Articles by "kesihatan"
Showing posts with label kesihatan. Show all posts
hai assalammualaikum

Nadia Johari Di Nona TV3 Dalam Segmen Cantik - Ni la pertama kali tengok wajah sendiri dalam TV. Pukul 2 petang dah terduduk depan TV, nak tengok Rancangan Nona. Satu-satu segmen keluar. Satu-satu cerita keluar, menunggu penuh debar bila segmen kita nak keluar ni. Betul ke ada ni?? Wartawan tu cakap Ahad ni??? Tunggu lagi, dan akhirnya, segmen last, iaitu Segmen Cantik, baru keluar kita punya cerita..hahaha..


Bila pengacara tu sebut bab makanan. " bercakap mengenai makanan, secara umumnya kalau seseorang tu kuat makan, tubuh badanya akan lebih cepat berisi, macam yana la kalau tak jaga pemakanan berat badan mesti naik. Tapi ada juga sesetengah orang walaupun makan banyak tapi berat badannya tak naik-naik. Malah masih kekal kurus kering"...hahaha part dia cakap kurus kering tu nad dah tergelak dah..Ramai je orang cakap nad kurus kering, jerangkung, papanla..hahaha..tapi nad tak amik kisah pun.. Sebab badan yang kurus ni ka berpeluang masuk dalam televisyen, TV3 lagi tu..



Yup, nad kalau makan, memang banyak macam ni. Tapi mesti lengkapla, kalau makan nasi mesti ada sayur, ikan atau ayam. Kadang tambah ulaman, atau makanan sampingan lain. Kadang lepas makan, nad suka cari dessert pulak. Kadang tu petang-petang makan kuih. Malam memang makan nasi berlauk juga. Lepas tu nad jenis tengah malam makan-makanan ringan macam coklat. Tak pun makan roti dengan jem coklat..hah!!! Macan tu sekali..hahaha. Mungkin disebabkan nad menyusukan Fariza, jadinya nak makan je. Lagi dengan nad penat, rehat tak cukup.

Tapi sebenarnya dari sekolah lagi berat badan maintain 40kg ke bawah. Sampai la dah kawin dan dah ada anak..hehehe.. Masa pregnant pun cecah sampai 50kg ke atas kot tapi tak sampai 60kg..eh ntahla tak ingat..kene tengok.balik buku pink tu..hehehe..


Kalau makanan dah sedap, memangla kita makan je..hahaha..sampai nampak macam gelojoh kau..kahkahakah!!!


Part paling comel, anak perempuan kita ni sorang ni..hehhee..boleh pulak mulut dia terkumat kamit..kuat makan macam mommynya..hehehe


Time tu nad berpeluang jumpa pakar pemakanan Mrs Boh di KPJ Damansara. Banyak jugakla nasihat yang dia bagi cara untuk naikkan berat badan Antaranya
- makan dua jam sekali.
- minum air milkshake
- tukar cara pemakanan contohnya amik buahan dan yogurt selepas makan nasi tu.
- bersenam
- jumpa doktor buat ujian darah untuk melihat hemoglobin

Tu la antaranya cara nak naikkan berat badan. Mungkin nad kena praktikkan juga. Kena buat satu entry ni..hehehe..


Siaran penuh nad dalam Nona TV3. Siapa yang tak tengok lagi boleh tengok ni..













Macam tu la pengalaman nad masuk tv. Tengok muka sendiri, dengan keluarga. Bukan sahaja keluarga, malah, saudara dan sahabat sekolah, sahabat blogger tengok. Terima kasih korang yang tag dan tonton nad dalam Nona TV3. Ada yang sanggup tengok semata nak tengok nad. Allah terharu sangat. Terima kasih terus support kita. Terus support blog kita. Semoga kita dimurahkan rezeki selalu. Amin. Kita amik ye gambar korang ni..hehee