hai assalammualaikum

Tips Melipat Kain Dengan Tersusun - Bab membasuh baju ok lagi, bab menyidai baju pun ok lagi..bab amik baju dekat penyidai pun ok lagi..tapiii..bab ni yang lemah..hahahha..bab melipat baju..kalau dibiarkan boleh berlambak baju hah..bukan sebakul tapi berbakul-bakul..kalau yang memang tahap malas tu, hantar dobi je siap package lipat baju lagi..datang tinggal amik je lepas tu masukkan dalam almari..banyak sangat duit kau nak hantar dobi..lagi satu upah orang untuk lipat baju kau..hehehe..

Ni baru dua orang, tengok pun macam nak muntah..hahaa...dengan baju tshirt, seluar, baju kurung lagi..tu baru luaran dalaman lagi..hohoho..Kalau baju yang seminggu ok lagi, tapi kalau yang dah berminggu-minggu..sebulan ka..hahaha..tak ke naya..lagi bergunung-ganang jadinya..lipat baju ni pun nak kene tunggu ade mood..kalau boleh kadang-kadang terfikir, sumbat je dalam bakul lepas tu nak guna amik dekat bakul je..hahaha..sampai macam tu sekali, tapi sebagai perempuan naluri nak nampak kemas tu sentiasa ada..jadi kene lipat jugak baju.

Jadi harini nak bagi tips..Bila tengok baju tersusun cantik je dalam almari baru puas kan..lepas tu pesan dekat suami.."nak amik baju tu elok-elok..penat lipat ni..hahahha"..meh ler nak bagi tips sikit bila nad melipat baju..kihkih..


1) Ini adalah perkara wajib yang perlu anda buat.."WAJIB" ok..Sila letak handphone, ipad atau sebarang gadget di tempat lain..sebab apa..sebab kalau ia berdekatan dengan anda..anda akan terus melihat phonedengan mengonline dan layan whatsuup..hahaha...lipat kain baru satu dua baju..online sampai setengah jam..yela nak baca facebook lagi..nak baca whatssup bagai..tak ke lama tu...kerja nak cepat dah jadi lambat..dah la ade kerja lain nak diuruskan...dah siap lipat baru boleh nak pegang handphone..

2) Pastikan ruang nak lipat baju tu besar dan selesa..yela nak lipat baju kene duduk bersila..lepas tu dah lipat nak kene letak satu tempat, takkan korang lipat terus letak almari..boleh sakit pinggang gitu duduk berdiri..duduk berdiri..tak kannnnn!!!...mesti korang lipat letak satu tempat..dah siap baru angkat letak dalam almari atau rak baju..jadi Ruang yang selesa dan luas itu perlu..

3) Asingkan baju, seluar dan kain mengikut kategori yang sama. Senang takdelah kejap lipat kain besar lepas tu lipat kecik..kalau berlogok satu, tu kan susah..Bila sama, macam baju , kain ( kain batik, tuala, ) , seluar, tudung (shawl,bawal ) dan pakaian dalam.. Lagi satu baju yang nak dihanger nad asingkan lain..

4) Dah selesai kategorikan mengikut sama, apa lagi lipatla..Macam nad suka lipat baju dahulu..sebab baju ni besar dan senang..lepas tu baru lipat seluar dan diikutkan dengan yang lain-lain. Last sekali baru lipat pakaian dalam. sebab pakaian dalam ni kecik-kecik..jadi last la..Kalau ade stoking, nad akan jadikan satu, maksudnya masukkan stoking tu dalam stoking lagi satu..kira jadikan sepasang..Nad tak lipat cantik-cantik stoking tu.nad akan sumbat dalam dengan pasangan dia..save sikit ruang..ehhee..nak cari pun senang..

5) Dah siap semua..baru boleh angkat masuk dalam almari..Lepas tu baju yang nak dihanger nad amik bawak dekat almari, lepas tu amik hanger..dan gantungla..ok selesaii...



Amacam..ok tak..hehe..kalau korang rasa malas lagi..sekarang kan dah ade alat untuk melipat baju..cepat dan berkesan..untuk yang cerewet lipat baju tak sama saiz la..tak sama lebar la..hahaa..yela kadang-kadang ada yang lipat baju sebelah kecik sebelah terlebar..kihkih..susun dekat almari tak lawala..haha..jangan risau alat fast speed clothes folder ada untuk membantu..haha..nah diaorang siap buat alat ni untuk korang bagi rajin melipat kain..hehe..

Takmau malas-malas lagi..
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Ni Ty tgh pulun basuh dan sidai baju je lepas out station 3 minggu lepas. Tapi mmg tang nak lipat tu bercinta tahap gunung ganang. Setuju sgt , hp mmg kena letak jauh. Kalau x jap2 tgok mmg xterbuat satu apa pun kerja rumah.

    ReplyDelete
  2. paling best part sidai kot :) hehe rasanya lepas je dah angkat dari ampaian, mungkin kena lipat secepat yg boleh. kalau tak, confirm bertangguh.

    fuhh, merenung kain2 atas katil ni bila nak berlipat haih

    hanisamanina.com
    jemput join giveaway :)

    ReplyDelete
  3. aloh.. teman pun bab melipat lipat ni yang paling tak suka.. huk huk huk.. tapi bila tengok alat melipat kain tu.. rasa macma teruja je nak beli dan pasti rajin je tiap2 hari melipat kain.. ecececeh.. yekeeee.. hahahahaha

    ReplyDelete
  4. Wahhh ada tips. Nad suka lipat baju ni ahaha. Tapi kalau pakai alat tu macam lagi lambat je T_T

    ReplyDelete
  5. hihi nk gelakk satttt.....bff tu awak suh letak tepi

    ReplyDelete
  6. Betul nad..akak pn paling tak suka nak lipat baju bajan la..kdg2 tue sampai jadi gunung dah.. hahaha

    ReplyDelete
  7. nice tips . no 1 saya setuju kak . kalau boleh campak jejauh . huhuu

    ReplyDelete