahaja walaupun kelihatan seperti mempunyai lapan tingkat.Kecondongan Menara ini sering dibandingkan dengan Menara Condong Pisa. Menara Condong Teluk Intan merupakan kedua di dunia selepas Menara Condong Pisa (Torre Pendente di Pisa) di Italy.

Gambar sejarah Menara Condong
Credit pic: Kerex Photography

Fariza ajar mommy ye..
Credit pic: Kerex Photography

Masuk je dalam, pelbagai gambar dan sejarah yang diceritakan tentang Menara Condong Teluk Intan ni. Jadi korang bila datang sini, baca la satu persatu. Baru boleh imagine..

Asalnya Menara ini menempatkan sebuah tangki air untuk dibekalkan ke bandar sekiranya berlaku kemarau atau kebakaran. Ia juga dijadikan sebagai penanda waktu dan penunjuk arah laluan kapal ke Pelabuhan Telok Anson.

Tangki air
Credit pic: Kerex Photography

Nampak tak tangki air bersebelahan nad. Itulah dia. Dalam juga bila ditengok. Ada juga orang baling syiling dalam tu..huhu..

Menara Condong Teluk Intan Masih Kukuh

Bangunan asas Menara Condong ini diperbuat daripada konkrit batu bata tempatan berukuran 14.3 meter. Setiap tingkat mempunyai empat pintu dan berlantaikan papan dan sebanyak 110 anak tangga diatur melengkung bagi menghubungkan setiap tingkat.Menara Condong ini dilengkapi dengan sebuah jam gadang pada bahagian atas sebelah hadapan. Jam ini diimport khas dari Kota London.

Tangga naik ke atas
Credit pic: Kerex Photography

Gigih tau naik sampai atas..hahaha. Nak tengok satu persatu setiap tingkat. Kau tengok orang ramai naik atas tu. Memang masih kukuh lagi Menara Condong ni.

Kukuh lagi Menara Condong
Credit pic: Kerex Photography
Ada lagi atas, tapi cukup sampai tingkat 3


Senyuman budam ni menawan
Credit pic: Kerex Photography

Seronok dia dapat naik sampai atas
Credit pic: Kerex Photography

Fariza berlari-lari kesukaan. Seram juga sebenarnya, tapi nak tau kan macam mana rupanya...Lantai pun berpapan. Mana tak cuak. Tapi ok, selamat lagi untuk dipijak.

Selamat berkunjung ke ke Menara Condong
Credit pic: Kerex Photography

Selesai misi
Credit pic: Kerex Photography

Menara Condong

Faktor-faktor menara ini menjadi condong ialah berpunca  daripada struktur tanah dan serangan banjir besar sebanyak dua kali.

Dibahagian bawah Menara Condong

Sebelah tu sejarah tentang Menara Condong
Credit pic: Kerex Photography

Menara Condong dari atas
Credit pic: Kerex Photography

Sekarang, Menara Condong menjadi tarikan pelancong di Teluk Intan ini.

Kedai Makanan dan Cenderahati

Dekat keliling Menara Condong ni, ada je kedai makanan dan cenderahati. Kot korang lapar, bayak kedai makanan yang ada.

Kawasan di kelilih Menara Condong
Credit pic: Kerex Photography

Kata orang dekat sini ada makanan sedap, tapi nad tak pasti dekat mana. Sebab waktu tu dah lapar, kitaorang pergi jela kedai makanan yang rasa nak makan.

Visit Perak, Cuti-cuti Malaysia
Credit pic: Kerex Photography

Dekat Perak ni macam-macam tempat ada yang boleh dilawati. Ambil gambar dulu, save, nanti boleh tengok balik. Ada budget boleh pergi tempat lain pulak. #visitperak
hai assalammualaikum

Melihat Bangunan Kellie's Castle - Hah!!,selalu tengok orang post berkenaan Kellie's Castle ni, akhirnya nad sampai juga. Sebut je Batu Gajah, mesti semua cakap tempat selalu dilawati ialah bangunan Kellie's Castle. Malam duduk Hotel Kinta tu la kitaorang suami isteri bincang esok lokasi pergi ke mana??.Kitaorang bincang makan tengahari Nasi Ganja lepas tu pergi ke Kellie's Castle. Tapi esoknya, lepas check out, kitaorang terus gerak ke Kellie's Castle sebab waktu tu anak dah meragam. Lepas pertengahan jalan dah nak sampai Kellie's Castle baru teringat Nasi Ganja..ermm melepass..dah la popular Nasi Ganja tu. Mr mafia cakap, takpela, nanti kita datang lagi, kita makan..hahaha..okla takpe..

Teruskan perjalanan ke Kellie's Castle. Dari Ipoh ke Batu Gajah ambil masa dalam 1 jam lebih gitu. Rupanya tempatnya macam dekat tengah-tengah, kelilih hutan, depan jalan raya..takda bangunan atau apa-apa dekat kawasan tu..ke nad yang tak perasan..hahaa..tapi tengok memang hijau je..

Credit pic: kerex studio

Kellie's Castle

Masa ni memang cuaca panas. Fariza dari pagi kena kejutkan, lepas tu selsema, dah kena kejutkan bila sampai Kellie's Castle. Memang takda mood dia masa tu. Meragam je. Taknak jalan sendiri. Nad nad dukung. Tak cukup tidur, macam tu la dia. Nak taknak dukung jela..Gigih nad ni ha..hahaha..

Penunjuk arah

Dekat bawah sebenarnya, ada kedai, Ada penunjuk arah mana toilet, surau.

Tiket Masuk Kellie's Castle

Harga untuk masuk ke Kellie's Castle RM5 untuk dewasa, kanak-kanak RM3 dan orang tua RM4. Sebelum tu kena tunjuk kad pengenalan dulu..

harga tiket Kellie's castle

Dekat situ ada ambil gambar juga, tapi nad taknak pun. Kalau korang nak bawak balik sebagai kenangan, macam biasalah mestilah kena bayar.

Dilarang

Hah ni perkara yang dilarang. Datang sini kena la jaga kebersihan kan. Jangan buat onar.

Credit pic: kerex studio
Credit pic: kerex studio


Bayangkan betapa gahnya Kellie's Castle jika disiapkan sepenuhnya. Kellie's Castle boleh diumpamakan sebagai Taj Mahal versi Tanah Melayu. Namun,yang tinggal kini cuma struktur utama yang masih belum siap dan sisa-sisa runtuhan binaan.

Kellie Castle menjadi kunjungan orang ramai, Ditambah dengan cerita misteri yang menyelubungi Kellie's Castle, ia telah dijadikan produk pelancongan negeri Perak.

Credit pic: kerex studio

Credit pic: kerex studio

Mulalah kita mendaki. Ingatkan tempat dia, masuk je terus dah ada depan..rupanya kena panjat tangga segala..fuh..letih..nak suruh Fariza jalan sendiri, dia tak mau..kesian juga dengan dia..dahla panas..pakaikan baju hitam pulak..adehla..mana la mommy tau rupa Kellie's Castle macam ni, ingatkan ada aircond ke..hahaa..melampau mommy kan..

Sejrah Kellie's castle

Masuk je dalam bangunan, ada la sejarahnya lagi berkenaan Willian Kellie Smith tuan punya rumah Kellie's Castle ni..Dia mati disebabkan satu penyakit selsema..William Kellie Smith meninggal di Lisbon disebabkan pneumonia, pada tahun 1926 di usia 56 tahun.

Info sedikit tentang Kellie's Castle:
Kellie's Castle dimiliki oleh peladang muda yang kaya raya dan berasal dari Scotland bernama William Kellie Smith. William dikatakan tiba di Tanah Melayu pada tahun 1890 di usia 20 tahun, dan berkhidmat sebagai jurutera awam, dan seterusnya terlibat dengan sektor perladangan getah dan industri bijih timah di sekitar daerah Kinta.

Pada 1903, William mengahwini Agnes, gadis yang ditemuinya dalam perjalanan pulang ke Scotland untuk melawat ibunya yang sedang nazak. Setelah mengahwini Agnes, William membawa isterinya ke rumah ladang miliknya di Batu Gajah, Perak atau lebih dikenali sebagai Kinta pada masa itu dan anak sulung mereka yang bernama Helen dilahirkan pada tahun berikutnya. 

Manakala pada tahun 1909, William telah membina istana miliknya yang pertama, dinamakan sebagai Kellas House sebagai kediaman keluarga. Tetapi struktur binaan Kellas House tidak disenangi oleh Agnes, kerana kurang sesuai dengan keadaan cuaca yang agak panas.

Kelaziman keluarga elit Eropah yang mendiami Tanah Melayu pada zaman itu, untuk melarikan diri ke station-station tanah tinggi pada musim panas. Antara station-station tanah tinggi yang wujud di sekitar Perak pada zaman itu adalah Bukit Maxwell atau Bukit Larut di Taiping dan Bukit Kledang di Ipoh.

Agnes sering meluahkan rasa tidak selesanya, jadi pada tahun 1915 sejurus kelahiran anak kedua mereka, Anthony, William telah merancang untuk membina istana baru buat mereka sekeluarga. Tambahan pula kedudukan kewangan mereka agak baik, Agnes diberitakan akan menerima harta peninggalan keluarganya, peladang kapas di Eropah, dengan jumlah 300,000 pound. Lebih dari cukup untuk menyiapkan istana idaman mereka.

Istana ini, yang kemudiannya dikenali sebagai Kellie's Castle, dibina berasaskan senibina Scottish, Moorish dan India. Struktur istana dengan koridor yang panjang membenarkan pengaliran udara yang baik, dan amat sesuai dengan cuaca panas pada waktu itu. William telah membawa 70 orang pekerja mahir dari Madras, India untuk merealisasikan impian Agnes. Bahan-bahan binaan juga diimport khusus dari India dan Scotland.

Namun perancangan William dan Agnes tidak begitu lancar. Dugaan pertama muncul akibat serangan Spanish Flu yang menyebabkan kematian sebahagian besar pekerja binaan dan pekerja ladang William. Para pekerja William yang beragama Hindu, mencadangkan pembinaan sebuah kuil untuk meredakan kemarahan dewa yang membawa kepada serangan Spanish Flu. William bersetuju dengan permintaan pekerjanya dan sebagai tanda penghargaan, patung William turut dibina, sebaris dengan patung-patung dewa yang lain.

Kemudian, masalah kewangan pula melanda keluarga William Kellie Smith dan merencatkan pembinaan Kellie's Castle. William cuba mendapatkan pinjaman dari firma kewangan di Singapura, tapi firma tersebut juga mengalami kejatuhan kerana kegagalan perniagaan mereka di Indonesia. Bantuan dari kerajaan kolonial di London turut dipohon oleh William tapi jumlah wang yang dipinjamkan oleh kerajaan jauh dari mencukupi. 

Namun demi cinta kepada Agnes, dan demi impian keluarga, William tetap berusaha untuk menyiapkan Kellie's Castle sehinggakan terpaksa menjual 2/3 daripada ladang getah miliknya. Pembinaan Kellie's Castle digiatkan lagi pada tahun 1908, setelah Agnes berjaya mewarisi harta keluarganya dengan jumlah 300,000 pound.

Pada tahun 1926, William Kellie Smith bersama anak sulungnya Helen pulang ke Scotland untuk melawat Agnes dan Anthony. Agnes dikatakan berada di Eropah untuk menemani Anthony yang sedang menyambung pengajian. Sewaktu singgah di Lisbon, Portugal, dikatakan atas urusan pembelian lif untuk melengkapi Kellie's Castle, William telah diserang pneumonia dan meninggal dunia di sana.

Kematian William pada usia yang agak muda memeranjatkan dan mengecewakan Agnes. Ditambah pula dengan kegagalan untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan di Tanah Melayu, Agnes mengambil keputusan untuk terus menetap di Eropah dan enggan kembali ke ladang mereka di daerah Kinta, Perak.

Agnes telah menjual saki-baki ladang getah milik William beserta dengan Kellie's Castle kepada firma perladangan milik British iaitu Harrisons and Crosfield. Harrisons and Crisfield tidak nampak akan keperluan untuk menyiapkan Kellie's Castle. Oleh yang demikian, pembinaan Kellie's Castle terabai dari tahun 1926 sehingga kini.


Gambaran perabot ruang tamu

sebahagian perabot yang ada

Tersusun dan kemas

Tingkat bawah akan nampak sebahagian perabot yang ada.

William dikatakan juga membina beberapa buah terowong rahsia sebagai jalan keluar untuk keluarganya melarikan diri jika istana mereka diserang. Sehingga kini, 3 buah terowong telah dikenalpasti.

Credit pic: kerex studio

Serambi berhantu
Credit pic: kerex studio

Kellie's Castle memiliki balkoni yang agak panjang. Di balkoni ini juga dikatakan penampakan roh William Kellie Smith yang dikatakan sehingga kini masih berkeliaran, sebagai penjaga Kellie's Castle. Disebabkan itu ruang ini dikenali sebagai Balkoni Serambi Berhantu.

Credit pic: kerex studio

Credit pic: kerex studio

Credit pic: kerex studio

Paling atas sekali..
Credit pic: kerex studio

Ada tiga ke empat tingkat rumah ni. Tinggi dengan tangga yang curam..Masa ni gigih dukung Fariza sebab nak tengok semua lokasi dalam rumah ni. Ada tiga bilik tidur dan bilik tetamu yang sangat banyak.

Lif yang tidak siap

Sampai ke atas ku mendaki..hehee..Sebenarnya rumah ni ingin dilengkapi dengan lif oleh William tapi disebabkan William dah tiada, maka tidak sempat disiapkan. Tempat lif tu telah ditutup dengan jeriji besi oleh pihak berkuasa untuk keselamatan pengunjung. William bercadang melengkapi istana idamannya dengan lif bagi memudahkan penghuni dan tetamu bergerak ke aras paling atas. Kellie's Castle dibina secara bertingkat-tingkat dan aras paling atas menempatkan bilik tamu, gelanggang tenis dan juga ruang untuk bersosial seperti tari menari dan juga jamuan kelas atasan.

Kellas House, rumah pertama
Credit pic: kerex studio

Inilah rumah pertama William dengan keluarganya. Diberikan nama Kellas House.

Bahagian ni merupakn ruang makan.

Oven dapur 

Yang ni pula merupakan dapur Kellie Smith. Nampak tak berlubang tu, tu sebenarnya oven yang diperbuat daripada batu dan sudah berusia lebih 100 tahun.

Itulah dia antara cerita berkenaan William dan Kellie's Castle..Salah satu tempat yang menjadi kunjungan orang ramai. Ada juga jadikan tempat ni sebagai tempat lakonan, photoshoot wedding..


hai assalammualaikum



Kau tengok swimming pool dia, besttt gilerrr!!..cantik betul, bercermin lagi..memang swimming ni mengajak, memanggil-manggil suruh duduk dekat hotel ni weii!!..haahhha..Hotel ni nad dapat booking dengan harga bawah RM200 untuk 2 hari 1 malam. Berbaloi la weiii..baca sampai bawahh tau..sebab hotel ni memang best..mewahh gilerr!!..hhaaa..nad memang teruja kejap kalau dapat bercuti ni..hahaha..

Ingat tak nad pergi Ipoh haritu..Huishh macam-macam tempat menarik ada dekat Ipoh, tapi tak sempat nak jalan-jalan Ipoh. Pergi Ipoh pun sebab temankan suami bekerja dekat situ. Suami kerja, nad dengan Fariza bercuti laa..hahaa. Hari Sabtu nak pergi Ipoh, hari Khamis baru booking hotel. Hotel yang dicari wajib ada swimming pool. Sebab nanti suami kerja, kitaorang duduk dekat hotel, buat apa yang patut..mandi kolam kan..hehee..takdela bosan sangat.

Nad cari dengan menggunakan website Traveloka. Sebab Traveloka asyik bagi code diskaun je..selama ni takda nak booking mana-mana hotel, hah!!, bila dah dapat situasi macam ni, apa lagi gunala kan...hehee. Mulalah buka website Traveloka nak tengok hotel mana yang best nak duduk dekat Ipoh tu. Mulanya mr mafia nak duduk dekat Majestic Hotel, tapi macam tak best je..lepas tu nad tengok satu-satu hotel dekat Traveloka tu dan jumpa Kinta Riverfront Hotel And Suites..waahh!! cantikk..tengok bilik, tengok apa lagi yang menarik dekat hotel tu. Yang penting swimming pool dia kau!!..swimming tu memanggil-manggil suruh datang dan menyelam dekat dia..hahhaa...



Terus cakap dengan mr mafia, rupanya dia pun cadang hotel yang sama..hahaha.Apa lagi terus booking. Nad guna code yang nad dapat. Korang boleh tengok dekat gambar. Harga asal dalam RM200 tapi lepas guna code diskaun, dapatla RM188..wihuuu...siap booking esok telefon confirmkan, ada tak nama, Yela pertama kali nad guna Traveloka booking hotel ni, apa-apa kena call juga. Kang nama tak tersenarai..mampus tidur dalam kereta...kihkih..

Hari Sabtu bergerak ke Ipoh. Perjalanan 3 jam oii..sakit bontot. Masa dalam perjalanan nampak la tempat-tempat yang nad google dekat Ipoh. Macam Gunung Lang, Mahkamah, Muzium, Stesen Keretapi tu, semuanya dekat-dekat je, tapi memnadangkan suami bekerja dekat situ, terus pergi tempat kerja dia. Mr mafia ambil gamabr dekat Tabung Haji Ipoh tu. Pagi tu temankan mr mafia buat kerja.

Dalam pukul 2 petang macam tu, kitaorang nak gerak ke Hotel Kinta Riverfront. Mr mafia kesian dengan nad dan Fariza tunggu lama dia bekerja. Sebelum pergi ke hotel, kitaorang makan dulu dekat kedai mamak. Dah kenyang baru pergi ke Hotel. Pergi awal sikit biar senang, walaupun check in pukul 3 petang.


Kinta Riverfront Hotel And Suites



Tengok luar bangunan biasa je, tapi dalam dia, cantikkk ooo..luas giler. Semua staff dekat situ peramah betul. nad pun check in, cek nama semua. Dah selesai semua tu dia bagi kunci dan boleh naik bilik. Yeahh!!!..jom tidur hotel..haaha.. Parking boleh claim kau. Jadi percuma jela parking tu.



Tengokla sekitar tempat Reception ni, ada piano, hiasan basikal..

Dekat bawah ni banyak Restoran Chinese. Dekat luar ada kedai 7 Eleven. Kalau nak beli jajan, atau snek atau kudapan apa sahaja, bolehla pergi situ..Jangan risau juga, dekat depan hotel ni ada tempat menarik..lapar boleh pergi situ..hah!!, baca sampai bawah ape tempat tu..



Nad dapat bilik tingkat 7..bilik Deluxe Room..Wah!! naik lif nak ke bilik kita scan je card dekat situ. Nanti terus dia bawak ke tingkat bilik kita.


Yeahh!!,,ni la bilik nad..wihuuu!!..Bilik Deluxe Room..Masuk-masuk je terus sebut wowwww!!!..besarnyaaaa!!...bestnyaa!!!..serius weiii..bersih, kemas, memang nampak ekslusif habis..Katil tu besar weii..empuk pulak tu..



Cermin untuk nad bersolek..kihkih..Ada pengering rambut lagi..suka pulak kita dengan pengering rambut ni..sampai suruh mr mafia belikan..hahaa..


Kerusi mengadap pemandangan. Tu dia big boss kecik..



Yang paling teruja sangat..bilik air dia..fuhh..macam orang kaya kauu..Ada tab lagi..tu yang best..haha..dah lama tak mandi dekat tab ni..Dekat sini, semua dah disediakan, berus gigi, ubat gigi, sabun mandi, syampu tuala, segalanya la...lengkap weii..



Masuk je dalam hotel, mr mafia dengan Fariza terus mandi dekat tab..memang dua beranak tu tak menyabar.


Korang nampak tak, macam Frame kan..hahaa..tapi tu la tingkap antara katil dengan bilik air..hahaa..boleh tengok lagi..Ni bagi tunjuk anak kita jela..hahaa..selamat kalau dia mandi sorang-sorang..kah!!.mommy tengok dari situ je..Kalau laki bini..oopsss..hahaa..seksiiii ooooo...


Bilik ni memang luas dan besar..Tengokla tu Fariza, dia siap tulis buku landing lagi..nampak sangat tak luasnya..boleh masuk lagi dalam dua atau tiga orang gitu..ni anak ramai pun bolhe, tidur bawah bentang toto..hahha..Carpet dia pun lembut je..


Bestnya, dekat sini ada Wifi Percuma..laju pulak tu..Dekat meja tu ada dia tunjuk cara nak dapatkan wifi..haahhaa..ikut jela step-step dia..


Kau tengok dia punya plug, bukan main hebat lagi. Suka betul nengoknya. Lepas tu kalau lapar boleh je order apa-apa yang tertera dekat kertas situ..Call je,nanti makanan sampai.





Kemudahan lain yang ada dalam bilik tu:
- 32 "TV LCD skrin rata. Cerita dia dari TV1 sampaila ada astro tak silap..lupa pulak..sebab malam tu tengok cerita orang putih. Jangan risau, ada channel dia bagi..heehe..
- Bar mini dengan peti sejuk.
- Kemudahan membuat kopi / teh
- Penimbang
- pendingin hawa Kawalan individu
- Seterika dan papan seterika
- Servis bilik


Dalam pukul 4 petang mr mafia masuk kerja semula. Dia ambil gambar sampai ke malam kau..makanya nad dengan Fariza duduk je dalam hotel, tengok apa yang ada.

Kenny Gym

Ni yang menarik, pergi tingkat 5 ada Gym dengan swimming pool..hihuhuuu..suka betul nengoknya..tak sabar nak berendam. Tapi masa tu hujan, makanya nad dengan Fariza pergi Gym je waktu tu. Nak masuk sini free je siapa yang stay dekat hotel ni..apa lagi kitaorang pun masukla..hehee..







Gelagat anak kita main..hahaha..beria nak angkat besi tu..ingat ringan..hehe

video

Riverwalk Kinta Riverfront seperti I-City

Malam tu, dalam pukul 11 malam, mr mafia balik. Kitaorang cari makanan dekat Luar. kalau korang nak tau, depan Hotel ni ada Kinta Riverfront seperti I-City dengan pohon-pohon lampu berwarna warni, kawasan pesisir sungai Kinta. Di kawasan ini terdapat kafe-kafe yang menghidangkan makanan Melayu dan Barat, galeri lukisan dan gerai pelbagai mainan waktu malam untuk kanak-kanak.


Disinari lampu-lampu berkerlipan, aroma makanan yang menyelerakan dan gelak ketawa pengunjung menunggang basikal pada waktu malam, kawasan kecil ini ideal sebagai tempat riadah untuk anda menghirup udara malam bersama keluarga di bandar Ipoh. Walaupun malam tu nad pergi dah maalm dan hujan renyai-renyai, tapi amsih ada orang lagi. Lampu tak banyak buka sebab apa tak tau.



Ada jambatan gantung menuju ke sebelah sana. Belah sana ada macam-macam aktiviti, tapi disebabkan dah malam, tak dapat pergi dan tengok. Dapat pergi yang ada gerai-gerai makan je, sebab dah lapar.hehe..

Malam tu balik je layan tv, tidur..lenanya tidur dekat katil empuk..

Sarapan pagi di Palong Cofee House Kinta Riverfront

Masa check in tu dia dah siap-siap bagitau ada percuma sarapan pukul 7 pagi sampai 10 pagi. Pagi tu bangunla, bersiap nak pergi saraoan. Dah dapat makan, mestilah kena makan kan..Rugi kalau tak sarapan dekat situ. Makanan pun macam-macam..nyum..nyumm..






Mermaid Swimming Pool

Yeahhh!!..inilah masanya..angkat tangan..angkat tangan hey..hahahaha..maafin..memang tak boleh tengok swimming pool ni. Cantik betul swimming pool dia..macam dekat luar negara..seronoknyaaa..unik betul..Siap bercermin kau..






Hah!!, bukan nad sorang je excited, Fariza lagi excited..Nad masukkan dia, taknak dipegang..nak jalan sendiri..amboii anak kitaaa..Nampak Fariza berdiri, sampai ke parans ketiak dia..hahaa..tu pun dia dah pandai jalan sendiri..tapi nad tengokla..nak lepas sangat..hah!!..mommy lepaskan..suka benor dia..




Kalau mandi sini, jaga-jagalah kang terselak nampak pulak dekat cermin..hahaa..tapi lawa gilerr kan swimming pool dia..enjoy habis kitaorang dekat sini..


Dah puas mandi, apa lagi, bersiaplah nak check out...kihkih..Memang terbaikla Kinta Riverfront Hotel ni..suka, suka, suka..