Top News

TAPAK IKLAN BERBAYAR | EMAIL UNTUK LEBIH LANJUT
https://www.facebook.com/groups/KELABBLOGGERBA/

hai assalammualaikum


Syurga Yang Kedua

Bini Kedua Kena Bersabar dan Mengalah - Bila dah setuju untuk jadi bini nombor dua, kenala tau batas-batas kau sebagai bini nombor dua. Dah la kawin dengan suami kawan baik. Kawan baik pulak tengah koma. Huishh..memang macam takde perasaan. Alasan kawin sebab nak kena dengar cakap mak. Adoii..alasan yang tak boleh dipakai. kesian dekat isteri yang koma tu, tak tau apa-apa. Tak tau suaminya kawin lain. Yang dia tau bila buka mata, dia nak suami disampingnya. Tapi suami pergi honeymoon dengan isteri kedua. Alasan mak mertua suruh kawin sebab nak cucu lelaki. Wahai mak mertua, kau ingat senang nak dapat anak lelaki, melainkan itu memang rezekinya, syukurla. Kalau tak dapat..merana la kauu..huhuhu..

Haishh apa geram-geram ni..hahaa. Ni la cerita drama dekat Astro Prima. Ganti Dendam Aurora. Cerita pukul 6 petang, tapi ada ulangan pukul 12 malam. Nad selalu tengok pukul 12 malam sebab petang tak dan punya. Cerita konflik antara mak mertua dengan menantu. Lakonan Zarul, Elizad dan Fasha Sandha. Elizad berlakon sebagai sabrina, tak boleh mengandung dan memberikan cucu kepada mak mertuanya lakonan Azizah Mahzan. Tak suka bila dia berlakon, geram je, dah tergedik, pastu eee..rasa nak tampar je..hahaha. Sabrina pernah mengandung tapi asyik gugur je, dan haritu dia mengandung tapi gugur sebab kemalangan, gara-gara terdengar mak mertuanya cakap dengan suaminya lakonan Zarul iaitu Daniel. Disuruhnya kawin dengan perempuan lain. Mana tak sedihnyaa.. Habis seluruh keluarga Daniel tak suka dengan Sabrina. Jahat diaorang.

Fasha Sandha pulak berlakon sebagai kawan baik Ezad. Nama watak Vivy. Disuruhnya kawin dengan Daniel. Si Fasha ni pun satu, setuju je. Haishh, fikirla dulu, kau tu kawan baiknya. Sampai hatila buat kawan baik macam ni. Sudahnya kau yang merana. Jangan semata cakap dengar orang tua, kau buat macam ni. Banyak lagi lelaki lain kot..kohkoh..eh emo pulak nad..hahaaa. Yela macam tak logik je..ish..tapi dunia realiti ni ada je.

Sudahnya, Sabrina pun terjaga dari koma. Tapi tak tau suaminya sudah berkahwin dua. Hah!!, tengokla macam mana nanti. Siapa yang bagi zuriat lelaki?? Macam mana Sabrina dapat tau suaminya kawin lain??..

Drama Syurga Yang Kedua akan bersiaran selama 70 episod pada setiap Isnin hingga Jumaat jam 6:00 petang di saluran Astro Maya HD 135. Episod 1 Syurga Yang Kedua yang merupakan adaptasi dari sebuah sinetron Indonesia
hai assalammualaikum

Kembar Aiman dan rashdan


Lelaki Itu Pemilik Hatiku, Persoalan Terjawab

Persoalan terjawab Siapa Rashdan? Tapi Siapa Yang Sabotag? - Hah!!, haritu cerita ni buat keliru kita je kan sebagai penonton..hahahaa. Ramai Tertanya-tanya siapa Rashdan. Macam tu juga nad..hahaa. Saje je penulis skrip tau, buat ayat Rashdan " abang akan dapat Nurin balik" " mak tak sihat sejak Nurin takde "..saje je tau, memenag terpinga-pinga. Dan Hari Khamis haritu dah terjawab. Rashdan seorang Polis dan merupakan adik kepada Aiman. Mereka ni kembar. Aiman dah pesan, kalau terjadi apa-apa dekat dia, tolong tengokkan Nurin..gitu..

Nurin pulak entah sakit ke tidak sebenarnya. Entahla..hahaha. Nurin berpakat dengan Rashdan, pura-pura sakit, nak tau siapa buat aniaya atau sabotag dekat dia sehingga kematian suaminya Aiman.

aiman dengan Rashdan memang lain watak. Aiman lembut je, Rashdan pemarah..Suka Aiman lagi, so romantik..kihkihkih. Luqman dapat tau ke Rashdan tu adik kembar Aiman..tu tak pasti lagi, sebab ada tengok gambar la, dia ada suruh siasat juga..ermm..nantikan jela..

Best giler jadi orang gaji tu. Diberikan cuti selama sebulan, tapi gaji masih dapat lagi. Aumm, seronok giler..hahahaa. Baru Luq nak bermanja dengan Nurin, tiba-tiba Nurin jatuh pulak. Kesian dekat Nurin, bila dah sihat,, bermanja dengan Luqman, tiba-tiba jatuh pulak..alahaii..Lepas tu benci balik..haahaa. Ingat hilang ingatan semula. Hilang ingatan betul-betul ke..ahhaa. Nanti makin panjang pulak cerita kan.

Mulut tak sensored, Makcik Timah, dah kena dekat batang hidung sendiri. Menangis tanpa henti..hahaha. Yang nad tak boleh tahan, anaknya yang kecik tu macam lagi matang dari maknya..hahaa. Cakap pun boleh tahan macam orang tua. Boleh dia cakap, dia pun kena ejek denagn kawan-kawan sebab kakaknya kawin, mengandung anak luar nikah, tapi dia buat tak tau je. sebab nak belajar rajin-rajin macam Kak Nurin..hehehe. Budak macam ni boleh fikir macam tu, bagus betul. Selalunya, budak macam ni pun boleh trauma. Tak pun, takut terjebak macam kakaknya sebab selalu nampak apa kakaknya buat..Yang ni kira bgusla, sebab otak tak dikaburi dengan syaitan.

Cerita ni lambat lagi habis..hahaa..Tak sabar nak tau semua persoalan ni semua oii..siapa sabotag agaknya?? Luqman terlibat ke?? errmm...tunggu jelaaa..
hai assalammualaikum


Jual Bayi Secara Online

Berita Bayi Dijual Secara Online Telah Diselamatkan - Semalam nad tengok berita TV3. Lama dah tak tengok berita ni. Lepas tu, ternampak berita tentang jual bayi secara online atau di laman talian. Bayi yang ditunjukkan muka dan ditulis " twin for let her go "..harga RM 15k..Dah macam jual barang pulak nad rasa sebab dia sebut " let go "..

Mungkin pasangan ni ada masalah kewangan atau ada yang berlaku disebaliknya. Tapi ada cakap, mak ayah umur masih muda, kalau masalah kewangan, boleh je bekerja. Takde alasan nak jual anak. Sudahla kembar, Allahu, sanggup pulak nak jual anak senang-senang macam tu. Orang lain ada yang susah nak dapat anak, berusaha nak anak. Yang senang dapat anak, senang-senang nak jual. Ada tu sanggup buang anak. Apalah manusia macam ni. Nad ni teringin nak kembar, tapi belum dapat lagi. Dah ada anak ni, kira bersyukur dah.

Lagi satu, jual anak secara online. Memang la akan dilihat orang. Sebab zaman sekarang, cari apa-apa secara online. Mudah dan senang kan. Bayi ni kira bertuah, sebab yang tengok iklan jual bayi ni, orang yang prihatin. Orang ni pergi report dekat balai polis dan alhamdulillah telah diselamatkan. Cuba bayangkan kalau di lihat dengan orang yang jual bayi juga atau orang jahat, beli dan buat benda tak baik dekat, bayi kembar tu. Allahuakbar..sedih tau.

Oh, nad baru google, rupanya pasangan itu telah melakukan perkara terkutuk dan perempuan itu mengandung. Jadi, paham-pahan jela, " lahirkan anak luar nikah "..taknak bertanggungjawab ke atas perbuatannya, nak bebas katanya..bodoh..pastu nak bagi anak dekat orang tapi takkan nak bagip macam tu je..bengapnya la..korang nak baca boleh pergi SINI..baca pun rasa nak hempuk je..

Fikirlah sebelum melakukan sesuatu..Bila dah jadi macam ni, tanggungjawabla.
hai assalammualaikum


Kuatnya Ibu Mengandung

9 bulan Takkan Semua Orang Paham - Ya, sebelum nad rasa apa itu mengandung, tak tau pun macam rasanya bila mengandung. Tak tau apa sakitnya, alahan dan sebagainya. Lepas dah rasa tu, baru nad paham, macam ni bawak zuriat dalam perut selama 9 bulan. Zuriat yang diberikan Allah, yang perlu kita jaga. Orang nampak ibu mengandung ni kiut, comel, cakap itu ini, tapi diaorang tak paham rutin sebenar ibu mengandung ni melainkan dah melaluinya. Tak semua orang faham betapa kuatnya ibu hamil, yang cuba kuat walaupun sebenarnya dia tak kuat.

Kuat melalui liku-liku kehidupan dengan adanya manusia dalam perutnya. Nampak macam senang, tapi sebenarnya susah.  Tak semua orang paham, perasaan ibu mengandung yang kadang merajuk,menangis, menginginkan sesuatu dan memerlukan perhatian. Orang cuma tau, diaorang ni mengada-ngada la, banyak songeh la dan merimaskan.

Diaorang tak pernah rasa sakit pinggang yang terlalu sakit, ditekan-tekan, ditendang-tendang disebabkan bayi yang semakin membesar dalam perut. Orang lain tidur lena, tapi ibu mengandung mampu tidur berapa jam je. Mereka takkan paham macam mana sakitnya bila baby merengkot-rengkot, bergerak ke kiri kanan dalam perut..fuh..

Esok pagi bangun perlu buat kerja juga. Tak buat, nanti dikata malas. Disuruh kita lawan perasaan sakit tu. Dikata jangan terlalu manjakan diri, kena bergerak..hurmm..Bergerak memang perlu, tapi kalau dah sampai tahap penat sangat, berehat pun perlu. Lainla ada orang gaji dalam rumah. Respek dengan ibu mengandung yang bekerja, yang tak bekerja pun kena buat kerja 24 jam juga. Lagi bila ada anak dan mengandung.

Masa mengandung, macam-macam hormon berubah. Kerap kencing, sesak nafas, lenguh sana sini. Kuatkan ibu mengandung ni, mampu tahan semua ni selama 9 bulan. Belum lagi ada sakit lain, macam diabetes ke, keputihan ke, tak selesa sana sini. Kena rasa sorang-sorang. Lagi kalau sakit pinggang,boleh dikatakan hari-hari sakit pinggang. Sedih bila tiada siapa yang tau kesakitan kita dan tiada yang mengurut, lagi seksa. Kita kalau boleh nak diurut, baru sedap sikit badan ni. Diurut hari-hari satu nikmat. Kadang ibu mengandung malas nak cakap suruh diurut sebab taknak susahkan sesiapa.

Paling sedih bila mengidam sesuatu makanan tapi tak dapat. Mintak pelik-pelik memang takkan dapatla macam, rumah ke, kereta ke,..hahaha..kalau mintak makanan yang mudah dicari tapi tak dapat juga memang sedih sangat. Mana semua orang faham kenapa ibu mengandung tu nak makan tu. Dapat rasa sekali pun dh happy. Lepas tu takde mintak dah. Tak dapat, tahan air liur jela..hahaha..tengok gambar orang tu makan..huhu..Pendam jela bila tak dapat..kuat betul ibu mengandung nelawan nafsu, sedangkan teringin sangat-sangat.

Lagi sakit bila sampai masa nak bersalin. Sakit kontraksi, sakit nak mengeluarkan baby dari dalam perut. Ada yang kena tahan berjam, ada yang susah bersalin. Ada yang mudah bersalin, ada yang komplikasi. Macam-macam dugaan ibu mengandung ni nak bersalin.

Banyak lagi yang dilalui ibu hamil demi mempertahankan anugerah allah iaitu anak. Emosi dan perasaan mereka lain dari kita. Selalulah mencintai, menyanyi dan menghormati perasaan wanita hamil. Bukan mudah membawa anak ke sana sini selama 9 bulan.
hai assalammualaikum

Air gula Ibu Mengandung

Minum Air Gula Untuk Ibu Mengandung

Pengalaman Minum Air Gula - Masa mengandungkan Fariza, tak kena pun minum air gula. Jadi rasa selamatla kan sebab ramai kata air gula tak sedap, muntahla. Tapi mengandung anak kedua ni, memang tak boleh lari, kena juga minum air gula. Itu pun disebabkan berat naik 2kg setiap bulan..kahkah..2kg je pun..haishh..berat gak tu. Nak taknak kena la minum air gula ni. Nak rasa sangat kan...!! Rasakan!!..hahaa.

Dekat Klinik checkup harian nad, minum air gula setiap Hari Selasa. Memang dah ditetapkan untuk memudahkan kerja para nurse ye. Jangan melawan. Datang pukul 7.30 pagi sebab pukul 8 pagi mula daftarnya. Sebab waktu pagi waktu tu sesuai la nak ambil darah. Macam tu la. Pagi tu memang dah ramai dah beratur dekat kaunter sampai keluar pintu, dan kebanyakannya yang datang kena minum air gula..heehe.

Air warna jernih, tapi manis..

Macam biasalah, kena tunggu giliran. Tapi sudahnya dia tak guna pun nombor giliran, dia panggil nama. Kena alert ye. Memang lama juga. Sebab ada bilik dia sendiri, tak campur dengan bilik check up ibu mengandung dengan baby. Jadi teratur la sikit. Bila dah dipanggil nama, akan diambil darah untuk pertama kali. Lepas tu ambil la air gula yang disediakan dekat meja tu. Cawan jenis yang besar, warna pink, airnya nampak jernih macam air kosong. Hah!!, tak rasa lagi..hahahhaa. Sebelum kena minum air gula, mestilah kena berpuasa dari pukul 10 malam dari semalam sampai ke pagi ni. Tapi, nad dengar-dengar ibu mengandung berbual, ada je yang tak berpuasa mengikut syarat..huhu. Nad ni ikut jugala, yela pertama kali..huhu..

Syarat Minum Air Gula

Mula-mula tengokla ibu mengandung lain minum. Ada yang buat muka, ada yang jelir lidah, ada yang nak muntah. Ada lagi keji, dia pergi buang air tu, dia minum separuh je..huhu. Nurse cakap lepas minum, kena puasa lagi dua jam, jangan makan dan minum. Lepas tu nurse cakap kalau muntah bagitau nurse, mungkin kena minum lagi. Yela, macam mana nak tau keputusan nanti kan. Ada juga nad tengok yang minum air kosong lepas minum air gula ni..ish, ish..Takpela, itu mereka, dah selalu kot kena minum..hoho. Nad yang pertama kali, kenala cuba, dan ikut jela cakap nurse.

Lepas tu, baca bismillah..hahaha. Gerun dah macam mana rasa dia agaknya. Bau dulu, macam sedap..hahaa. Ok terus minum, perghh!!!, manis kau. Manis sangat!!. Macam air manis atau orang panggil air kordial, dituang dalam cawan separuh tanpa letak air kosong. Sedap memang sedap, sebab manis kan, tapi korang yang biasa minum mesti paham, lepas minum ada rasa pening dan muntah. Yang nad, sebab perut kosong, lepas tu kena minum air gula yang manis sangat ni, terus rasa pening jap. Lepas tu nak sendawa macam nak muntah juga, tapi tahan..hahaa. Pening memangla, sebab nad ni jenis, kalau perut kosong, tak boleh minum air terus, kena makan, baru minum, ok la. Tapi ni kena minum air terus denagn perut kosong, memang akan pening.

Muka tenang masa nak minum..hahaa..sedap la air gula ni

Habis dah minum..yeahh

Lepas nad minum, nad tenang jap. tak toleh kiri kanan, fokus satu tempat je. Tak pandang phone pun. Tenangkan diri kejap. Dah siap bawak sapu tangan besar, sebab takut muntah kan..hahaa..Lepas tu nad duduk dekat dengan meja. Ada sebuah mejabesar dekat klinik tu untuk mak-mak menulis atau isi borang. Nad sandarkan kepala dekat situ, sambil pejam mata. Kalau nak lago best, boleh je masuk bilik menyusu..hahahaa. Rehat kejap, bagi tenang. Lepas tu sendawa pelan-pelan. Alhamdulillah, lama-lama ok. selagi tak sendawa, rasa pening..hahaaa. Dahla lapar..adoiii..Kena tunggu dua jam lagi puasa untuk ambil darah kali kedua. Ye!!, kali kedua ok..fuh..

Dah dekat 2 jam tu, nurse panggil nama semula. Ambil darah lagi. Dah siap semua, dah boleh balik. Proses nampak kejap, tapi sebab kena tunggu, jadinya dari 7.30 pagi sampaila 11 pagi juga dekat klinik tu..kemutu punggung, sebab duduk je..haahaa. Macam ni rupanya rasa air gula. Balik tu terus minum air kosong..Okla dah ada pengalaman minum air gula..hahaha..Dah tau dah. Kalau tak tertanya-tanya gak..cewahh..kihkih..


hai assalammualaikum

Pilihan saya Vitamin Arayyan Kids

Vitamin Arayyan Kids Untuk Kanak-kanak
- Fariza bila dia lakukan sesuatu mesti dia akan fokus, masa tu otak dia akan berjalan dan menangkap apa yang dia lihat. Sejak usia dia setahun, dia dah minat dengan pen dan kertas. Sekarang, memang suka menulis, mewarna dan membaca. Jadi, nad sebagai ibu, kenalah siap sediakan apa yang patut untuk galakkan dan kembangkan lagi minat Fariza . Salah satu cara, berikan dia makanan supplement tambahan atau vitamin untuk membantu merangsang minda dia untuk terus fokus terhadap sesuatu yang dia minat.

Arayyan Kids Dengan Susu Kambing

Arayyan Kids Dengan Susu Kambing

Budak-budak sekarang pun memerlukan vitamin atau supplement khas supaya mereka membesar dengan sihat, cergas dan cerdas. Bila sihat, otak pun lebih fokus melakukan sesuatu. Dalam banyak vitamin, memang semua bagus, tapi dalam masa yang sama, nad tengok isi kandungannya. Pilihan nad, vitamin Arayyan Kids dengan Susu Kambing kerana bahannya yang sangat bagus, dihasilkan daripada makanan-makanan sunnah.

Selain susu kambing ada lagi bahan seperti Buah Delima, Susu Kambing, Kurma, Kismis, Berries, Apricot, Gingko Biloba, DHA, Pennywort, Zaitun. Semua bahan ni memang sangat bagus untuk kanak-kanak membesar dan menguatkan tubuh badan kanak-kanak. Ia juga membantu memfokuskan perkembangan minda kanak-kanak, dan ternyata Arayyan Kids memberi kelebihan yang optimum.

Bentuk Tablet mudah dimakan

Sebagai ibu bapa, mestilah nak yang terbaik untuk anak-anak kan. Jadinya, nad memang tak salah pilih vitamin untuk Fariza. Dah sebulan lebih nad bagi Fariza Arayyan Kids ni, memang laju je dia hisap. Sedap sangat ler tu...ehehe. Arayyan Kids berbentuk tablet dan perlu dihisap macam gula-gula. Didatangkan dengan 30 biji tablet @1200mg setiap satu.

Sedapnya dia makan

Cara makan senang je, 1 - 2 tablet sehari, pagi dan malam, boleh isap atau terus kunyah. Lepas tu kena sorokkan..hehee. Memang kena sorokkan, kalau tak Fariza nak je. Dia ingat gula-gula..hehee. Yela, budak-budak ni suka makan yang ada perisa. Arayyan Kids perisa 100% buah delima (pomegranate) dan adunan susu kambing menjadikannya berlemak susu. Mana tak sedapnya kann..

Arayyan Kids Dengan Susu Kambing bukan sahaja menguatkan otak kanak-kanak, malah dengan kandungan campuran mineral, anti oksida, vitamin dan esktrak herba menjadikan membantu menguatkan gigi dan tulang serta sistem saraf.

Harga Vitamin Arayyan Kids

Arayyan Kids Dengan Susu Kambing makanan yang lengkap untuk kanak-kanak dan boleh didapati dengan harga RM 79.90 untuk Semenanjung Malaysia dan  RM89.90 bagi Sabah dan Sarawak.

Galakkan Anak-anak Minat Membaca, Menulis Dan Melukis Sebagai Langkah Persediaan Ke Sekolah Dengan Kiddy Kid Edu Play Set

Anak Minat Menulis, Membaca Dan Melukis - Apa yang nad perhati dengan Fariza ni, masa usia dia setahun lebih, dia memang dah ada minat menulis dan membaca. Memang akan fokus bila menulis, walaupun dia belum kenal huruf, nombor, tulis pun bukan tulis macam orang besar, cuma conteng-conteng je, tapi dia suka. Bila bawa keluar, sediakan pen dengan kertas je, duduk diam la dia.

Pernah pergi ke Pesta Buku PWTC, ada la satu tempat tu yang jual buku untuk anak-anak. Nad sajala singgah, walaupun tau, orang tu akan cakap lama..ahhaa. Masa tu dia keluarkan la buku khas untuk kanak-kanak belajar dan mudah paham. Masa tu Fariza nampak pen, terus dia ambik dan tulis. Tukang jual tu terus macam terperanjat sebab Fariza sangat fokus bila dia dapat pen dan kertas..hahaa. Jadi, nad tau Fariza ni memang suka sangat dengan membaca, menulis dan melukis. Nad pun tak pernah paksa dia buat semua tu. Fariza sendiri yang buat. Bila dia dah ada minat terhadap menulis, melukis dan mewarna ni, nad sebagai ibu kena terus galakkan dia. Nanti masuk sekolah dah senang kan.

Seronok dapat Alat Tulis dan Buku

Dah dia minat melukis, mewarna semua tu, jadi sebagai ibu, mestilah kena galakkan lagi dengan membeli buku dan segala peralatan alat tulis. Kalau korang nak tau, Arayyan Kids ni turut dilengkapi dengan Kiddy Kit Edu Play Set. Aduh, memang seronok la Fariza dapat buku ni semua, satu set ni.  Ada 16 item dalam tu, siap ada warna, pensel, pemadam, crayon, pelekat, eh macam-macam la kalau korang tengok gambar tu. Gambar dekat alat tulis semua gambar movie Cars.

Warna warni set ni bila tengoknya. Fariza kalau teruja nampak sesuatu dia cakap " wahhh"..terus tak sabar nak buka. Suka nad tengok dia gembira dapat ni semua. Semua untuk kebaikan Fariza juga..

Kiddy Kit Edu Play Set
Arayyan Kids Dan Kiddy Kid Edu Play Set

Dalam set ni juga disediakan cakera padat  ( CD ) untuk anak-anak belajar. Dari mata kasar, set ini dilihat biasa namun jika ibu bapa membuka CD yang disertakan, paparan video dengan konsep kartun dan ceria menarik perhatian anak-anak.

Mana satu nak belajar dulu ye

Buku-buku ni sesuai untuk anak 2 hingga 6 tahun. Ada tujuh buah buku dalam tu. Boleh membaca, mewarna, mengenal huruf dan nombor. Bagusnya, buku-buku dalam set Kiddy Kit ni menggunakan dwibahasa, Bahasa Melayu dan Bahasa English. Memang jimat kan. Memang bagus sangat. Dalam masa sama, galakkan anak speaking. Pastinya, ia memudahkan kanak-kanak memahami huruf dan nombor dalam bilingual dalam aktiviti-aktiviti menarik yang disediakan dalam set pembelajaran ini.

Buku ada 7 series
- Asas Huruf
- Basic Alphabet
- Basic Numbers
- Basic Shapes
- Basic Animals
- Basic Transportation
- Basic Dot, Mazes Activities

Semua buku ni memang sesuai untuk Fariza yang baru nak mengenal huruf, nombor, binatang dan macam-macam lagi. Yela otak mereka tengah berfungsi melihat apa yang dipandang dan disebut.

Mommy ajar kita menulis dan mewarna

Lagi best bila ibu bapa luangkan masa dengan anak-anak semasa mereka buat aktiviti ni. Kanak-kanak lebih cenderung untuk menyiapkan aktiviti-aktiviti menarik dengan buku ni. Inila masanya taknak bagi anak tertarik dengan gadget seperti telefon pintar, tab semua tu. Lagipun ia mudah, ia muda diawa ke mana sahaja selain saiz buku-buku latihan asas lebih kecil sesuai untuk si kecil.

Set produk yang menerima pengiktirafan Malindo International Best Entrepreneur Award 2017 itu bukan set pembelajaran biasa semata-mata.

Khusyuk dia

Tengokla Fariza ni, khusyuk dia buat, tak pandang dah kiri kanan. Dia boleh habiskan masa berjam jugakla dengan mewarna, dan melihat gambar dalam buku ni. Lepas tu tunjuk dekat mommy, mommy pun ajarla dia. Lagipun ada buku tu yang jenis bintik-bintik kita kena sambungkan untuk dibentuk menjadi huruf dan bentuk. Hah!!, mommy kena pegang tangan dia dan ajar dia perlahan-perlahan. Insyallah, lama-lama Fariza akan pandai dan buat sendiri.

Harga Kiddy Kit Edu Play Set

Kiddy Kit Edu Play Set pula boleh didapati dengan harga  RM 169.90, jauh lebih murah daripada produk dalam segmen sama di pasaran.

Arayyan Kids dan Kiddy Kit Edu Play Set

Arayyan Kids Global Holdings Sdn Bhd diasaskan oleh pasangan suami isteri Abdul Ahmadil Razman dan Surita Abdullah pada tahun 2010 lagi. Abdul Ahmadil selaku CEO manakala Surita sebagai Pengarah Urusan syarikat.

Untuk maklumat lanjut mengenai Arayyan kids, sila layari :
Website: http://www.arayyankids.biz
Facebook: @KidsArayyan
Tel : 019-490 8769




hai assalammualaikum

Lava Cake Lembut Dan Sedap

Lava Cake Lembut Dan Sedap

Coklat Lava Cake Yang Sedap Meleleh - Haritu nampak la Kak Diya post gambar kek. Ada salah satu kek tu, memang menguji jiwa betul. Nampak sedap je, lagi hiasan dengan gula warna warni tu. Tak tahan haish, lagipun dessert dekat rumah kita dah habis..hahaa. Haruslah cari dessert atau cake lagi untuk kita makan weii. Biasalah, nampak kek tu sedap, kek ni sedap..Time macam ni semua nak. Kek ni nampak sedap sebab dalamnya ada coklat. Bentuk pun macam gunung berapi gitu. Jadi coklat dalam tu akan meleleh keluar bila kita potong kek tu. Sebab tu namanya Coklat Lava Cake..huhuhu..

Bila dah nampak sedap, apa lagi terus komen la kita dekat gambar tu. Terus ownernya jawab. Macam biasalah, kena tanya delivery dekat KL tak. Kalau tak hantar kita mampu tengok jela gambar tu..hahaa..Nasib baik dia hantar..kihkih. Harga kek pun takdela mahal. Terus whatsup dan order. Cadangnya dia nak hantar sabtu, tapi rezeki nad, ada orang cancel order, haritu whatsup, haritu dapat..Allahuakbar, rezeki mak buyung. Menunggu Coklat Lava Cake kita sampaii..yippiii...

Yang menjualnya ni pun salah seorang friendlist dalam facebook. Akak Khairul Ibtisam. Kita kenal-kenal macam tu je. Petang tu dia hantar depan rumah kita. Terima kasih banyak-banyak akak kayrul. Hantar sampai rumah. suka kita kalau makanan dihantar sampai rumah..hahaa. Semoga murah rezeki akak kayrul ye. Baik hati sangat akak ni hantar Lava Cake sampai rumah kita, sebab laluan rumah nad petang-petang memang jem giler. Semoga bisness akak bertambah maju...hehee. seronok mak buyung apa yang diminta ditunaikan..kahkah..Dapat je terus buka..

Ada dua..berebut dengan anak kang

Hah!!, tengokla, sampai dua nad order. Kalau satu memang tak cukup. Sebab, Fariza suka makan kek juga. Biasalah, masa nad mengandungkan dia pun, nad suka makan kek. Kalau beli satu boleh berebut dengan dia. Sebab dia asyik nak je. Tak bagi kang marah..haishh.. Jadinya belila dua..hehehe..

Tengok Lava Cake ni, dihiasai dengan gula warna warni. Lagi anak kita suka. Sikit-sikit nak, sikit-sikit nak..sabo jela..


Video kitaorang makan Lava Cake. Maaf sebab lampu dekat rumah rosak. Yang hidup bahagian meja makan. KItaornag makan dekat bawah..hahaa.. Jadi nampak gelap gitu. Tak nampak pulak coklat tu meleleh sebab gelap..tapi memang coklat tu meleleh slow-slow je.. Geram pulak nad tengok..hahahaa.

Coklat Lava Cake ni sedap dan lembut. Sekali makan, memang nak makan je. Habis satu bekas dalam sehari..hahaa. Kongsi dengan anak. Bila anak nak makan, mommynya pun nak makan. Tak boleh tengok..hehee. Harga Lava Cke ni RM10 je sebekas..murah kann..apa lagi orderla dengan kak Khairul Ibtisam ni.

Nah nad bagi
Contact : http://ovenkayrul0163143782.wasap.my/
Facebook: https://www.facebook.com/kayrul7950?fref=ts
hai assalammualaikum


Lelaki Itu Pemilik Hatiku

Jalan Cerita Drama Lelaki Itu Pemilik Hatiku Makin Keliru - Siapa layan drama TV3, jam 7 petang tu. Lakonan Raja Afiq, Puteri Aishah, Julia Farhana Marin dan Syazuwan Hassan. Nad ni takdela tengok sangat cerita tu, banyak skip. Sebab masa mula-mula cerita tu, nad tengok macam drama lain pulak, suka dekat perempuan tu, pastu ada perempuan lain dengki. Dalam hati nad, mesti diaorang akan bersama. Tapi ada msa nad tengok juga, sebab best pulak drama ni bila si Nurin dan Aiman kawin..hahaa.

Nad sempat jugala tengok macam mana Nurin jumpa si Aiman, masa dia lari keluar hotel, bila Luq nak buat jahat kat dia. lepas tu Aiman dan maknya datang rumah Nurin. Lepas tu tak tengok sebab bila nampak Luq terkejar-kejar balik Nurin. Tapi nad tengok balik part Nurin dan Aiman diijabkabulkan. Ok suka balik cerita ni..hahaa.. tapi lepas tu berlaku kemalangan lepas diaorang kawin. Ok sedih balik cerita ni, Nurin pulak sakit dan berperangai seperti kanak-kanak. Nad ingat dia ok dan kawin dengan Luq. Tapi memang kawin pun dengan keadaan macam tu..baru tadi kawin..hahaa.

Semalam punya episod, nad perasan, Nurin ni pura-pura sakit rupanya. Ok cerita ni memang keliru..hahaa, Ramai tertanya-tanya..Banyak yang kelirunya..

Orang Mati Hidup Semula

Part suspen bila, Aiman tiba-tiba keluar. Eh, logik ke orang yang dah mati hidup semula. Aiman ni suami Nurin. Tapi, ramai cakap itu kembar dia, nam Rashdan. Ermm tak tau la betul ke tidak. Masalahnya, mati depan orang ramai. Kalau betul kembar dia ok la..hahahaa..Kalau si Aiman, uishh..kena tau ceritanya..

Nurin Berkomplot dengan Rashdan

Scene tadi, Nurin siap telefon dengan Rashdan, yang dikatakan kembar Aiman. Ermm, dia tau ke Aiman ada kembar, atau itu Aiman bertukar nama lain..Tapi maknya, iaitu mak Aiman panggil Rashdan..eh..aduhh..jenuh fikir ni..hahhaa..Susah jugak ye..fuh..keliru sungguh..

Nurin Berkahwin dengan Luqman

Ok, kalau suami dia betul meninggal, memang boleh bernikahla. Tadi dah selamat pun bernikah. Tapi kalau Rashdan tu Aiman, boleh ke bernikah..ermm..Kalau itu kembar dia, takpela gak..apalah rumit sangat cerita ni oii..hahaha..


Tak sabar nak tau kesudahan cerita ni. Nad taknak baca mana-mana, saja nak suspenkan diri..hahaa. Cerita tengah best ni..Biar kita tunggu je dekat tv..hahhaa. Jadinya kena tunggu minggu depan. Ada 32 episod. Sekarang episod berapa tak tau pulak..haishh..jangan lambat sangat, tertanya-tanya ni..huhu
hai assalammualaikum

Jangan diselebungi misteri
credit pic : Kerex Photography


Rumah Terbalik Port Dickson

Gambar Nampak Pelik Di Rumah Terbalik - Masih tak habis lagi cerita nad bercuti di Port Dickson..kihkih. Haritu dah cerita pasal Funny House, kali ni nak cerita salah satu tempat yang popular juga di Port Dickson. Selalu nad nampak orang post gambar diaorang terbalik ni dekat Rumah Terbalik. Memang tak boleh berfikir macam mana rupa dia, macam mana diaorang terbalik. Jadi, nak tengok dan cuba punya pasal, masa sebelum bertolak ke Port Dickson lagi dah bagitau dekat mr mafia, mintak singgah Rumah Terbalik ni nanti. Nasibla dia nak singgah..huhuhu. Yela dah alang-alang bercuti di Port Dickson, mehla kita terjah tempat menarik di Port Dickson ni kan.

Upside Down Port dickson
credit pic : Kerex Photography

Rumah Terbalik ni pun sama macam Funny House. Terletak di kawasan deretan kedai. Jadi takdela besar mana. Lepas check out tu dari Resort tu, memang terus ke Rumah Terbalik ni. Masa ni memang takde orang la. Jadi takdela sesak nak bergambar. Kalau tengok tempat lain, Rumah terbalik tu siap ada bentuk rumah yang terbalik dan segala isi rumah terbalik. Tapi macam mana pula dengan Rumah Terbalik Port dickson ni ye?

Harga Tiket

Tiket Masuk Rumah Terbalik Port Dickson

Warganegara Malaysia Dengan Mykad
Dewasa : RM20
Kanak-kanak (12 tahun ke atas ): RM15
Warga Emas: RM 15

Bukan Warganegara
Dewasa: RM 25
Kanak-kanak : RM20
Warga Emas : RM 20

Ukur ketinggian

Percuma masuk kanak-kanak ketinggian bawah 90 cm. Boleh ukur ketinggian dekat dinding ni ye.

Waktu Operasi
Isnin- Ahad : 10 pagi hingga 8 malam

Apa Yang Menarik Di Rumah Terbalik?

Rumah terbalik ni ada dua tingkat. Yang dekat bawah ada art 3D dan barang yang terbalik. Bahgaian atas ada tempat sains dan rumah orang kerdil la. Masa masuk je, memang nampak pelbagai benda dan gambar dekat situ. Sama jugakla macam dekat Funny House, akan blur kejap, macam mana nak ambil gambar..hahahhaa. Tapi jangan risau, ada yang guide mengajar kita berposing untuk ambil gambar dan nampak gambar tu jadi menarik dan buat orang pening dan pelik tengok..hahahha.

Yang penting sebenarnya, arahan daripada jurugambar yang ambil gamabr korang. Yela, dialah yang tengok kedudukan korang masa nak ambil gambar. Mestilah dia tau rupanya macam mana. Yang kita ni gaya ikut arahan dia je, dan buat reaksi supaya gambar nampak real. Macam and, mestilah mr mafia yanga mbil gambar. Nad dengan Fariza yang jadi modelnya..kahkahkah. Oh mak buyung tak ingat dunia ni tau..membuyung pun duk tergolek sana sini..hahahaa..

Layan la gambar kitaorang jap. Ada memanjat la, ada terbenamla..hahaa..macam-macam..

Ku terapung
credit pic : Kerex Photography
Fariza buat dono je
credit pic : Kerex Photography
Tahan-tahan
credit pic : Kerex Photography

Yang ni pulak kawasan perabot terbalik

Payah haishh..nak basuh tangan
credit pic : Kerex Photography

Main dengan anak..
credit pic : Kerex Photography

Nak masak apa ye
credit pic : Kerex Photography

Baby, mommy kemas rumah bilik baby ni..
credit pic : Kerex Photography

Kalau tengok gambar mesti pening macam mana dia boleh terbalik kan..hehee.. Yang belum pergi mesti tertanya-tanya. Macam nad la. Bila dah masuk, ooo baru tau macam ni rupanya. Tapi susah juga nak gayakannya tau.

werkkk
credit pic : Kerex Photography
Alien datang
credit pic : Kerex Photography

Tempat sains, dan sedikit 3D juga. Sebelah nanti ada kawasan rumah orang kerdil.

Hancurkan rumah..mommy dah stress
credit pic : Kerex Photography

Fariza nak mana
credit pic : Kerex Photography

Nampak comel kawasan rumah kerdil ni. Sesuai dengan Fariza la..hehe..

Panjat lagi Fariza..panjat..mak buyung oii
credit pic : Kerex Photography

Dah jatuh tergolek kebabom
credit pic : Kerex Photography

Maafla kami anak beranak memang ngupe tak semenggah macam ni..hahaha. Dah datang kan, kena la ambik gamabr. Walaupun letih dengar arahan jurugamabr suruh macam ni, suruh macam tu, tapi hasilnya tengokla..hahaha. Yang suka bergambar boleh la ke sini.

Rumah terbalik Port Dickson ni tak sama macam di Sabah dan di Menara Kuala Lumpur. Nad belum pergi lagi dekat Kuala Lumpur tu. Ken apergi masa tak ramai orang la sebab taknak berebut bergambar macam dekat Port Dickson ni. Memang haritu kitaorang jela yang ada..hehee. Kalau kena berebut bergamabr mesti hilang mood nak ambil gamabr, dan gambar tak cantik dan real macam dekat Port Dickson ni. Nak ambil dekat Rumah Terbalik ni memang payah dan lebih sukar untuk mendapat 'real'nya kalau tidak kena caranya.

Nak tengok gambar nad yang lain, boleh ke link http://kerex.zenfolio.com/upsidedown

Dah nampak cara nad bergambar, korang nak pergi..hehee..boleh je waze ke
Rumah Terbalik
Alamat: Rumah Terbalik atau Art Galery Upside Down ini terletak di No 13A & 15, Jalan Coral Walk,Batu 9,Jalan Pantai Port Dickson, Negeri Sembilan
Facebook:  Upside Down Port Dickson
Instgaram: https://www.instagram.com/rumahterbalikportdickson/

Ada banyak lagi tempat menarik dekat Port Dickson ni..nak kena survey jap..Ada rezeki pergi la.
hai assalammualaikum


Temujanji Minum Air Gula Ditunda

Tunda Minum Air - Hah!! haritu check up, doktor suruh minum air gula sebab tengok berat badan naik banyak. Jumpa nurse tunjukkan buku pink, dia nampak doktor tulis MGTT, pastu ape ntah lagi. Hanya nurse je paham tulisan doktor. Nurse cakap minum air gula minggu depan ye, 5hb. Dan harini 5hb, nad pun pergi klinik. Excited, teruja nak tau rasanya macam mana air gula tu. Selalu dengar orang cakaplain tak sedap, nak muntah, ada yang kata sedap. Klinik lain-lain kan. Dan malam semalam, excited puasa pukul 10 malam. Tapi pagi, ni datang klinik, terpaksa kena tunda minum air gula..hurmm..

Sebab apa tunda???..salah sendiri. Datang klinik, cakap nurse minum air gula. Nurse cakap, registration untuk minum air gula pukul 7.30 pagi..Nad pun " la yeke...tak ingat nurse cakap pukul berapa haritu" sebab nad datang pukul 9.30 pagi..hahah..Nurse cakap minum air gula dekat klinik tu hari Selasa je, jam 7.30 pagi., jadi kenala datang minggu depan 12hb..Terpaksa la balik. Dahla 13hb, check up harian. Penat oo ulang alik klinik. Tapi nak buat macam mana, salah sendiri. Tak ingat nurse cakap kena datang pukul berapa. Beria dah puasa malam tu..hahahahahaha..

Kenapa Perlu Minum Air Gula???

Apakah rasionalnya setiap ibu yang mengandung disuruh minum air gula? Kenapa mesti minum & apakah kesan jikalau tidak minum air gula tersebut?"

Ujian minum air gula (Oral Glucose Tolerance Test) Rationalnya adalah mengesan kencing manis samada semasa mengandung atau tidak.

Ibu yang mengandung diminta berpuasa sedari jam 10 malam. Dengan ini paras gula dalam darah di pagi hari (jam 8 pagi) adalah paling minima. Jika melebihi hadnya maka dikira diabetes. Kemudian ujian minum air gula dilakukan bagi challenge tindakan insulin dalam badan. Bagi ibu yang berisiko, insulin badan tidak dapat berfungsi dengan baik. Justeru bacaan nya akan melebihi paras. Ia akan di kira sebagai kencing manis semasa mengandung.

Faktor risiko yang mewajibkan seseorang itu menjalani ujian MOGTT:*

1. Hamil itu sendiri adalah risiko kerana komposisi badan sudah berubah. Dan berat badan bertambah.
2. Umur melebihi 25 tahun.
3. Sejarah keluarga kencing manis
4. Mempunyai sejarah berat bayi sebelum ini lebih 4 kg
5. Berat badan melebihi 80 kg
6. Pernah mengalami keguguran berturut-turut.

Kesan Kencing Manis Pada Ibu dan Anak

*Kepada ibu*:
Akan selalu pengsan dan boleh bawa maut

*Kesan pada janin:*
Tumbesaran terbantut, air ketuban banyak, kerosakan tulang belakang janin, kelahiran pra matang, dan boleh membawa kematian bayi dalam kandungan.